Bezárás

Keresés

Bezárás

“Az Erdőn Túl” – Erdélyi Divatlátványosság

2022. szeptember 24-én Kálnoky Tibor gróf Jeff Garner malibui divattervezőt látja vendégül, aki elhozza Erdélybe fenntartható divatmárkáját, a Prophetik-et. Az esemény helyszíne Miklósvár, az erdélyi gróf Kálnoky szülőfaluja, pontosabban az itt található Kálnoky Kastély, ahol többek között Kálnoky Anna grófnő „Transylvanicum” elnevezésű kollekcióját is meg lehet tekinteni. Zenei előadóként a helyi zenekar, a Tiberius Quartett lép fel.

A divatesemény kiemelt meghívottja Jeff Garner, aki „Az Erdőn Túl” (Beyond the Forest) nevű 2023 tavaszi-nyári kollekcióját mutatja be. Az öltözékeket a természetes növényi és föld tónusú színek jellemzik, melyek különlegessége, hogy a Mr. Garner saját malibui farmjáról gyűjtött növényekkell készültek. Arra a kérdésre, hogy hogyan használta fel a tengerparti hajdinát, az encelia farinosa nevű cserjét, a ragadós maszkvirágot, a bodzát, a lila zsályát, az eukaliptuszt és a festő indigót a legutóbbi fenntartható ökodivat-kollekciójában, Jeff Garner azt válaszolta:
 
„A természet mindent megad nekünk ahhoz, hogy szépséget hozzunk létre”
A kollekció olyan változatos természetes anyagokat foglal magába, mint a kender, a selyem, az öko pamut, a lenvászon és más helyi, Romániában honos virágokból készült anyagok.

Az esemény egy másik különleges momentuma, hogy Matilda Janosi új márkájának, a „Tilly Janosi London” egyik egészen egyedülálló darabját is láthatjuk a Prophetik „Túl az erdőn” kollekció részeként. Ezt a darabot Tilly erdélyi unokaöccse emléke előtt tisztelegve, a nagymamája által kézzel készített anyagokból tervezte.

Hogyan kapcsolódik az esemény koncepciója, a bemutatott alkotások a helyszínhez?
Jeff Garner úttörő kollekciójának szellemisége támogatja a Kálnoky Alapítvány célkitűzéseit, amelyek között alapvető fontosságú Erdély multikulturális örökségének helyreállítása és népszerűsítése.

A Prophetik fenntartható divatmárka alapítója, Jeff Garner az Egyesült államok polgárháborús városában, Franklinben, Tennessee államban született és egy lovasfarmon nőtt fel. Ruhakölteményeit számos olyan hírességen láthattuk már, mint például Kings of Leon, Sheryl Crow vagy Taylor Swift. Mr. Garner 2013-ban a párizsi divathéten megnyerte az év tervezője díjat, 2019-ben pedig Emmy-díjat érdemelt ki a fenntartható divatról szóló dokumentumfilmjével, melynek címe „Remastered”.

Kálnoky Anna grófnő „Transylvanicum” nevű kollekcióját az erdélyi tradicionális juhászok ruhái ihlették. Ezek az eredetileg gyapjú ruhák minden időjárásban, télen, nyáron helytállnak, időtlen darabok. Ezt az inspirációt felhasználva Anna mellényeket, szoknyákat, nadrágokat tervez, melyek egy részét helyi forrásokból nyert természetes módon színezi. Anyagként gyapjút használ, amelyet kis helyi gyapjú készítőktől szerez be. Korábban már készített ruhákat családja és barátai számára – beleértve őfelségét, a walesi herceget is. Most úgy érzi, itt az idő, hogy megossza kollekcióját a szélesebb közönséggel.

Jánosi Matilda (művésznevén Tilly) Erdély szívében Csekefalván, Hargita megyèben nőtt fel egy pici faluban, szoros kapcsolatban a természettel.
 
„Mivel a fenntarthatóság életmódunk része volt Erdélyben, természetesnek éreztem, hogy beépítsem a művészetembe.” – mondja Tilly.
 
Ez az egyik fő oka annak, hogy a fenntarthatóság a művészete alapelvévé is vált. Mottója: „Imádom, ha az anyagnak történelme van”.

Matilda 2009-ben Budapesten megalapította a TildArt ökoluxus márkát, majd több projektben is dolgozott jelmezkészítőként – köztük Andrew Lloyd Webber híres musicaljében, az Operaház fantomjában, Londonban. Olyan zenészeknek alkot ruhákat, mint a brit hegedűművész, Analiza Ching (Britain’s Got Talent), akinek jelenleg is fellépő-ruhákat tervez és készít a turnéjához.

Elton John, Lily Collins, Kate Moss lànyàra Lila Grace Moss-ra is igazított ruhát vörös-szőnyeges eseményeken. Tilly a közelmúltban jelmezkészítőként kezdett dolgozni a filmiparban, James Bond filmhez is készített már ruhadarabokat a híres angol Savile Row stílusban. 2018 óta működik együtt az amerikai Jeff Garnerrel, a tervező európai és angliai bemutatóin.
 
Az esemény létrejöttéhez az Artwise egyesület járul hozzá. Fő céljuk több mint 4 éve az erdélyi kreatív szektor értékteremtésének támogatása, interkulturális kapcsolódás elősegítése. Az egyesület elnöke, Oláh Ildikó személyesen vesz részt az esemény előkészítésében, hisz fontos cél számára az erdélyi közönséghez közelebb hozni a divat és kreatív művészetek világát.
 Hasonló események