Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Amikor mindenkiből bárki lehet – Halloween, átalakulás, divat, smink

Vanyovszki Mária

A külsőnk változtatásával kapcsolatos játékok nemcsak a kreatív énünkre és a környezetünkre hatnak, önismeretünket is támogatják. Kilépni az évek alatt felépített személyiségünk kereteiből egy fantázia lény, történelmi alak vagy misztikus hős szerepébe olyan fejlesztő élmény, ami feltáratlan mélységeinket és rejtett képességeinket hozhatja elő.

Nem véletlen, hogy az emberi kultúrák évezredek óta játszanak a beöltözés lehetőségével, és a halloween egy ősi pogány hagyományból a mai kultúrák élő és kedvelt szokásává válhatott.

Halloween eredete az ősi kelta samhain szokásaira vezethető vissza, ami a kelta óév végét és az új év kezdetét jelentette.

Az év legmágikusabb éjszakája

 
Bár területenként eltérő hagyomány társult a naphoz, az alapkoncepció nagyjából azonos: ezen az éjszakán a világ rendje felborul. Megszűnnek a földi lét és túlvilág közötti határok; megnyílnak a sídhk (tündérdombok), és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak közöttünk. Ezen az éjszakán az e világi hősök is könnyebben bejuthatnak a sídh birodalmába.

Az írek által továbbvitt szokásokban ez az ünnep jelentette a kemény mezőgazdasági munkák utáni pihenés első napját is. Ezen az estén házról házra jártak, és némi megvendégelés és fizetség fejében énekükkel űzték el a rontó szellemeket.

A szokás 1840 körül jelent meg Észak-Amerikában, amikor elszegényedett ír földművesek tömegesen vándoroltak ki és vitték magukkal az ősi kelta eredetű ünnepet és hitvilágot.

A történelem során több hasonló, római eredetű ünnep is keveredett a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, ami tovább gazdagodott észak-amerikai, ill. nyugat-európai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal.

A beöltözés lehetőségeiből adódóan a Halloween a divatrajongókat is megszólítja.

MINDENKIBŐL BÁRKI LEHET

 
A halloween-i ünnepkört mi Szlameniczky Zita és Somogyvári Edit közös munkáival idézzük meg, melyről Edit így mesél:

„A Haloween projektek egy egyszeri fotózással kezdődtek, de teljesen kinőtték magukat az elmúlt évek során. A smink és a styling erős kapcsolódását lehet ezeknél a projekteknél leginkább megfigyelni. Az együttgondolkodás és a team munka nagyszerű eredménye ez, amit minden évben nagyon élvezünk.”

A válogatás a 2019 és 2022 között készült projekteket mutatja be.
 

1. Gold skull - 2019

 
Koncepció: A modell a sötétből csak az arany csillogásával tűnik ki, és a matt és aranyló felületek kontrasztja adja az izgalmas összhatást.
 
 
Smink: Szlameniczky Zita - Styling: Somogyvári Edit - Haj: Herbert Kornél - Fotó: Csathó Zsuzsanna - Jouca Portraits - Modell: Bicskó Alíz
 
„Nem igazán a trendeket követve választjuk ki az adott témát arra az évre. Leginkább a smink kap egy extra fókuszt ezen projektek esetében, amire reflektál a styling, de a végeredményben sokszor a styling módosít bizonyos elemeket. Itt meghatározó a modellválasztás is, hiszen nem mindegy, hogy egy Kleopátra vagy egy sellő lány van a középpontban.” - meséli Edit.
 

2. Sugarskull - 2020

 
Koncepció: Klasszikus mexikói haloween életérzés, az élénk vivid színekkel: "Bevallom, színtanácsadóként egyik kedvencem ez a projekt, mégpedig amiatt, ahogy a mexikói kultúrában a halált felfogják, és a halottak emlékét amilyen módon megünneplik. Egy igazán színes sorozat született itt."
 
 
 
 
Smink: Szlameniczky Zita - Styling: Somogyvári Edit - Haj: Hajda Nóra - Fotó: Csathó Zsuzsanna- Jouca Portraits - Modell: Csorba Luca - Virág: Flower Power Budapest - Ékszerek: Aurora Folkglamour - Kendők: Sudevi Boutique - Legyező: Anka Fans
 
 

3. Kleopátra - 2020

 
Koncepció: Megidézni Kleopátrát. "A legnehezebb része abban volt, hogy Edit volt a modell és a stylist egyben, és kialakítani a végső formát úgy, hogy saját magán kellett ezt megtenni. A másik része, hogy sosem volt modell, így külön kihívás volt számára ez a projekt." - avatnak be az alkotók a kulisszatitkokba.
 
 
 
 
 Smink: Szlameniczky Zita - Styling, modell: Somogyvári Edit - Fotó: Faragó László
 

4. Gyöngykoponya - 2021

 
Koncepció: "A gyöngy és a fém kombinációját szerettük volna itt bemutatni. A háttér story ennek kapcsán az volt, hogy Edit lebetegedett. Pont a COVID idejében jártunk, így a stylingot távvezérléssel, online oldottuk meg. Elküldte taxival a szetteket és mindent telefonon keresztül nyomott végig élőben." - avatnak be az izgalmas részletekbe.
 
 
 
Smink: Szlameniczky Zita - Styling: Somogyvári Edit - Haj: Hajda Nóra - Fotó: Csathó Zsuzsanna- Jouca Portraits - Modell: Gonzálesz Tatjána - Ékszerek: Oh My Pearl by Gloria - Metál kiegészítők: Börcsök Anna - Ruha: Pakamé
 
 

5. Sellő - 2022 

 
Koncepció: "Ezúttal nem igazán félelmetes, inkább kicsit fashion-ebb sminket és stylingot szerettünk volna készíteni, így egy nagyon finom képsorozat készült el."
 
 
 
 
Kredit: Smink: Szlameniczky Zita - Styling: Somogyvári Edit - Fotó: Csathó Zsuzsanna- Jouca Portraits - Modell: Csorba Luca - Fejdíszek: InNirvana Design
 
_____
Neked melyik a kedvenced? Írd meg kommentben! 
Címkék: Halloween



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések