Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Magyar outfit Los Angelesben - Oscar Gála divatkutató szemmel

Egri Petra

Március 10-én Hollywood ismét megtelt neves rendezőkkel, színészekkel, jelmeztervezőkkel és celebekkel. Na meg néhány lelkes divat– és kosztümkutatóval a világból, akik az UCLA-n megrendezett Critical Costume konferencia miatt gyűltek a városba. A konferencia témája után senki sem gondolja valószínűleg, hogy az esemény véletlenül esett pont az Oscar idejére...
 
A szakmai előadásom miatt én is éppen a városban jártam. A Critical Costume konferencián a dekonstruktív jelmezekről beszéltem. A filmes látvány meghatározó eleme az öltözék, ugyanúgy kommunikál, mint a szereplők, a történet, vagy éppen a díszlet. Nemcsak a korszakról szól, hanem erősen hozzájárul az érzelmi világhoz is, akár úgy, hogy korhű ábározlást nyújt, vagy éppen szétszedi és újragondolja mindazt, amit egy időszak viseletéhez kapcsolunk. Az előadásom konkrét címe “Fashioning/Staging the deconstructive costume” volt. 
 
A konferencia apropóján meghívást kaptam az Academy Museum által szervezett Oscar eseményre, ahol néhány kollégámmal együtt követhettem az átadót és ünnepelhettem a győzteseket. 

Majdnem egy hete voltam már ekkor Los Angelesben, ahol az emberekkel beszélgetve teljesen biztos voltam benne, hogy a legjobb jelmezért járó Oscart Holly Waddington, a Szegény párák című film jelmeztervezője kapja. Nem kellett közvélemény kutatást végeznem, hogy a Los Angelesi-ek rögtön beszélni kezdjenek az esélyekről. A Sonny egyik producerével autóztunk a városban, aki amikor megtudta, hogy én is divatkutató vagyok (akárcsak az unokahúga), azonnal megkérdezte, hogy tudom-e, hogy ki a legesélyesebb a díjra?

Éppen a díjátadó előtti napon szervezte meg a UCLA egyik professzora, Deborah Nadoolman Landis a Sketch to Screen című panelbeszélgetést, ahol mind a hat Oscarra jelölt jelmeztervező megszólalt. Az eseményről készült beszámolóm Így készültek a Barbie és a Szegény párák jelmezei címmel jelent meg a Glamour-on.
 
Holly már ott nagyon szimpatikus volt, az esemény után nagy örömömre aztán sikerült is pár szót váltanunk.
 
Az összes Oscarra jelölt filmet megnéztem, és meg kell mondjam, hogy a Poor Things ruháinál szebben kidolgozott és vizuálisan elragadóbb darabokat nem láttam a filmvásznon 2023-ban.
 
 
Holly Waddington átveszi a jelmeztervezésért járó Oscar®-díjat a 96. Oscar®-díjátadó élő ABC közvetítésében a Dolby® Színházban, az Ovation Hollywoodban 2024. március 10-én, vasárnap.
Fotó: Trae Patton ©A.M.P.A.S.
 
Az sem volt persze meglepő, hogy az Oscar vörös szőnyegén sok Barbie és Ken kinézetű divatos férfival és nővel találkoztam.
 
Ryan Gosling a színpadon a 96. Oscar®-díjátadó élő ABC közvetítése alatt a Dolby® Színházban, az Ovation Hollywoodban 2024. március 10-én, vasárnap.
Fotó: Trae Patton ©A.M.P.A.S.
 
S bár ez a fajta hasonlóság keresése nem volt kifejezetten a szándékomban a szettem összeállításakor, végül be kell valljam, akaratom ellenére is becsatlakoztam a Barbie-k sorába a magam pink és ezüst outfitjével: persze a hazai divatipart képviselve magamon.
 
 
„Ilyen szett biztosan nem lesz senkin. Ezeket a márkákat én hozom el Hollywoodba” - gondoltam naivan.
 
Azt persze tudtam, hogy az általam viselt Karma kesztyű korábban már tervezett Rihannának, Madonnának és a Dűne 2 kosztümjeihez is nálunk készültek a darabok.
 
Azt viszont nem sejtettem, hogy a Gálán megjelenő Antal Ilona (Pioneer Production) is Anna Amelie kiegészítővel érkezik. Az egész szettemet meghatározó pink-narancs Dafke tüll szoknyában és rikító rózsaszín Amella bag-ben viszont senki sem jött szembe az Oscar Gálán.

Éljenek a hazai márkák Los Angelesben is!

____
A szerző, Maksa Egri Petra divatkutató, a Pécsi Tudományegyetem Alkalmazott Művészetek tanszékvezetője, adjunktus, több hazai felsőoktatási intézmény vendégtanára és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója. 
 
Nyitókép: Richard Harbaugh / Phil McCarten ©A.M.P.A.S.
 
Ha szeretnél még több képet nézi, az Oscar Gála backstage pillanaiból készített összeállításunk elérhető itt: Ezeket a képeket biztos nem láttad az Oscar Gáláról.



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések