Bezárás

Keresés

Bezárás

A szabadság káprázata – Képzőművészet, zene, ruházat, fesztivál...

Beszámol: Vanyovszki Mária

Rengeteg különböző érdeklődésű, korú, nemzetű és kultúrájú ember érkezik a Szigetre minden évben, hogy a hétköznapok rutinjából kiszabadulva egészen eltérő életélményben és közösségben tapasztalja meg saját magát. "Island of Freedom!" - ahogy a Sziget is hirdeti évek óta.

A szabadság fogalmát általában külső (politikai, kulturális stb.) korlátok fényében definiáljuk, pedig „a kívánt tett megvalósításának lehetősége” az esetek többségében nem ezek miatt, hanem a saját, belső, korlátozó hiedelmeinken bukik meg.

Csalár Bence a hazai divatszakma egyik legszabadabban gondolkodó és cselekvő egyénisége, aki saját képességeinek tudatában, a fent említett önkorlátozó hiedelmeket réges-rég levetkőzve ír, beszél, cselekszik, öltözik és úgy általában: megnyilvánul.

Horváth Júlia MOME-s hallgatóként, JH.CONCEPT. néven indult brandjével az együttműködésekben látja lehetőségét annak, hogy a művészetek közötti átjárást is megteremtve alkosson másokkal, melynek során egy magasabb szintű esztétikai hatást elérve feszegeti a befogadó közönség szabadság igényét és élményét.

Kettejük találkozásának és együttműködésének lenyomataként négy egyedi tervezésű printelt felsőt álmodtak és alkottak meg kifejezetten a 2016-os Sziget Fesztiválra.

A kreációk a fesztivál egyik legkreatívabb szegletében, az Art Zone negyedben, egy Designer Pop-up sátor keretein belül kerültek kiállításra, ahol lehetőség volt azok megvásárlására is.
 
A darabokon megjelenő printekhez az egyedi, kézzel készült festéseket először digitalizálták, majd azokat különböző rétegelt matériákra nyomták. (Teljes lookbook elérhető itt.)
 

Érdekességük, hogy a két eltérő anyag színhasználatában azonos, azonban textúráját és a mintákat tekintve két eltérő print, melyek külön-külön is erőteljesek, ugyanakkor találkozásukkor, egymást fedve egy újabb mintázatot hoznak létre. Ezt erősíti a két anyag eltérő hosszának a játéka is.
 

Az unisex (férfi, hosszú pólóként és női ruhaként is viselhető) fekete-fehér és ugyanezt vadító vörössel és kékkel érvényesítő darabok nemcsak a fesztivál hangulatát és szabadságát tükrözik vissza, de képzőművészeti igényű megjelenésük révén a mindennapok rutinjába is becsempészik az egyediség élményét.

A fekete-fehér és a zöld-narancs színeket festőien produkáló női top-ok közül nehezen tudtam volna választani, így az aznapi viseletem irányította a döntést.
 

Magas minőségű poliészter anyagokra dolgoztak, melynek textúrája a legjobb minőségben adta vissza a képzőművészi igényű színhatásokat. Ahogy Bence elmondta, komoly tesztelési folyamatokon győződtek meg arról, hogy mennyire kényelmes és bőrbarát anyagról van szó.
 

A Sziget egyetlen Designer Pop-up üzlete egész héten várta a vásárlókat és látogatókat. Pénteken mindehhez még egy különleges programmal is készültek. Egy workshop keretein belül bárki csatlakozhatott az alkotókhoz, és az általuk a gesztusfestészetből kiemelt gondolatisághoz, mely szerint minden ecsetvonás egyszeri és teljes egészében megismételhetetlen; aktuális hangulatunkat, érzéseinket tükrözik – azok külső kivetülései.
 

A program rendkívül népszerűnek bizonyult. Telt házzal és egészen színes nemzetközi érdeklődéssel az előre eltervezett anyagok (pólók, táskák) megmunkálása mellett olyan szinten elszabadultak az alkotói vágyak, hogy az emberek a végén saját cipőiket, végtagjaikat és egymást festegették, ezzel is visszatükrözve a Sziget szabadság filozófiáját és tulajdonképpen egész életünk minden pillanatának megismételhetetlen egyediségét és nagyszerűségét.
 
A Salon fotóit készítette: Horváth Adrienne
 
A teljes lookbook elérhető itt:
 
http://asalon.hu/hu/lookbook/bencecsalar-x-jhconcept-at-sziget-festival
 
További képeink:
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek