Bezárás

Keresés

Bezárás

Az ökotudatosság divatja, a divat ökotudatossága – A Printában jártunk

Írta: Vanyovszki Mária

Ökotudatosan élni sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. Nem kell mindenkinek a világ másik végére utazni, összeszedni a Csendes óceán partjára sodródó műanyag palackokat vagy elektromos autóval közlekedni, ezek amúgy is olyan kiváltságok, amikkel tehetősebb emberek áltathatják magukat.

Sokkal többet számít az, ha mindenki a saját háztartása és családja apró szokásaira odafigyel; például minél kevesebb zacskót és egyéb csomagolást használ; tudatosan vásárol, azaz nem halmoz felesleges kacatokat maga köré, csak azt veszi, amire tényleg szüksége van; továbbá az étkezést is úgy szervezi, hogy alapanyagainak nagy része közeli helyekről származzon. Stb.

Ami a környezettudatos öltözködést illeti, itt is annyi lehetőség van! A legegyértelműbb talán még mindig az, amikor valaki maga készíti a ruháit. Én még úgy nőttem fel, hogy a pulóvereimnek 70%-át én magam kötöttem, a ruháimat én terveztem, amit aztán a helyi varrónők segítségével varrtunk meg.

A vásárlásnál maradva azonban már az is egyfajta környezet-tudatosság, ha olyan márkát részesítünk előnyben, amelyik itthon, helyben készíti termékeit. Ha csak a szállítással járó energia fogyasztásra és  légszennyezésre gondolunk, amíg például egy Zara kollekció oda-vissza megjárja a maga útját, mekkora környezet kímélés az, hogy a közvetlen közelünkben varrta meg valaki azt a ruhát, kabátot, cipőt. Nem beszélve arról, hogy a munkáját is támogatjuk ezzel.

Azok számára, akik még ennél is tudatosabban szeretnének a fenntarthatóság elveit követő márkáktól választani, jó hírünk van, kifejezetten erre fókuszál a Printa tervezői bolt, mely saját kínálata mellett időről időre más, hasonlóan alkotó tervezők termékeit is elérhetővé teszi a Rumbach Sebestyén utcában.
 

A Design Hét keretein belül egy kerekasztal beszélgetést is szerveztek a témában, majd még aznap este a meghívott négy tervező ökotudatos kollekcióját is megismerhettük. Mind a négyük fő szempontja a fenntarthatóság, bár más-más megközelítésből foglalkoznak a témával.

WYHOYS (Pápai Lilla) kitűnő minőségű organikus anyagokkal dolgozik, LAZLO (Laszlo Edina) nagyobb cégek felesleges anyagmaradékait hasznosítja egyedi módon, AWARE by Printa (Majoros Zita) pedig használt ruhákból készít különleges darabokat. NES (Szilágyi Andrea) cipői természetes, növényi cserzésű bőrből készülnek, így kisebb ökolábnyomot hagynak.

Pápai Lilla márkájának különlegessége a saját tervezésű és gyártott, kötött, nemezelt vagy éppen festett alapanyagaiban rejlik, mellyel a hagyományos technikák felélesztésére hívja fel a figyelmet.
 
 
Az outfitek sportos eleganciájával és fiatalos lendületével egy széles közönséget szólítanak meg, akik nem félnek felvállalni saját véleményüket, hisznek a társadalmi felelősségvállalás nélkülözhetetlen szerepében és környezetünk megóvásában. Budapesten a WYHOYS darabok új, állandó lelőhelye a Klauzál téri La Vision üzlete.

László Edina (Lazlo) már a márka indításánál szabászati hulladék újra darabolásával hozta létre első kollekcióját. Arra is figyelt, hogy a varrodai feldolgozást szociálisan rászoruló nőkkel végezzék és hogy minden anyag felhasználásra kerüljön. Legutóbbi kollekcióját a foszfén jelensége inspirálta (az agyban keletkező vizuális jelek vetülése a retinára).
 
 
Mintái vegyes technikával készültek, a ruhák nagy textilgyárak megmaradt, különleges mintájú, magas minőségű anyagaiból lettek előállítva. A “Phosphene” kollekció kisszériás darabjai kézi megmunkálású sorszámozott, egyedi darabok. A nőies ruhák mellett átmeneti kabátok, dzsekik, mintás hátizsákok is találhatóak a kapszulakollekcióban.
 

A NES Szilágyi Andrea márkája, aki Párizsban végzett. Háromhavonta készít egy-egy kapszula kollekciót. Andrea a cipőket és csizmákat Nyíregyházán gyártatja, egy olyan kis üzemben, ahol az áramszükséglet egy részét napelemekkel biztosítják, ill. meggymaggal fűtenek. A most bemutatott őszi-téli darabokban nemcsak környezetbarát nyersgumit, növényi cserzésű bőrt, újrahasznosított bőrt és szőrt, hanem bársonyt, illetve műanyag és fa sarkakat is használt a kivitelezéshez.
 
Majoros Zita márkája az AWARE by Printa hazánk egyetlen olyan öko-divatvonala, mely a kiselejtezett ruhadarabok újhasznosításával foglalkozik. Az ‘upcycling’ alapelveit követve a régi textileket átfestik, átszabják, sajátos nyomattal látják el és a felfrissített anyagokból új és egyedülálló darabokat hoznak létre. Régi bőrkabátok, férfiingek, pulóverek, vintage darabok valamint háztartási textíliák és ipari textil maradékok válnak kezeik alatt újra értékessé és hasznossá.
 
 
A mostani kollekció rendkívül változatos: különböző szabásvonalú blézerek, ruhák, szoknyák, topok, sálak, kardigánok, katonai pokrócból szabott, meleg télikabátok és egyedi formájú táskák.

A szervezők ezúttal nem hagyományos divatbemutatóban gondolkodtak, maguk a látogatók válhattak modellekké, akiket egy stylist segített a választásban.
 
Így történt, hogy ezúttal a megszokottnál is több darabot próbáltam fel én is, ezzel is mutatva, hogy mennyiféle lehetőség van az ökotudatos öltözködésben.

Csiszár Zitával pózolunk

A Salon fotóit készítette: Horváth Adrienne.
 
További képeink:
 
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek