Bezárás

Keresés

Bezárás

„Nekem ez lelkem üdülőhelye, ami megszépíti a világot” - Ary László, fotós

Ary László 2017-ben fotósként támogatta az asalon.hu munkáját, konkrétan vele készítettük első utcai outfit anyagunkat a Je Suis Belle ruhával, amit imádtunk. A földrajzi távolságok miatt az utóbbi időben online tapasztalatcserében merül ki az együttműködés, de titkon reméljük, hogy fog még nekünk vagány fotóanyagokat hozni.
 
A kérdéseket Laci írásban kapta és válaszolta meg.
 
Meséld el, mikor és hogyan kezdtél együttműködni az asalon.hu-val?
A 2017-es Elle fashion show-n fotóztam a bemutatót, amikor Mária letette mellém a kabátját. Akkor még nem tudtam ki ő és nem beszéltünk ott. Megvolt az A Salon és követtem is a portált, megosztottam vele a fotóimat, ami után meghívott egy divateseményre, hogy fotózzak neki. Az esemény után beszélgettünk is az oldalról, a tervekről, A Salonról, a magyar divatról. Nagyon tisztelem benne, hogy mindezt ő maga hozta létre küldetéstudattól és szeretettel vezérelve, és örültem, hogy én is hozzájárulhatok.  
 
 
Jelenleg mivel foglalkozol?
Termékeknek készítek reklámokat és látványterveket 3D-ben és divatfotóval.

Miért kezdtél el fotózni?
Lehet, hogy fura, de én a 3D miatt kezdtem el főleg, hogy teljesebben átlássam a folyamatot, amit aztán szimulálni tudok. Másrészt nekem mániám a reklám, meg a divat. Ahogy meglátok bárhol egy-egy jó reklámot, divatfotót, máris kapom elő a telefonomat, hogy megörökítsem. Nekem ez lelkem üdülőhelye, ami megszépíti a világot. Nagyon szeretem őket. Igaz, hogy van művészeti és 3D hátterem, ill. elvégeztem a MOME 1.0 fotótanfolyamát is, ahol olyan elképesztően jó szakemberekkel találkoztam és tanulhattam mint Oravecz István. Viszont a divat mindig is érdekelt, és a kezdeti iPhone-os felvételeket felváltotta az, hogy egy DSLR-el mentem, és sajtós karszalaggal és fotóztam a bemutatót. Nagyon tetszik, ahogy a modellek járnak, és néha olyan elképesztő kollekciókat látok, hogy nem győzöm csodálni, meg fotózni. Így kezdtem egy idő után egyéni projektekbe is.

Mit szeretsz a legjobban a fotózásban?
A kapcsolódást. A 3D-ben megszoktam, hogy van egy zárt terem, amit a megvalósítandó tárgy szerint alakítok, világítok be a projektre szabva, és ott tetszenek a részletek. Közös a 3D-vel,hogy mindkettőben ott a tervezés és ezért szeretem a fotóban is a stúdió munkát. Itt még külön adott a környezet, az élő emberek. Nagyon tetszik a spontaneitása és a dinamikája is, de a leglenyűgözőbb amit nem is tudok elmondani, hogy mindig van egy-egy pont, amikor történik valami... Valami megemelkedik, megszületik a kapcsolat a modell és köztem és akkor érzem, hogy ez jó lesz, ez el lett kapva. Nem tudom megmagyarázni, inkább csak érezni. Emellett engem inkább a végeredmény érdekel.

Melyik a kedvenced az asalon.hu-s munkáid közül?
Sok divat esemény tetszett, de amit egyénileg csináltunk az a „Mikor az uccán átment a kedves”, ami az Optimista címlapja is lett. Az volt az első közös, saját projektünk. Nekem nagyon tetszett, hogy ott először összeálltunk Mária, én, Annavirág, és Mária irányítása alatt készítettünk valamit közösen.
 
 

Az asalon.hu-n kívüli munkáidból?
A Mome befejezéséhez volt egy Csoda című projekt, hogy nekem személy szerint mit jelent a csoda. Úgy dolgoztam fel, hogy sokszor hatnak ránk külső erők, vihar, de mégis meg tudunk maradni, amivel aztán mind magunkat, mind másokat is tudunk segíteni az útjaik előrevitelében. A stábom is nagyon szuper volt. Péter Dorinát nagyon szerettem fotózni, nagyon jó modell és Sigulinszki Lauránál jobb sminkest nem ismerek azóta sem. 
 
 
A másik ez a 3D-ben készített, gyönyörű, neoklasszikus bútor darab 1819-ből, amin ott vannak a kor nyomai, és ennek ellenére is időtlen szépség.
 

Mivel foglalkozol a szabadidődben?
Jelenleg egy romániai kisvárosban lakom, a hegyek között. Itt nekem az volt elképesztő, hogy az emberek kijárnak sétálni. Nincs rohanás. Az emberek leülnek és beszélgetnek egymással. Magam is kijárok sétálni, ami lehet, hogy megint csak fura, de nekem ez egy új világ. A parkban le lehet ülni és nézni a tájat. Mentálisan és lelkileg is nagyon megnyugtató.

Mik a céljaid?
Tovább csinálni, amit most. Reklámokat tervezni termékeknek, jelenleg ez teljesen leköt, de később divatfotó és ötvözni a kettőt a 3D-vel is.

Milyen vágyott fotótémád, témáid vannak?
Nekem örök témám a divatfotó, meg a reklám. Ezen belül meg sok mindent szeretnék megvalósítani.

Van olyan álom márka, modell, híres ember, akivel fotózni szeretnél?
Inkább azt szeretem ha valakinek van egy stílusa, eleganciája és kissé edgy, mint a Konsanszky. Őket nagyon szeretem és közel áll hozzám a stílusuk, ezért is választottam a már említett csoda projektre a ruháikat. Vagy a NUBU, amit személyesen is viselek. Velük és hasonlóakkal nagyon szívesen dolgoznék majd. Viszont idén már, főleg a 3D miatt, nem vállalok fotózást. A másik nagyon fontos dolog az a megbecsülés és az igényesség mértéke, mert ahogy a ruha be van mutatva, ahogy áll a kirakatban, a kiszolgálás, ahogy reklámozzák, fotózzák, amiket írnak róla, a ott dől el, hogy egy márka/magazin minőség, vagy sem. Ehhez sok szakember teszi hozzá a saját részét, mert azért dolgozunk, hogy előre vigyük és sikeressé tegyük mások ruháit, márkáit. Légy akár modell, fotós, grafikus, újságíró, olyat soha senkinek ne higgy el, hogy de ez neked ingyen reklám...az csak kifogás és nincs benne semmilyen megbecsülés aziránt amit csinálsz, és az esetek 99%ban nem jönnek kliensek belőle, maximum neked megy el a kedved az egésztől. A NUBU-ban tisztelem azt, hogy ők nem használnak fel olyan fotót amiért nem fizettek, ők tisztelik és megbecsülik a szakembereiket és nem hiába vannak elöl, mert értenek valamit amit mások is talán majd fognak. 
 
 
Miért szerettél az asalon.hu-val együttműködni?
A közös küldetéstudat miatt. Szeretjük a divatot. Szeretjük a magyar divatot.
Mária sok olyan divateseményre hívott meg, amiről addig nem is tudtam, és így ismertem meg csodálatos embereket, márkákat, boltokat. Mindig szeretek olyan emberekkel találkozni, akik minőséget akarnak lerakni az asztalra és nem csak a profit hajtja őket. Mint mikor beszélgettem Pap Annamáriával a táskáik tervezési fázisáról. Nagyon kidolgozza és gondosan megválogatja az alapanyagokat, a bőrt. A táskáinak már a látványa is elragadó, nemhogy az érintése. Kellemes meglepetés volt a NUBU boltja (Allee) is, a kiszolgálás nagyon kedves volt, és mind a mai napig büszkén hordom a ruháikat és a táskát.

Készül az asalon.shop. Mivel bíztatnád a tervezőket, márkákat, miért érdemes az asalon.hu online piacteréhez csatlakozni?
Mert egyszerű és hiánypótló. Emlékszem mikor az Emag elindult itt Romániában, még azelőtt senki nem csinált ilyet, pedig hiányzott, hogy legyen egy oldal, ami összefoglalja az informatikai termékeket. Rövid időn belül piacvezető lett és elindult Magyarországon is, és ott is az lett. A Facebook és a plázák, Allee, Mammut is ezért népszerű, mert leegyszerűsítik nekünk, végfelhasználóknak a barangolást, keresgélést, megtarva azért az opciókat és stílusokat. Másik nagyon fontos az a szakszerű és minőségi, kedves kiszolgálás, ebben meg a Kristóf Szalon van vezető szerepben, és nagyon szeretem nem véletlenül.
Én is mikor kíváncsi vagyok valamilyen márkára, eseményre akkor egyből A Salon jut eszembe és ide jövök szétnézni, keresgélni. Ráadásul itt van minden, ami a magyar divatban történik, úgyhogy én szívből tudom ajánlani a tervezőknek, és kívánom, hogy a vásárlóerő is növekedjen a magyar divat felé, mert vannak gyöngyszemek, Mária éppen őket akarja elénk tárni.
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek