Bezárás

Keresés

Bezárás

Mackólány, kurtizán, apáca, vagy amit akartok – A filmes jelmezkészítés kulisszatitkai

Vanyovszki Mária

Tudtátok, hogy idén már 15 éves a Kontroll című film, amelyből Balla Eszter emlékezetes mackójelmeze mindenki agyába beégett?

Azt viszont kevesen tudhatják, hogy az a bizonyos mackójelmez nem egy előre megírt, frappáns forgatókönyvírói bravúr, hanem a film jelmeztervezőjének, Breckl Jánosnak a forgatási előkészületek során jött hirtelen ötlete. Szép példája ez annak, hogyan válhat nemcsak kultikus képpé, de akár fontos dramaturgiai elemmé is egy-egy filmszereplő öltözéke.

Ehhez hasonló kulisszatitkokba láthatnak bele azok, akik elmennek az Ansnitt Filmklub Jelmezműhely vetítéseire. A Film-Virage Kulturális Egyesület Fugába szervezett rendezvénysorozata azzal a céllal jött létre, hogy a filmezés iránt érdeklődő fiatalok filmes alkotókkal találkozhassanak.
 
 
Az aktuális összeállítás a jelmeztervezés (costume design) tematikáját járja körül, melybe magyar és külföldi alkotások egyaránt beletartoznak. A vetítéseket megelőző bevezetőkben, valamint az azokat követő előadásokon mutatják be az adott film keletkezésének körülményeit, fontosabb alkotóit.
 
 
 
A műhely szervezői a meghívott jelmeztervezővel olyan kérdéseket járnak körül, minthogy mi a jelmeztervező feladata; kikkel kell a forgatás előtt és közben együttműködnie; honnan merít ötleteket; mennyire kell ismernie az adott film történetét és hőseinek jellemét, stb. Az irányított, szakmai beszélgetés mellett a nézők is bátran kérdezhetik az alkotót.

A következő vetítés egy hét múlva, hétfőn (2018. április 30. 19:00) lesz, amikor Szász Attila, Félvilág (2015) című filmje kerül sorra. A Félvilág cselekménye az I. világháború előtti Budapesten játszódik, a közismert kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el. Az akkori közvéleményt sokáig lázban tartó brutális gyilkosság hátterét Köbli Norbert forgatókönyvíró a korabeli sajtóból szemezgette ki, a végeredmény mégis fiktív, egyúttal feszültebb feldolgozása az eredeti történetnek. 
 
 
A hatalmi játszmákkal tűzdelt krimi igényes korrajz, remek színészi alakításokkal (Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura, továbbá Kulka János és Sándor Péter).
 
 
A meghívott vendég ezúttal Szakács Györgyi. Az általa jegyzett filmeket (Szerencsés Dániel, Idő van, A napfény íze, Jadviga párnája, Szembesítés, Eszter hagyatéka, Sorstalanság) az ő jelmezei teszik igazán életszerűvé, teljessé.
 
 
A Félvilág című alkotás tökéletes apropó, hogy a számos díjjal kitüntetett alkotót elsősorban filmes munkásságáról, a jelmeztervezői szakmáról, a tévéfilmek és nagyjátékfilmek közötti különbségről és még sok izgalmas dologról faggassuk.

Az est moderátora Horváth Miklós, rendezőasszisztens, filmfordító; az Ansnitt Filmklub egyik szervezője.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet a vetítés napján 17 óráig: ansnittfilmklub@gmail.com. A tárgy mezőbe az aktuális film címét, a szöveges mezőbe pedig a regisztrálni kívánt személy vagy személyek nevét kérik feltüntetni. A pontos kezdés érdekében érkezés negyedórával a vetítés kezdete előtt.

Májusban még két előadás lesz, a Dick Tracy, illetve a Herkulesfürdői emlék.
 
Az Ansnitt Filmklub facebook oldala: https://www.facebook.com/ansnittfilmklub/
____
A filmeket oktatási segédanyagként vetítik.
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap
____
Képek: Kontroll (2003), Félvilág (2015)
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek