Bezárás

Keresés

Bezárás

A tehetség útja az álomtól a megvalósításig – Interjú Nagy Fanny-val

Írta: Vanyovszki Mária

Nem szeretném a sima „kabát” névvel illetni ezt az elképesztő egyedi alkotást, ami egy fiatal márka, a Fanny Nagy munkája, és ami - nem meglepő módon -  a Marie Claire Magyarország és a Perwoll idei közös pályázatán bekerült a legjobb 25-be, így élőben is láthatjátok majd a Marie Claire Fashion Days-en, november 13-án.

Én egyből beleszerettem ebbe a darabba, amikor nagyjából egy hete a Heinrich Udvarban járva benéztünk a Csermakdesign és NoEN Design-nal közös műhelyükbe. Külön outfit bejegyzésünkben is található pár fotó a színes műszőrmével kombinált, fehér lakkbőr kabátkáról és Fanni egyéb ruháiról, ami azt is bizonyítja, hogy a vállfán még extrémnek tűnő darabok mennyire hordhatóak is tudnak lenni.

A tehetséges fiatal tervező nevével most találkoztam először, de egyből kíváncsivá tett, hogy milyen háttérrel, motivációval és inspirációkból tud valaki ilyen fiatalon egy ennyire egyedi világot létrehozni a ruhái által.

Mióta tervezel? Hogyan kezdted? Hol tanultál?
Már gyerekként varrogattam használt anyagokból, kidobásra ítélt ruhákból. Éjjel-nappal képes lettem volna a Fashion TV-t nézni. Nem tudtam megmagyarázni, hogy miért, de annyira lekötött, hogy semmi mást nem akartam csinálni. Mindig is tudtam, hogy egyszer lesz egy üzletem saját ruhákkal és cipőkkel, bár fogalmam sem volt, hogyan működik ez az egész, hogyan juthatok el odáig.

Kilencedikes voltam, amikor rájöttem, hogy gimnázium helyett olyan szakközépiskolába kellett volna mennem, ahol már ezt tanulhatnám. Nem jelentkeztem át, mert újra kellett volna járnom a 9. osztályt. Talán nem véletlen, hogy így alakult.

Érettségi után kezdtem el építeni a nagy álmom. 2013-ban készítettem egy ruhát, amit magam fotóztam be, sőt egy videóban is bemutattam, majd elindítottam Facebook oldalam. Annyira sok pozitív visszajelzést kaptam, hogy szakmailag és emberileg is új erőt adott.

Persze nem tehettem meg, hogy minden időmet ennek szenteljem, pénzt kellett keresni, így dolgoztam a vendéglátástól elkezdve a vasalónőn át a varrónőig elég sok mindent. Közel harminc munkahelyem volt 21 éves koromig. Sehol nem bírtam megmaradni egy hónapnál tovább. Úgy éreztem, nem tudok megfelelni, mely által egy elviselhetetlen nyomás alakult ki bennem az első hónap végére. Így mindig arra a döntésre jutottam, hogy a saját dolgomat kellene csinálnom.

Autodidakta módon tanultam meg varrni, és ösztönösen készítettem ruhákat. Ahogy jött. Nincsenek szabályok, bármit lehet. Ma is így szeretem csinálni, nem ragaszkodom semmihez. 2015-ben azért beiratkoztam a Forrai Művészeti Iskolába.

Hogyan történik a tervezés? Rajzolsz és abból alakul a forma, vagy fejben előre látod?
Mindig fejben születnek meg a ruháim, időnként papírra vetek vázlatokat, de nem mindig. A szabásmintát magam készítem, illetve a mintadarabokat is egy bizonyos szintig, amit aztán varrónőhöz viszek.

Mi inspirál?
A rock’n’roll és a textúra.
Szeretem az izgalmas anyagokat, például ha valami áttetsző, szőrös, érdekes. Kísérletezek új anyagokkal, bőrökkel. Pl. lézerrel vágott bőr. A céltudatos városi nőknek tervezek elsősorban, így egyértelműen belőlük inspirálódom és önmagamból. Mindig egy adott hangulatot próbálok átadni.


Ez a fehér lakkbőr, színes műszőrmés kabát például hogyan/mire készült?
 
Fotó: Liziczai Reka Photography
MUA: Gloria Horvath
Modell: Laura @Visage Model Management

 

Azt a kabátot kifejezetten a Marie Claire és a Perwoll közös Az év fiatal divattervezője pályázatára készítettem. A pályázat mottója a következő volt: Mutasd meg 3D-ben! Ne tűnj el, ragyogj! Életre kelnek az élénk színek és formák a Perwoll világában. Ebből kiindulva készült el a kabát.

Láttam a legutóbbi kollekciód, 2016-os Pre-Fall darabjait is. Ott főleg a fekete dominál.
 
  

Igen! Nyálkás hatású lakkbőr, áttetsző necc anyagok jellemzik leginkább a kollekciót, de megtalálható a bársony és finom tapintású művelúr is. Az anyagokból indultam ki ebben az esetben is. Tudtam, hogy valami vadat szeretnék, ami merészen elegáns és nőies. Kísérleteztem új formákkal, tűzésekkel és az anyagok kombinálásával.

Min dolgozol most?
Jelenleg még készül a téli kollekció, illetve a jövőben több szerepet fognak kapni a cipők és férfi ruhákat is szeretnék.

Hol kaphatóak jelenleg a ruháid?
A Retrock-ban most kezdjük értékesíteni a ruháimat, a Heinrich Alkotói Szinten lévő showroomban pedig megtekinthetőek a mintadarabok, valamint rendelhetőek a ruhák akár egyedi méretben is.

Említetted, hogy sokat nézted a Fashion TV-t, elég jól ismerheted a külföldi tervezőket, márkákat. Van-e példaképed?
Sokakra felnézek, ismerem, követem a munkáikat, de nincs egy, akit a példaképemnek tekintenék. A saját utamat szeretném járni. Sok kitérőt tettem és valószínűleg most is teszek, de tudom mi a végcél.
 
 
További képek Fanny Nagy legutóbbi kollekciójából:
 
 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek