Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Mi az igazi nőiesség titka? - A stílustanácsadó elárulja

Kövesdi Rita

Amikor 4 évvel ezelőtt megjelent Cynthia Nixon videója Be a Lady They Said címmel, - aminek a szövege egyébként nem a Szex és New York sztárjától, hanem egy akkor 22 éves Vermonti diáklány tollából származik -, valósággal felrobbant az internet.  Az önmagában is erős szöveg olyan erőteljes képsorokkal hívta fel a figyelmet a nőkre nehezedő, mindennapos nyomásra, a minket körülvevő, gyakran teljesen ellentmondásos intelmekre, elvárásokra és “jótanácsokra”, hogy a megosztások száma pillantok alatt az egekbe szökött.
 
Fotó: Cottonbro Studio
 
“Túl rövid a szoknyád. Túl hosszú a szoknyád. Ne mutass annyi bőrt. Takard el. Hagyj valamit a képzelet számára. Légy szexi!”
 
És meg is érkeztünk a nőiesség kérdésköréhez. A »be a lady« a magyarban tulajdonképp a »légy nőies« megfelelője is lehet.
 

"Szeretnék nőiesebben öltözködni!"

 
Elképesztően sokat dolgozom ezzel a szóval, mert stílustanácsadó vagyok. Hölgyek százainak bemutatkozásában szerepel a mondat, hogy “szeretnék nőiesebben öltözködni”.
 
Fotó: Marcela Oliveira 
 
Értem az igényt, ismerem a miértet, mégis nagyon nehéz megfogni a nőies öltözködés mikéntjét, mert nem a szoknyától, nem a vörös rúzstól és még csak nem is a magassarkútól leszünk nőiesek.
 
Nem mindenki szoknyás típus, és állítom, nem is mindenkinek való, a magassarkúra meg őszintén, kinek van ideje?
 
Fotó: Yasya Sylvan 
 

Nem a magassarkútól lesz nőies egy nő

 
Nemrég szembe jött velem egy cikk Miért nem hordanak többé magassarkút a francia nők? címmel. A ténymegállapításon egy pillanatig sem voltam meglepve, miszerint a kényelem kontra csinosság harcban nyert a kényelem, de tulajdonképp miért is gondolkodnának máshogy a francia nők, mint a világon bárhol máshol élő hölgy társaik?
 
Csak azért, mert egy részük a divat fővárosába született, és él a fejünkben egy idealizált kép a párizsi nőről, aki könnyed, fesztelen, és mindenféle erőlködés nélkül farmerben és kócosan is csinos, sőt egyenesen szexi? Ugyan már kérem, a francia nők is csak halandók, akiknek nincs idejük arra, legalábbis nem minden nap, hogy tűsarkakon tipegjenek egy találkozóra utána meg még három szatyorral egyensúlyozzanak a vállukon.
 
Fotó: Ataliya Vaitkevich 
 

De ha nem a magassarkú, nem a szoknya és nem a rúzs, akkor mi a nőiesség kulcsa?
Elárulom.
Csupán egy dolog:

Az önbizalom

 
Nem a hangos, kivagyi vagy bátor, hanem a csendes, de magától értetődő. Amikor bizonyos vagy a választásaidban, és nem tántoríthat el semmi. Ott vagy TE, ragyogóan, azzal a csodálatos kisugárzással, amiről mások csak álmodnak.
 
Teljesen mindegy, hogy a te választásod egy farmer sportcipővel, vagy magassarkú szoknyával, ha bizonyos vagy benne, nem lőhetsz mellé.
 
Nem csak egyféle szépség és nem csak egyféle nőiesség létezik. Attól fog működni, hogy te hiszel benne, hiszel magadban és akkor úgy fogsz végig lejteni az utcán, hogy a bámészkodóknak kicsit megálljon az idő.
 
Fotó: Matheus Bertelli
 
Stílustanácsadóként nekem nem az a dolgom, hogy felírjam receptre a színhelyes rúzst és a libbenős pliszírozott szoknyát, hanem hogy együtt felfedezzük a te személyes stílusodat, amiben vannak vezérelvek, vannak esztétikai vonzódások, helyet kapnak benne az életkörülményeid, de nem ír mindent felül a praktikum.
 
Amikor mindent felülír a praktikum, elveszik a szépség, az esztétikai önkifejezés, a művészet iránti vágy. “Művészet nélkül mi végre vagyunk a világon?” - emlegette egy barátom gimnáziumi tanára sokszor, ami azóta vissza-visszatérő szállóigévé vált a környezetemben.
 

Esztétikai önkifejezés

Az esztétikai önkifejezés iránti vágy még akkor sem csitul, amikor háború dúl. Kedvenc példám erre az a képzelt státuszszimbólum, amikor harisnya híján szemceruzával húztak egymás lábára csíkot a nők, hogy úgy tűnjön, mintha selyemharisnyát viselnének. Akkoriban még úgy gyártották a harisnyákat, hogy hátul középen végigfutott rajtuk egy varrás, aminek külön előnye, hogy meg is nyújtotta pluszban a lábakat, nem véletlen, hogy a mai napig vissza-visszatérnek ehhez a koncepcióhoz a harisnyagyártók.
 
 
 

Praktikum és esztétika

A praktikumban is lehet esztétika, gondoljunk csak a sportruházat gyártók fantasztikus design-jaira! Az otthon viselt leggings is lehet esztétikailag izgalmas, csak választás kérdése a dolog.
 
Gyakran visszasírjuk a régi idők esztétikumát, amikor még pontosan alakra szabott ruhában, magassarkúban jártak a nők, most meg mindent magunkra aggatunk, amit a konfekció elénk rak, de amíg van benne tudatosság, én ünneplem ezt a fajta szabadságot!
 
Semmi kedvem nincs mások szemében kellemesnek, finomnak, nőiesnek látszani (Be a Lady? És erre mondanék valami kevésbé nőieset…), mert a magam szemében, a saját elvárásaim szerint szeretném jól érezni magam a bőrömben és ebbe beletartozik a lakkbőr magassarkú éppúgy, mint a kedvenc sportcipőm, mert én úgy döntök.
 

Boldog nőnapot nekünk!

 

És a fejemben a zárógondolat alatt Miley Cyrus rázendít, hogy I can buy myself flowers.

 
 
A szerző, Kövesdi Rita stílustanácsadó és kommunikációs szakember, Hermelin Stilo néven posztol az örömteli öltözködésről.
_____
Nyitókép: David Manzyk
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések