Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Hét divat-dokumentumfilm, amit mindenképp látnod kell

Vanyovszki Mária

Idén több streaming csatorna is előállt olyan sorozattal, ami a divat történetéből ihletődik: Dior, Lagerfeld, a második világháború utáni New Look... Ezek a fikciós elemekkel kiegészített feldolgozások is sokat hozzátesznek a divat jelenségeinek megismeréséhez, előtte azért mindenképp ajánlok megnézni pár korábbi dokumentumfilmet.
 
A kétezres években a világ néhány rangos divatháza nyitotta meg kapuit a kamerák előtt, és engedett betekintést a működésébe. Az így elkészült filmeknek nemcsak a divattörténeti értéke jelentős, inspirálóan hatnak a lélekre és akár még a karriertervekre is. Segítik továbbá a divat kulturális és társadalmi jelenségeinek megismerését, a másság elfogadását és önmagunk fejlesztését.
 

1. McQueen (2018)

Shalom Harlow és Alexander McQueen - McQueen (2018)
 
Emlékszem, a magyar mozik közül egyedül a Toldi vetítette mindössze két napig, a kora délutáni órákban. A nagy teremben szerintem nem voltunk összesen tízen.

A Lee McQueen emlékezetes karrierjét átívelő film mély emberábrázolást is nyújt a fiatal, brit zseniről. A családi történetekbe is beavatva vezet végig a brit lángelme tanulási fázisain, alázatán, felemelkedésén és őrületein. A kétezres évek divatvilágát felbolygató, egyedülálló koncepciójú divatbemutatóira felfűzve követi végig a kelet-londoni srác útját Párizs felé, majd vissza.
 
 
Lehet, hogy a fim végén sírni fogtok...


2. In Vogue: The Editors Eye (2012)

A magyar HBO-n A Vogue divatszerkesztői címmel elérhető dokumentumfilm a nemzetközi divatvilág meghatározó divatmagazinja, a Vogue 120 éves működésének ünneplésére készült Anna Wintour irányítása alatt.
 
 

A kezdetekre is visszatekintve kulisszák mögötti interjúkkal és látványos divatfotózások megidézésével mutatja be a világ legbefolyásosabb divatmagazinjának alakulását és a fejlődéshez hozzájáruló divatszerkesztőket.

Divatújságíróknak, stylistoknak, szerkesztőknek, divatmagazin kiadóknak kihagyhatatlan anyag.
 

3. Dior and I (2014)

Raf Simons-ról nemrég a Dior kollekció kapcsán is írtam. A kortárs kreatív ipar egyik legjobban manőverező alkotója rendszeresen vált divatházat, és épp ezért mindig képes a megújulásra és a fejlődésre is. 

A Dior és én című film azt meséli el, amikor rendkívül szoros határidővel alkotta meg első, debütáló kollekcióját a francia divatháznál.
 
Raf Simons - Dior and I (2014)
 
Miközben bepillantást nyerünk a francia magas szabászat és haute couture munkafolyamataiba, arra is rálátunk, hogyan képes egy kreatív tervező nyomás alatt alkotni. Mindössze nyolc hét állt rendelkezésre, hogy Raf Simons saját víziót álmodjon a divatháznak, és azt a műhelyben dolgozók megalkossák.

Ajánlom divatrajongóknak, tervezőknek, varrónőknek és minden kreatív, kézzel alkotónak.


4. Valentino: The Last Emperor (2008)

 
Most, amikor Alessandro Michele kinevezésétől hangos a divatmédia, még aktuálisabb megnézni a filmet, ami a Valentino ház alapítója, Valentino Clemente Ludovico Garavani előtt tiszteleg.
 
 
Csaknem 50 évvel azután, hogy 1959-ben megalapította divatházát, Valentino Garavani, a világ egyik legünnepeltebb tervezője 2007-ben jelentette be visszavonulását. A Valentino: Az utolsó császár című film a tervező szakmai és magánéletét tárja fel, tisztelegve karrierje előtt, miközben utolsó bemutatójára készül, és közelebbről megvizsgálja a közte és hosszú távú üzleti és élettársa, Giancarlo Giammetti közötti kapcsolatot.
 

5. Lagerfeld Confidential (2007)

 
A Disney szolgáltatásában idén nyártól látható a Becoming Karl Lagerfeld új, minisorozat. A fikciós filmre való készülődésnek is ajánlom a 2007-es dokumentumfilmet, ami annak járt utána, hogyan nézett ki egy nap Karl Lagerfeld életében.

A Lagerfeld Confidential kis ízelítőt ad a 2019-ben elhunyt, híresen zárkózott tervező életmódjáról. A filmben Karl megnyílik német neveltetéséről és korai karrierjéről. A kamerák olyan intim helyekre is követik, mint pl. a kaotikus párizsi lakása, vagy a plüss magánrepülőgépe. A híres napszemüveg azonban itt sem kerül le...
 


6. Bill Cunningham: New York (2010)

Bill Cunningham amerikai fotográfus a fotózást autodidakta módon tanulta ki, és saját örömére járta az utcákat, hogy lencséjén keresztül mutassa meg azt a New Yorkot, ahogy ő látja. 1978-at írunk, amikor egyik ilyen fotós sétáján lekap egy bundás hölgyet, aki sapkát és napszemüveget visel. Abban a pillanatban nem is sejti még, hogy a stílusos hölgy a nagy Greta Garbo, a kép pedig egy új műfaj elindítója lesz.
Bill Cunningham ezzel a képpel keltette fel a New York Times figyelmét, aminek aztán egészen a 2016-ban bekövetkezett haláláig dolgozott. Kerékpárral járta a várost, és a stílusos utca emberét fotózta.
 
 
A street style fotók „atyjának” tekintett fotográfust mindenki szerette. Ahogy Anna Wintour a filmben megfogalmazta, tulajdonképpen "mindannyian Bill miatt öltözünk".
 
Inspiráló kijelentések, fotográfusi alázat, látványos szettek...


7. Helmut Newton: The Bad And The Beautiful (2020)

 
A divatfotográfia egyedülálló alakja, Helmut Newton egészen másmilyen látványvilágot alkotott.
 
 
Képei azonnal felismerhetőek. Eredetiségének ki nem mondott titka az, ahogy a perverzitást szépségbe, a fashion-t pedig a meglepetés erejébe csomagolta. A női testet is úgy tudta tálalni, hogy a tárgyiasítás látszatával, de épp az ellenkező hatást váltja ki: a nő uralja és élvezi a saját testének látványerejét (lásd nyitókép).
 
Helmut Newton alanyai, köztük Claudia Schiffer, Grace Jones és Marianne Faithfull első kézből osztják meg tapasztalataikat arról, hogyan dolgoztak együtt a néhai német fotóssal a divattörténet legizgalmasabb képein.

Inspiráló film fotósoknak, modelleknek, stylistoknak és mindenkinek, akit izgat a szexualitás és az élet…
 
_____
Nyitóképen Helmut Newton fotója - részlet a Helmut Newton: The Bad And The Beautiful (2020) filmből.



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések