Bezárás

Keresés

Bezárás

Az YLKA alkotó energáinak összhangja

Beszámol: Vanyovszki Mária

Az oldal indulása után, március elején az YLKA Design Stúdió tervezőinek tavaszi-nyári kollekció bemutatója volt az első, amin már A Salon képviseletében vettünk részt. Így külön öröm volt számomra, hogy az őszi-téli kollekciók bemutatójára már engem kértek fel a program háziasszonyának.

A most szombaton megtartott divatbemutató csak egy az YLKA Design Hét alatti programjaiból. Szóval ha valaki lemaradt volna, a héten bármelyik délután ellátogathat a stúdióba, hogy megnézze a ruhákat; szeptember 30-án pedig egy a tervezőket mélyebben bemutató kerekasztal beszélgetéssel készülünk. Az ismerkedést aztán a másnapi nyitott napon személyesen lehet tovább folytatni.

Idén ugyanis egyetlen többmárkás showroom-műhelyt válogatott be kiemelt Nyitott Stúdiók programsorozatába a Design Hét Budapest 2016, és ezt a lehetőséget az YLKA Design Studió pályázata nyerte el.
 

A teltházas szombati bemutató tele volt meglepetésekkel.

A legtöbb ruhadarabbal én magam is csak a bemutató előtt találkoztam személyesen, így kifejezetten friss benyomásokat tudtam megosztani a közönséggel. De az igazi meglepetés a modellek között elvegyülő táncosok voltak, akik a ruha viseletének és bemutatásának egy egészen új formájával hökkentették meg a mit sem sejtő közönséget.
 
 

Elsőként a Pakka mutatkozott be, mely két különböző szakmai területről érkezett, egymást inspiráló fiatal lány új márkája. A páros célja olyan friss, mindennapi, laza és szerethető ruhadarabok készítése, melyek egy interaktív tervezési folyamat révén a megszokottnál is sokkal személyesebbek. Elképzelésük szerint a ruha viselője beleszólhat a tervezési folyamatba, 100%-ban tükrözve így a stílusát és személyiségét.

A mostani bemutatóra készült kapszula kollekcióban az alap darabok színesebbé tétele volt a cél, melyeket finom hosszanti és kereszt irányú elvágásokkal gazdagítottak. Laza pakka holmik, melyek nem kívánnak többek lenni annál, amik.

Az őszre hanglódva a kollekcióban a mohák jellegzetes zöldes árnyalatait vegyítik a márka kedvenc és az évszak egyik meghatározó színével, a sárgával.
 
 
A márka környezetbarát megtartással rendelkezik, így kerüli az anyaghalmozást és minden anyagot beépít, vagy felhasznál akár egy kis hátizsák, ill. a későbbi tervek szerint akár bébi ruhák formájában.
 
Ezt követte a zagabo őszi/téli kollekciója a TRIANGE, melynek több darabját nem modellek, hanem az L1 tánc egyesület tagjai mutatták be egy improvizált performansszal.
 
 
Szabó Gabi ezúttal a háromszög motívumát vitte végig a szettekben, melyeknek a cápaszürke, a fekete és a forrópink együttese adta a színharmóniáját. A háromszög nemcsak egy diszítő jelleggel, hanem a legtöbb esetben a zagabotól megszokott variálható elemként jelent meg, azaz több darabban átpatentolható részletként, amellyel hol egy élénkebb színt lehet elővillantani egy szettben, hol egy szoknyának adható új kontúr.
 
 

A márka folytatva a hagyományt, legendás esőkabátjaiból is készített egy új verziót a szezonra. A TRI∆NGE esőkabátja egy teljesen egyedi, origamis kapucnit kapott, amelyet vastag gallérrá lehet alakítani a patentok segítségével.

Az utolsóként vonult fel a FIBULA őszi-téli kollekciója, melyet a két tervező, Kránitz Orsolya és Nagy Dóri a M A C R O névvel illetett.
 
 
A fő inspirációt ezúttal a természetben ősszel zajló mikroszkopikus kémiai folyamatok adták. Ahogy a lehulló levelekből avar lesz, majd termékeny föld; a változás, elmúlás teremtő energiái. Ahogy a ködlepte erdő nedves avarábol előbújnak a gombák, ahogy kizöldül a moha a korhadó fákon. Minden csendes, nyugodt és készül az álomra, amiből tavasszal újjászülethet.
 

A kollekció színvilága is ezt az inspirációt tükrözi vissza: a hideg, ködfátyol szürke, a zöld moha árnyalataival, és a kopár téli erdő sötétszürkéivel teljesedik ki. A két domináns print, a fakéreg mintázat, és a ködfelhőből előbukkanó erdőt idéző, csíkos mintázat fokozza tovább a kollekció meghatározó hangulatát.
 

Az öltözékek casual vonalat képviselnek. Természetes, rugalmas anyagok, kényelmes fazonok, sportos, ugyanakkor nőies szabások jellemzik a szetteket.

A ruhákat Ducsai Judit táskái és Zuzana Serbák cipői egészítették ki.

Zuzana Serbák Szlovákiából érkezett, tanulmányait a prágai Iparművészeti egyetemen végezte, és először mutatkozik be magyarországon az YLKA vendégeként. Az idei Design Hét díszvendége ugyanis a visegrádi országok, ehhez csatlakoztak az YLKA tervezői is a maguk választásával.
 
 
Zuzana szabadúszó cipődizájner. Munkáira a túldíszítettségtől mentes, elegáns visszafogottság a jellemző. Kereskedelmi márkák tervezőjeként alkot, de egyúttal saját tervezésű, kézzel készített cipőket is készít Zuzana Serbák márkanév alatt. Ezeket láthatta a közönség szombaton a modellek lábain, ill. a frantaági lámpák alatt kiállítva.
 
Franta Ági a formatervezői oldalt erősíti az YLKA csapatában.
 
 
A saját neve alatt (frantaági) ismertté vált csillaglámpa - stAArlight - család most egészült ki az új állólámpa kollekcióval, melynek darabjai 55 és 180 cm magasak, nyers kőris, színes textilkábel, pontos precíz részletek jellemzik. A világos kemény fa, a halvány pasztell ernyőkkel teljes összhangban van, és az állólámpa funkcióval a frantaági egyre finomabban viszi a térbe a színt és a fényt.
 
A bemutatón a ruhák és a cipők mellett találkozhattunk a Ducsai.Leather.Goods táskáival.
 
 
A tervező, Judit formatervezői gondolkodással időtlen darabokat készít, melynek során – saját bevallása szerint – a kiegészítők többfunkciós voltát helyezi az esztétikum elé. Ez volt az a kijelentése, amivel én azonnal szembe is mentem, tekintve hogy táskái és egyéb kiegészítői trendektől független, különleges, időtlen esztétikájú design formákat jelenítenek meg.
 
 
 
Ha csak a most bemutatott kapszula kollekciót nézzük, ahogyan a kalaposságban alkalmazott kloccolás technikát viszi végig a meleg gyapjúfilc formázásában; ahogyan a hajlított formák bőrrel kombinálva alakulnak a kezei alatt, sokkal többé válnak, mint egy clutch, laptop/iroda táska vagy hátizsák, az ember azt érzi, hogy a valóban kifejezetten funkcionális kialakítás ellenére akár egy vitrinben is elnézegetné.
 

A Judit által készített táskák és a három ruhamárka bemutatott darabjainak összhangja is jól mutatja azt, ahogyan az YLKA alkotó energiái egymásra hatnak, mivel a brandek tagjai külön-külön, a saját inspirációs világukban alkotnak, mégis olyat hoznak létre, amik tökéletesen illeszkednek egymáshoz.
 
A Salon fotóit készítette: Horváth Adrienne.
 
További képeink:
 
 
Még több kép a facebook oldalon: https://www.facebook.com/a.salon.budapest
Címkék: ylkadivatbemutató



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek