Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Sárkány a gardróbban - Avagy miért és hogyan viseljünk idén sok zöldet?

Kövesdi Rita

Február 10-én beköszöntött a kínai holdújév, így most már a sárkány, egészen pontosan a fa sárkány évében járunk. A kínai horoszkóp szerint a sárkány az erő, az intelligencia, a kitartás szimbóluma, ami pozitív változásokat irányoz elő nemcsak a világban, hanem az egyén szintjén is. Ugyanakkor a sárkány impulzív, szenvedélyes is, ezért ezek az átmenetek nem biztos, hogy békések lesznek. Az öt elem közül a fa a növekedést, előrehaladást szimbolizálja, így a fa sárkány évét én már most nagyon szeretem. 


Azt már kívülről fújjuk, hogy a Pantone intézet az üde, barackos Peach Fuzz árnyalatot választotta az év színének, de nem árt, ha tudjuk:
 

A SÁRKÁNY ÉVÉNEK A SZERENCSESZÍNE A SMARAGDZÖLD.

 

 

KIKNEK LESZ A SMARAGDZÖLD TUTI BEFUTÓ?

 
A zöld színt a három alapszín közül kékből és sárgából keverjük ki, erre még valószínűleg mindannyian emlékszünk rajzóráról. A smaragdzöld ugyanakkor egy kicsivel több kéket tartalmaz, mint sárgát, emiatt a hideg zöldek irányába tolódik el.
 
Így elsősorban a hideg színtípusok (nyár és tél típusok) tudják magukévá tenni. Ez csupán azt jelenti, hogy a smaragdzöld rajtuk smink nélkül, arc közelében is fantasztikusan mutat.

 

HOGYAN VISELJE A SMARAGDZÖLDET AZ, AKINEK NEM SZÍNE?

Stílustanácsadóként vallom, hogy mindenki viselje azt a színt, amiben jól érzi magát. A színtanácsadás lényege, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább passzoló árnyalatokat, amik minden erőlködés nélkül harmonizálnak a bőrtónusunkkal, segítenek eltüntetni a szem alatti karikákat, üde, tiszta érzetet keltenek.
 
1. TIPP
Azok a meleg színtípusok (tavaszok és őszök), akik bátran kilépnek a színtípusuk adta "keretekből" és beleugranak a smaragdzöldbe, a sminkjükkel alakíthatnak a harmónián, ugyanis ha a smink a bőrtónusukkal harmonikus, minden palettán kívüli szín jobban működik.
 
2. TIPP
Azoknak, akik még nem próbálták, de a fentiek után vágynak rá, javaslom, hogy arctól távolabbi öltözék elemként, szoknya, nadrág vagy kiegészítők formájában viseljék. 
 
3. TIPP
A sárkány évének pozitív energiáját a saját színtípusunk szerinti zöld tudatos viselete is támogathatja. Tavaszoknak például a fűzöld, almazöld, őszöknek az erdőzöld vagy mohazöld is remek választás lesz a smaragd helyett.
 
 

MI MINDENRE HAT MÉG JÓTÉKONYAN, HA ZÖLDET VISELÜNK?


A zöld szín biztonságot sugároz és megnyugtat, vérnyomáscsökkentő hatású, nem véletlenül használják tudatosan az egészségügyi intézményekben. A természetre, az életre, a szabadságra asszociálunk róla.
 
A smaragd kőnek külön gyógyító hatást tulajdonítanak már az ókortól kezdve. Nagy Sándor hódító erejét és különleges karizmáját is egy smaragd amulettnek tulajdonította. 
 
Mivel a smaragd drágakő áttetsző formájában még a gyémántnál is értékesebb, hűvös eleganciát is társítunk ehhez a színhez.
 
Fotó: Engin Akyurt
 
Popkulturális hatásként pedig kénytelen vagyok megemlíteni a Mardekár ház színét is a Harry Potter könyvekből. Ennek a háznak a képviselői mind arisztokrata varázsló családokból származnak.
 

ÍME NÉHÁNY TIPP, HOGYAN VISELD EZT AZ ELŐKELŐ SZÍNT, FELERŐSÍTVE A SÁRKÁNY EREJÉT

 
1. Neutrális színek
A legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető út, ha neutrális színekkel párosítjuk. Feketével, fehérrel, szürkével vagy sötétkékkel együtt nem fogjuk “túl színesnek” érezni magunkat.

 
 
2. Komplementer társítás
Már egy picit haladóbb színt hétköznapi stílusikonoknak, ha a smaragd komplementer színét, a lilásvöröset is belecsempésszük a szettünkbe (hagymalila, bíbor). Nagyobb felületen ez a két szín bombasztikus lesz egymással, kisebb felületen pedig izgalmas összhatással számolhatunk, elég csak egy zöld blúzra gondolni lilás táskával.

A képen: Pölz Klaudia
 
3. Monokróm szett
Az is egy út, ha monokróm szettben gondolkodunk, és a zöld különböző árnyalatait vegyítjük, így egészen biztosan nem maradunk észrevétlenek.
4. Változatos színharmónia
Kékkel vagy sárgával párosítva is gyönyörűen működik ez a szín, ilyenkor a színkörön egymás mellett elhelyezkedő színek alkotnak színharmóniát.
 
További tippekért böngéssz az asalon.hu oldal írásai között, illetve kövesd a sorozatot!
 
_______
A stípustippek szerzője, Kövesdi Rita stílustanácsadó és kommunikációs szakember, Hermelin Stilo néven posztol az örömteli öltözködésről.
Web: hermelinstilo.com
Instagram: @hermelin_stilo
______________________
Nyitókép: Kar3nt, pixabay
 Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések