Bezárás

Keresés

Bezárás

Magyar divat- és formatervezők munkái a Helsinki Design Weeken

A Design Hét Helsinki 2018 keretein belül augusztus 30-án nyílt meg a hazai tervezők alkotásait bemutató Fenntartható Design, a fejlődés nyomában című kiállítás a Helsinki Balassi Intézetben. A kiállítás szervezője, Fazekas Fanny tavaly ősszel, az itthoni Design Hét egyik legizgalmasabb programjaként hozta össze azokat a hazai alkotókat, akik munkáikban a fenntarthatóságot különös ézékenységgel kezelik.

„A Helsinkiben megvalósuló kiállítás célja, hogy segítse a feltörekvő magyar designerek nemzetközi ismertségét, és párbeszédet kezdeményezzen a fenntartható design aspektusairól finn és magyar alkotók között. A kiállítás divatszekciójában olyan magyar kortárs designerek munkái kapnak helyet, akik árnyalni kívánják az ökodivat problémakörét, elsősorban az alapanyagok felhasználási lehetőségeire, társadalmi és gazdasági szempontjaira fókuszálva. A tárgytervezési részlegben kiállított munkák szintén a fenntartható fejlődést segítő gyakorlatokra mutatnak példákat. ” – meséli Fanny.

A kiállító márkák és tervezők:
Manera - studio - Budapest, Botanika, Ursuslupus, NES shoes, Vetlényi Alma, Veszprémi Gabriella, Repityke, Printa, Temesi Apol, Pressed Pets, Paper Up!, Fészek Részek, Misija design, Tóvaj Rozi, Deme Tamás, Plié by Atelier, Medence Csoport, Malinko bag, ESZKA, Faludi G.

Fazekas Fanny a fenntartható design elkötelezett híveként már az itthoni kiállítással is azt akarta elérni, hogy testközelből bemutathassa a kreatív és etikus tervezés szoros kapcsolatát és a fenntartható alternatívákat közelebb hozza a hazai vásárlókhoz. A Helsinkiben újrarendezett kiállítás középpontjában a természetes anyagok, hulladék minimalizálása és kreatív újrahasznosítás áll. A designereket egy közös cél alapján válogatta össze Fanny, valamennyien úgy vélik, hogy a designer feladata a társadalom és környezeti problémák kérdéseire adható releváns válaszok felsorakoztatása a design eszközeivel.

A divatiparban jelenlévő túltermelés a tervezőket folyamatos gondolkodásra készteti, a jelen és jövő közötti konnekció újradefiniálásával pedig újabb egyedi, minőségi és hosszú távon is funkcionális termékek létrejötte valósul meg a divat-és formatervezés területén.

Magyarországon számos tehetséges tervező alkot a fenntarthatóság jegyében, akik társadalmi, gazdasági és ökológiai problémákra nyújtanak megoldásokat és a saját egyéni felelősségvállalás fontosságára hívják fel a figyelmet.
 
A kiállítás mellett a Nordic országok legnagyobb és legrangosabb design vásáraként is említett Helsinki Design Marketen a magyar design munkákat a finn közönség meg is vásárolhatja. 
 
 
 
 
 
 

______
Magyar divat- és formatervezők munkái a Helsinki Design Weeken
Galleria U, 2018. VIII. 31. – X. 12.

 
További képek:
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek