Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Hogyan hasznosíthatod újra nem használt pólóidat egyszerűen? - A pólótáska

Kocsis Angéla

Egy újabb újrahasznosítós, hulladékcsökkentős módszert mutatok, ami annyira egyszerű, hogy még az ovisok is meg tudják csinálni. Tényleg! Semmi egyéb nem kell hozzá, csak egy használt póló és egy olló. 
 
 

Használt pólóból táska

 

1. Levágjuk a felesleges részeket

A pólót szépen kisimítva terítsd magad elé. Vágd le az ujjakat a varráson belül, hogy a varrás is lemenjen.
 
 
Ez után fordítsd a pólót a nyakával magad felé, majd a nyakkivágását vágd ki nagyobbra. Közel olyan mélyre szoktam, amekkora az ujja kivágása. Így lett a pólódból egy trikó.
 
 
Ez után fordítsd a pólót ismét az aljával magad felé, és vágd le az aljáról a varrást, szépen egyenesen, a két réteget egyszerre.
 
 

Ha ez megvan, a póló legalján középen az egyik kezeddel fogd meg az alsó, a másikkal a felső réteget. Ne engedd el, ez fontos! Tárd szét a két kezedet, ezzel széthúzva a pólót, és rázd meg, mintha teregetnél. (Ugye nem engedted el?) Aztán fektesd le újra az asztalra. Így a trikóból lett egy táska (csak még lukas az alja).
 

Az egyáltalán nem baj, ha a póló oldalvarrásai nem passzolnak egymásra, az elnyúlott pólóknál ez megszokott dolog. Az a lényeg, hogy a két karkivágás össze legyen igazítva, mert ez lesz a táska füle.
 

2. Bevagdossuk, rojtozzuk

Ha ez kész, ismét szépen simítsd el a pólót, ne legyen ráncos, gyűrött.
Ez után az alját bevagdossuk, rojtozzuk. A két réteget együtt.
Én kb. egy ujjnyi széles rojtokat szoktam vágni, de ha nagyon nagy férfi pólóból csinálod, lehet akár két-három ujjnyi széles is. 
 
 

A rojtok hosszát az határozza meg, hogy mekkora pólóból csinálod. Arra érdemes figyelned, hogy a táska fülétől lefelé mekkora pakolós részt szeretnél hagyni. Egy kicsi gyerekpólót pl.  hat-hét centiméterre rojtoznék, (ha túl rövid, nehéz lesz megcsomózni), de egy nagy felnőtt pólóba bátran belevághatsz. Ha pedig nyári strandruhából csinálod, azon akár fél méteres rojt is lehet. A pakolós részre koncentrálj!

Ha bevagdostad végig a pólód alját, akkor még azt tedd meg, hogy a két legszélső rojtot is felvágod, félbe, hogy abból is két rojt legyen. A pólót ilyenkor már ne emeld meg, ne rázd, mert összekevered a rojtokat, és akkor nehéz lesz kiigazodni rajta.
 

3. Csomózás

A rojtok párosával vannak egymáson, itt tudjuk összekötni őket. Csomó, bog, görcs, göb, ki hogy hívja. A lényeg: kettős csomó legyen, hogy ne tudjon kibomlani, ez fontos!
 
 
 

 
Ha szépen végigkötözgetted sorban mindet, akkor nyisd szét a táskát, és belülről nézd át, hogy nem maradt-e ki valami, húzd meg, hogy nem tud-e kibomlani. (Ha szét tudod húzni, akkor valahol nem kötötted kettőre, ilyenkor újrakezdjük.)
 
Amikor minden csomó a helyén van, akkor tádámm, kész a pólótáskád! Nagyon menő! Mehetsz is bevásárolni!
 


És miért jó mindez?

  • Használt ruhádat felhasználod valami jóra, nem a hulladékhegyeket növeled vele.
  • Kedvenc ruhadarabjaidtól (legyen az Doorsos, Elzás vagy tűzoltóautós), ha már tönkrementek, nem kell megválnod, hanem még jó sokáig használhatod őket más formában.
  • Bevásárláskor nem kell szatyrot kérned, sőt még új vászontáskát sem kell vásárolnod.
  • Mérettől függően használhatod bevásárlásra, tornazsáknak, gyerek retikülnek, bármit tartó szatyornak. Sőt, pl. a hálózsák elveszett tokját is tudja helyettesíteni.
  • Újrahasznosíthatsz vele kicsi gyerek pólótól kezdve az óriási bácsipulóverekig mindent.

Tipp 1: hosszú ujjú pólóból készíthetsz tarisznyát: ennek sem az ujját, sem a nyakát nem kell kivágni. Csak rojtozd be az alját és csomózd össze, majd a 2 ujját is kösd össze. Kész is a tarisznyád.

Tipp 2: Trikóból is készíthetsz. Rojtozd be, csomózd meg, kész.

Bónusz: 100%-ban hulladékmentesen újrahasznosíthatsz és tovább használhatsz egy kidobásra ítélt pólót. 
 

A következő cikkben bemutatom, hogy jött ki nekem a 100%, azaz hogyan hasznosítsd azokat a lehulló darabokat, amik most megmaradtak.
 
 
______
Az újrahasznosítós, csináld magad sorozat szerzője Kocsis Angéla, textil újrahasznosító, kreatív szabó, játszóházvezető. Kétfecske oldalán retextil témákban tájékozódhtasz, a Szoknyagyárában pedig újrahasznosított, zero waste szoknyáiból válogathatsz.
 
Weboldalai: szoknyagyar.huketfecske.hu
Facebook: facebook.com/ketfecske
Instagram: instagram.com/ketfecske
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések