Bezárás

Keresés

Bezárás

Beszéld ki magadból a kétségeid! - Elindult Mengyán Eszter Slow Talks sorozata

Vanyovszki Mária

Mengyán Eszterrel 2016 őszén találkoztunk először, egy kerekasztal-beszélgetésen. A True Cost című film hatására ő épp elkezdte a „Nem vásárolok ruhát egy évig” kihívását, én pedig akkor már egy éve nem vásároltam. Neki összesen 13, nekem 19 hónap lett belőle, az életünk pedig örökre megváltozott. Másképp nézünk már nemcsak a ruhákra és kiegészítőkre, de minden egyéb, az emberi életet szolgáló tárgyra és eszközre.

A többéves újságírói tapasztalattal rendelkező Eszter mára saját brandet épített a téma köré, személye összekapcsolódott a tudatossággal, és már nemcsak a fenntartható divat, de az egész környezettudatos életmód egyik legismertebb nagykövete.

Weboldalát, a http://www.holyduck.hu portált és a hozzá kapcsolódó közösségi felületeket több ezren követik.
 
 
A holy duck nem egyszerűen blog, hanem egy olyan tudásbázis, ahol a témához kapcsolódó minden kérdésünkhöz eligazítást kapunk, kétségeinket megvitathatjuk, tapasztalatainkat megoszthatjuk.

Az online „birodalom” nemrég kilépett az offline térbe. A tematikus eseményeken vendégként és előadóként gyakran megjelenő Eszter inspirálódva saját tapasztalataiból, a különböző szakemberekkel, szakértőkkel, alkotókkal, tervezőkkel való találkozásokból, úgy döntött, hogy végre elindítja saját beszélgetéssorozatát, a Slow Talks-ot.
 
 
Az első eseményre szeptember 23-án került sor The September Issue címmel, melyen a téma a divatipar működése volt.
 
 
Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a meghívottak között lehettem, így a fenntartható divat kérdéseit és problémáit vele és olyan beszélgetőtársakkal járhattuk körbe, mint Balla Gabi, stylist és Hegedűs Zsanett, bespoke tervező, alapanyagszakértő.

Megbeszéltük, hogy a nagy, fast fashion márkák concious kollekciói a problémára ugyan felhívják a figyelmet, de sajnos mégis inkább csak a szemfényvesztés kategóriájába tartoznak. Az ún. greenwashing lényege ugyanis, hogy eltereli a figyelmet az erősen környezetterhelő és etikátlan gyártási folyamatokról és a vásárlót meggyőzi, hogy nyugodt lelkiismerettel válassza továbbra is a brand termékeit.
 
 
Megvitattuk, hogy a magyar tervezői darabokat megéri-e a sokkal magasabb árakért megvenni; hogy miért kerül annyiba, és hogyan lehetünk biztosak benne, hogy tőlük jó minőséget kapunk-e.

Megbeszéltük, hogy mennyire fenntartható a turkálás; hol találunk jó varrónőt; hogyan ismerjük fel a jó alapanyagokat; mi mindenre figyeljünk akár egy család, pl. a gyerekek öltöztetésénél stb.

Az eseménysorozat változó tematikával, minden hónapban visszatér. A részletekért és aktuális információkért kövessétek Eszter felületeit:
 
https://www.facebook.com/holyduckblog
https://www.instagram.com/holyduckblog
http://www.holyduck.hu
_____________________
Fotók: Mészáros Virág
Helyszín: Van Boris borbár
 
További képek:
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek