Bezárás

Keresés

Bezárás

A világot mentjük már megint - APOCALYPSE PLEASE by DELY LUCA

Vanyovszki Mária

Hongkong, 2008. augusztus. Tizenhét óra repülés, majd egy óra taxizás után két bőrönddel megérkeztem a világ egyik legzsúfoltabb városába, Shenzhenbe. Fél évre...

Dely Luca tavaly végzett a Mod'Art divattervező szakán, ahol a diplomazsűri tagjaként az elsők között láthattam APOCALYPSE PLEASE címen bemutatott kollekcióját. Már akkor neki ítéltem a legjobb munka díját, de azóta csak most jutottam ide, hogy külön írást szenteljek az öltözékeknek.

Luca ebben a kollekcióban a jövő megapoliszait és azok társadalmát állítja szembe a keleti kultúra hagyományaival, ezzel is tükrözve a technológiai és építészeti fejlődés közepette a gyökereihez ragaszkodó ember gondolatait és érzelmeit. A tendencia megjelenik a matériákban és a formákban egyaránt. Egyszerre vannak jelen a vízálló, sportos anyagok és az elegánsabb szövetek; a tradicionális keleti ruhák formai világa, ill. az építészet és a modern technológia inspirálta 3D-s manipulációk és szabások.
 
 
A színvilág hideg és fémes, a minták pedig az emberek millióinak otthont adó kaptárvárosokat idézik.
 
 
 
A kollekció konceptuális jellege a hatalmas volumenekben, rétegekben és egyedi formákban nyilvánul meg, felszínre vetítve az egyén igényét a kreativitás, az egyediség és a személyes tér irányába, melyek korunk folyamatosan zsúfolodó társadalmában egyre nagyobb kincsnek számítanak.

A világ húsz legnépesebb nagyvárosából tíz Kínában található. A világ legkisebb lakása (1,5 négyzetméter, azaz kisebb mint egy börtöncella) Hongkongban van, ahol ennek aztán még nagyon sok variációja fellelhető.

Luca kollekciója rendkívül hitelesen ragadja meg, ahogyan a túlzsúfolt nagyvárosok szűk kis otthonaiból kilépve a szabadságra vágyó egyén az öltözködésben éli meg azt a térélményt, amit másképp nem igazán tud megtapasztalni.
 

Volt szerencsém személyesen és huzamosabb ideig megélni azt, amit egy ilyen megapoliszban való létezés ad. Amikor a metróból kilépve az embermassza apró molekulájának érzed magad, és a kreatív én külsőségeiben is üvölteni kívánja az „egyenélet”-től való megkülönböztetettségét.
 
Nem véletlen, hogy ezekben a városokban (Hongkong, Peking, Sanghaj és Shenzhen mellett ilyen New York, Osaka, Tokyo stb.) nagyon erős az emberek öltözködési igénye, azaz önmaguk megkülönböztetése és az egyéniség hangsúlyozása a külső megjelenésben is.
 
 
A brutális építészetet mélyrehatóan tanulmányozó fiatal tervező nemcsak inspirációként, de konkrét, mesteri printekként is megjelenítette ruháin a kaptárvárosok jellegzetes épületeit. A modern vonalakkal készült darabok mindegyike mindemellett egy-egy tradicionális, ázsiai technikát és öltözéket is megidézett, így tisztelegve a kultúra, a hagyomány és a kézművesség előtt.
 
 
A jelen és a közeljövő égető problémáira reflektáló kollekció egy olyan futurisztikus világba kalauzol el, ami itt kopogtat az ajtónkon. Kína, Japán és az Egyesült Államok városait emlegetem, miközben mellettem az összes, kíválóan lakható családi házat ledózerolják, és többlakásos, nagy társasházakat húznak fel helyette...
 
Bízom benne, hogy ez a fajta tudatosság és kreatív energia, amit a Lucához hasonló alkotókban látok, elég lesz arra, hogy az önreflexivitást a világban terjesztve az ember földi invázióját lelassítsa, és a figyelmünket a mennyiségről a minőségre terelje.
 
Ha nem, akkor meg egy mindent újraindító apokalipszissal kezdjük majd az egészet elölről.
 
APOCALYPSE PLEASE!
_______
Nyitókép:
#modeltesting by @olegborisukofficial 
#styling@kissmarkdesign 
#overall @lucy_hime (Dely Luca)
#model @newdaycasting
 
Kifutó képek: Nerpel Nikoletta 
 
Összes kép a kifutóról: 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek