Bezárás

Keresés

Bezárás

„Merj nagyot álmodni!” - Fotósorozat egy szebb jövőért

Vanyovszki Mária

Ez az írás egy 12 éves kislányról, Melittáról szól. Melitta egy budapesti gyermekotthonban él és divattervező szeretne lenni.

Aki családban nő fel, szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel, nagynénikkel, nagybácsikkal és unokatestvérekkel körülvéve, nehezen tudja elképzelni, mennyire szűkebb a világról való tudása egy olyan gyereknek, aki intézményes keretek között éli mindennapjait. Nem jár étterembe, de még McDonald’s-ba sem, sokkal ritkábban jut el kulturális eseményekre, nem vesz részt családi, baráti összejöveteleken, és nincsenek előtte szülői vagy egyéb családtagok mintái, hogy orvos legyen, művész vagy éppen pilóta.

Nem tudja például azt sem, hogy mi az a somlói galuska.

Ezek a gyerekek sokszoros hátránnyal indulnak neki a pályaválasztásnak. Legtöbbször azzal sincsenek tisztában, hogy képességeik alapján milyen lehetőségek állhatnak előttük.

Ritka kivételek egyike a mi Melittánk, aki elhatározta, hogy divattervező szeretne lenni. Imád rajzolni, tökéletes stílusérzékkel öltözködik, és naponta ad ilyen jelegű tanácsokat a vele egy otthonban élő gyerekeknek és iskolatársainak.
 

Az asalon.hu-nak is gyakran dolgozó fotós, Nerpel Nikoletta révén ismerhettem meg Melittát.
 
 
Nikivel tavaly tavasz óta dolgozunk együtt. Hihetetlen szakmai alázatossággal és mély emberi tisztelettel fordul fotóalanyai felé. Nem csoda, hogy Koncz Zsuzsa kizárólagos fotósa lett pillanatok alatt, vagy hogy alig van szabad ideje, amikor végre kicsit saját magára is figyelhet. Ilyen ritka pillanatok egyikében is olyan projekteket talál ki, amikkel másokon segíthet.
 
 

A „Merj nagyot álmodni!” is egy ilyen karitatív fotósorozat, melybe minden anyagi támogatás nélkül, saját finanszírozásból vágott bele.
 
 

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltségének közreműködésével írta ki a rajzpályázatot, melyre a fővárosi intézményekben, otthonokban lakó gyerekek jelentkezhettek.
 
 
A gyerekek lerajzolhatták, hogy milyen álomszakmájuk van, és a nyertes alkotások készítőit Niki olyan szakemberekhez vitte el, akik számukra példaként állhatnak. Így jutott el Melitta Herczeg Zoltán ismert divattervezőhöz, egy repülni vágyó kislány Vári Gyula műrepülő világbajnokhoz, egy zenész palánta Maróthy Zoltán gitáros, dalszerzőhöz, egy modell aspiráns pedig Kulcsár Edinához.
 
 
 
A találkozások célja, hogy az élmények segítsék ezeket a gyerekeket a jövőben, motiválják őket a nehéz pillanatokban, ill. inspirálják és bátorítsák arra, hogy tegyenek az álmaikért.
 
 
 
Melitta a Herczeg Zoltán showroomjában tett látogatásunkkor nagy nyitottságával, hihetetlen anyagismeretével és határozott véleményével mindannyiunkat elkápráztatott.
 
 
 
A tiszta tekintetű, okos kislány a divattervezőtől sok hasznos információt kapott.
 
 
Az anyagok, szabásminták és trendek megvitatása mellett olyan praktikus tanácsok is megfogalmazódtak, amik a kudarcok kezelésére, a gazdasági döntésekre, és úgy általában az életben való helytállásra vonatkoztak.
 

Mert bármit is csinál az ember, szeresse, éljen meg belőle, de mindeközben ember tudjon maradni. 
 
asalon.hu
 
 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek