Bezárás

Keresés

Bezárás

A jelen szabadsága a múlt hagyatékain – Zsigmond Dóra 2017. tavasz-nyár

Beszámol: Vanyovszki Mária

Az alig két éve indult, de azonnal trendet teremtő Zsigmond Dóra menswear a Mercedes-Benz Fashion Week eseményén a második napon mutatta be 2017-es tavaszi-nyári kollekcióját.

Amilyen fiatal a tervező, annyira markánsan egyedi, amit csinál, köszönhetően annak a dualizmusnak, ahogyan vidéki származásából eredő életszemléletét és hagyománytiszteletét ötvözi modern látásmódjával és nagyvárosi tapasztalataival. Nála a megszokottnál erősebben működik az inspirációs hatás is, a kollekciók mögötti gondolatiság, a ruhákkal közvetített életérzés és üzenet.

A vasárnap bemutatott kollekció inspirációját a szovjet örökség és az Y, illetve Z generáció ehhez fűződő viszonya adta. Míg a szocialista realizmus a szülők, nagyszülők számára egy megszokott, természetes vizuális környezetet jelentetett, a fiatal korosztály már a történelem részeként tekint rá, de úgy, hogy nemcsak tudomásul veszi azt, hanem újraértelmezi és felhasználja esztétikumát, funkcióját és a szocreálról általában kialakult gondolatok összességét.

Hasonló üzenetet közvetít az orosz fotóművész, Egor Rogalev Snycronicity című sorozata, amely nagy hatással volt a tervezési folyamatra. A fotók hangulata befolyásolta a kollekció színválasztását, amelyet leginkább – akárcsak az anyaghasználatot – a természetközeliség jellemez.
 
 
 
Egyszerű tónusok jelentek meg a darabokon: fekete, szürke, nyers színek, barna khaki, okker, tört fehér, amelyek egységességét a barackszín és a halvány rózsa kvarc árnyalatai egészítettek ki.
 

Hangsúlyos szerepet kaptak a nyers textúrák, a len és a pamut, melyek natúr hangulatához progresszív elemként kapcsolódott a vízálló dzsekik anyaga.
 

A formai megoldásokat a szocreál stílusú szobrok egyszerű ábrázolásmódja adta; a darabokat a kényelmes, laza bőség jellemzi.
 

Dóra számára fontos szempont a funkcionalitás és a hordhatóság, melyet a márkára jellemző módon látványos, gazdag részletek, kézműves textúrák egészítenek ki. Ebben a szezonban is felhasználásra került egy régi technika, a makramé, amely újszerű megvilágításban jelenik meg, szalagszerűen, hevederként.
 

A makramé mellett egy másik fűzési megoldást is alkalmazott a tervező. Funkciójukat tekintve ezek szerepe a különböző anyagdarabok összekapcslása, a hézagok megszüntetése.

Ezek az anyag manipulációk ugyanakkor hangulati és gondolati jelentőséggel bírva visszautalnak a fentiekben említett inspirációra is: a múlt és jelen összekapcsolódását jelképezik; azt, ahogyan a régi korok emlékei, tapasztalatai, tárgyi hagyatékai a jelenben tovább élve és újraértelmezve meghatározó szerepet kapnak a jövő építésében.
 
A makramé hevederek szabadon hagyott szalagos vége a szabadságot jelképezi annak minden értelmében...
 

A bemutatón felvonult férfi modellek között lányok is megjelentek Dóra öltözékeiben, mely nemcsak a társadalom sokszínűségére utalt, de tovább hangsúlyozta a szabad választást, az elvárt normák szerinti szerepek közötti átjárhatóságot, az elfogadást és mindezzel az egymás iránti tiszteletet.
 
A Salon képeit készítette: Gottheephoto.
 
További képeink a bemutatóról:
 
 

 
Címkék: férfidivat



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek