Bezárás

Keresés

Bezárás

Párizs – Budapest, oda-vissza: Tíz éves a Mod'Art

Írta: Vanyovszki Mária

Idén tíz éves a francia divatiskola, a Mod’Art International budapesti kara, melynek ünneplésére egy párizsi hangulatú divatbemutatót szerveztek a Francia Intézetben.

A Mod’Art az egyetlen divatiskola ma Magyarországon, ahol a francia szemléletmód és tananyag szerint tanulhatnak divattervezést a hallgatók. “Ez a szellemiség már a felvételikor megmutatkozik: nyitottak vagyunk a jelentkezők felé. A francia rendszer ugyanis azt vallja, hogy nem lehet egyetlen felvételi alkalmával kiszűrni, hogy ki alkalmas a képzésünkre és a pályára, ezért igyekszünk megadni a lehetőséget. Maga a képzés egyébként nagyon összetett, ezért időközben jobban kiderül, hogy ki az, aki végig tudja vinni.” - mondja Horváth Szilvia, oktatási igazgató.

Az oktatási program a párizsi anyaiskolával összhangban a folyamatos aktualitásra törekszik, ami elengedhetetlen egy olyan szakmai területen, ami állandó változásban van.

A piac alakulásának megfelelően formálják a tananyagot és dolgozzák ki a szakmai feladatokat. A harmadik tanévben pedig már a való életre nevelik a hallgatókat, hogy az iskolából kikerülve egy piacképes tudás birtokában alkothassanak és induljanak el a saját útjukon.
 

A képzés lényege, hogy odafigyelnek a diákok egyéni stílusára és annak fejlesztésén dolgoznak a továbbiakban. Hogy ez mennyire működik, nagyon jól bizonyították az idén végzett hallgatók a júniusban bemutatott diploma kollekcióikkal.
 
A kilenc fiatal tehetség mindegyike egy erőteljes, egyedi világot képviselt, látványosan felvállalva öltözködésről és világról alkotott sajátos képét olyan módon, ahogyan a nagy művészek szokták a szakma pontos ismeretében és művelésében megengedni maguknak a szabályok és keretek feszegetését. (Beszámolónk a júniusi bemutatóról elérhető itt.)

Olyan erős volt az egész júniusi show, hogy az utána rendezett összes többi divatképzést nyújtó felsőoktatási intézmény bemutatóit - szakmai körökben - folyton ehhez viszonyítottuk, és ami azt illeti, nem volt könnyű megütni azt a szintet, amit a Mod'Art végzős hallgatói hoztak.
 
 
Az iskola igyekszik a divat minden szektorára képezni tervezőket: így a női- és férfiruha mellett fehérnemű, gyerekruha, és egészen speciális kiegészítő tervezést is tanítanak.
 

Jól példázta ezt a születésnapi bemutatón látott válogatás a 10 év legjobb diplomamunkából, ill. a második részben felvonultatott márkák sora is, melyeknek tervezői szintén itt végeztek: Yuutsh - férfiruházat, Kamorka - gyermekruha, ENIHORN – bőrtáskák, női ruhák és egyéb kiegészítők, Zsigmond Dóra - férfiruházat, Delacier – különleges ékszerek.
 
 
A Salon képeit Nerpel Nikoletta (Nerpel Photography) készítette.
 
További képeink a születésnapi bemutatóról:
 
 


 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek