Bezárás

Keresés

Bezárás

New Yorkról, zero waste-ről, múltról és jövőről – Vetlényi Almával beszélgettünk

Vanyovszki Mária

Vetlényi Almát a nyáron ismertem meg személyesen a Hababa Store megnyitóján. A fiatal tervező a fenntartható divat elkötelezett híve. A természet ihlette anyagok és formák egy sajátos alkotói látásmód révén, a zero-waste és a környezettudatosság jegyében alakulnak a többszörösen is díjazott Alma Vetlényi darabokká.

Legutóbb az októberi Mercedes-Benz Fashion Week-en mutatott be, mégpedig a legújabb tavaszi-nyári kollekcióját. Ennek apropóján is beszélgettünk:
 
2016-ban te nyerted "Gombold Újra" Legjobb Magyar tervezőnek járó díját. Egy évvel később, most újra bemutattál a MBFW kifutóján, az Iparművészeti Múzeumban. Mesélj, mik történtek veled a kettő között? Mit hozott számodra a 2016-os díj?
 
Az akkori ECOllection névre keresztelt nyertes kollekciómat azóta kibővitettem, és bemutattam a Marie Claire Fashion Days-en is. A Hababa Designer Store-ban limitált példányszámban el is érhetőek a darabok. Ezek után többen megkerestek kiállítási és bemutató lehetőséggel is, mely események sikeresen le is zajlottak 2017 tavaszától egészen mostanáig. Ez idő alatt megterveztem a következő SS18-as kollekciómat, amit a „Gombold Újra!” díjnak köszönhetően lehetőségem nyílt bemutatni a legutóbbi, budapesti MBFW-en. Közben Áron Eszter, az ÁERON márka alapítója és tervezője, aki az egyik szakmai zsűri volt a pályázaton, felkért egy együttműködésre, így a következő kollekciójának megtervezésében én is részt vettem.
 
A most, ősszel bemutatott 2018-as tavaszi-nyári kollekciód hogyan viszi tovább a korábbi, nyertes darabok világát?
 
A természet marad a középpontban, már specifikusabb inspirációs forrással, megtartva a “zero waste” (hulladékmentes kivitelezés) és “slow fashion” (lassú divat) elvét. SS18 kollekcióm az Atlanti-óceánpart harmonikus hangulata inspirálta. A montauki (New York) óceánparton szerzett vizuális benyomások ihlettek meg a tervezésben.
 
 

Szín és anyaghasználat területén személyes tapasztalataimra reflektálok. A föld, a víz, a levegő és a fények egymásra gyakorolt hatásai ruhák formájában izgalmas leképzést eredményeztek. Kulcsfogalmak a tükröződés, a reflex színek és a lebegés.
 
   
 
A bemutatód alatt teljesen véletlenül édesanyád mellett ültem. Ő mesélte, hogy épp New Yorkban vagy. Dolgoztál? Tanultál?
 
Is, is. Itthonra dolgoztam, terveztem főként, miközben igyekeztem feltérképezni az ottani lehetőségeket. Nyelvet tanultam, jártam az utcákat, kiállításokat és múzeumokat, hogy minél több vizuális és kulturális élmény és hatás érjen.
 
   
 
A New York-i öltözködési kultúra, a mindennapok street style szettjei erősen szoktak hatni az emberekre. Neked tervezőként adott valami újat? Inspirációt?
 
Igen! Bátorságot adott. Sokkal bátrabban felvállalják ott az emberek a saját kultúrájukat, hitüket, stílusukat és büszkén képviselik azt. Persze ezáltal mindenki elfogadóbb is, mivel nemzetközi a színtér. Ez a szabad felfogás pedig a mindennapi öltözködésükre is kihat, ami nagyon izgalmas. Szinte minden szett megérne egy külön tanulmányt.
 
   
 
Mik a terveid? Itthon? Külföldön?
 
Itthon tavasszal fogok lediplomázni, mivel a sok hirtelen jött szakmai tevékenység miatt passziváltattam magam a Momén, Textil- és öltözéktervező szakon. Közben dolgozom következő kollekciómon. Diploma után visszamegyek New-Yorkba szakmai gyakorlatra, miközben itthon továbbra is szeretném képviselni majd munkáimmal a fenntartható divat népszerűsítését.
_________
A képek Alma 2018-as tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján készültek az októberi MBFW kifutóján. 
 
A bemutató összes look-ja:
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek