Bezárás

Keresés

Bezárás

A divatos öltözködés mostantól nem csak a konfekcióméretek kiváltsága - Magyar márka újítása a petite kategóriában

A divatipar átalakulóban lévő standardjai között most egy új kategória jelent meg a 160-169 cm közötti hölgyek számára: a tall-petite. A Petite Anita Janik márka új kollekciójával debütált először Magyarországon az új kategória az Il Bacio di Stile-ben szervezett divathétvégén.

A Petite Anita Janik az első magyar petite (pötit) size márka. Anita elsőként vitt alacsony modelleket a rájuk tervezett ruhákban a kifutóra; 2022-ben az FDH év tervezője verseny közönségszavazását is megnyerte.

Legutóbb, a Fashion Diffusion Hungary szervezésében az Il Bacio di Stile-ben megrendezett V. The Fashion Show-n mutatta be új, tall-petite koncepcióját.

A Dajkó György és Janik Anita divattervező által fémjelzett márka alkalmi darabokkal készült az Andrássy úti eseményre. Az új, tall-petite méretkategória lényege, hogy a 160 cm feletti kisméretű, de a standard kategóriába mégsem egyértelműen sorolható hölgyekre gondolt. A vállalkozó páros ezzel teret is adott a „hús-vér, természetes nők” számára, hogy modellként kipróbálják magukat. A modellek egy része 160 cm alatti magasságú, míg a másik része pedig az új kategóriát képviselve 160 cm feletti, 169 alatti nő volt.

„Az általam képviselt petite size nem az alacsonyságot, hanem a kisméretet jelenti. Ezen belül valóban van a klasszikus értelemben vett petite, ami az alacsonyabbaknak szól és van a tall-petite, ami a 160 cm feletti nem magas, kisméretű nőknek szól” – fűzi hozzá Janik Anita.
 

Ez a tall-petite

A klasszikus értelemben vett petite size az alacsonyakra vonatkozik. Az új innovatív értelmezésben vett tall-petite inkább vékony, nem magas, és a konfekciómérettől eltérő testarányokkal rendelkező kisméretet jelöli a márka módszerén alapuló saját besorolásban.

A vásárlói igények alapján született köztes méretkategória jobban illeszkedik azokhoz a nőkhöz, akik nem tartoznak egyértelműen a hagyományos módon értelmezett petite size-ba, sem a standard magasságú nők elterjedt konfekció kategóriájába.

„Ez idővel lehet akár egy elterjedt divatkategória, de a tall-petite most még a márka belső módszerén alapuló méretezési besorolás, ami a mi tapasztalataink és innovációnk eredménye. Vannak bizonyos adottságú nők, akik sem a petite, sem a standard konfekcióba nem igazán sorolhatók. Nem alacsonyak, de nem is magasak, és részben rendelkeznek petite size adottságokkal. Ez az eltérő testarányok miatt lehetséges. Valaki lehet 160 cm felett rövidebb lábakkal, vagy rövidebb karokkal, keskenyebb vállakkal megáldva. Rengetegen jönnek hozzám ilyen adottságú nők és kérik a segítségem, akiknek megoldást nyújt sok általam tervezett ruha. Bizonyos fazonok, már eddig is remekül festettek rajtuk annak ellenére, hogy 160 cm feletti magasságúak. Ők a tervezői és styling módszerem szerint a tall-petitek. Azaz a 160–169 cm közötti kisméretű nők” – osztja meg Janik Anita tervező, a magyar petite szakértő.
 
A tervező
 

Az Il Bacio Collezione nevet kapták az alkalmi kínálat darabjai


A luxus divatáruházként híressé vált épület helyszíne inspirálta a fiatal designer márka új kollekcióját.

„Kivételes helyhez különleges kollekció illik, mely egyszerre hordozza magában a kortalan stílusjegyeket és az előremutató megoldásokat.” - áll a márka közleményében.
 

Az Anita Janik csapata a tervezés során különös figyelmet fordít a részletekre és a minőségre.

„Régóta akartunk egy elegáns vonalat, de kerestük hozzá az alkalmat, a helyet, ami megindít, az apropót, ami erre inspirál. Szeretjük az időtálló, kortalan, eredeti, minőségi és egyedi dolgokat. Az Il Bacio épülete is ilyen és elég inspiratívan hatott az új Petite Anita Janik kollekció megalkotására. Ezek a ruhák sokkal több munkát és részletgazdagabb kidolgozást igényelnek, mint a korábbi hagyományos hétköznapi outfitek. A debütáló darabok között megtalálhatók voltak klasszikus, időtálló fazonok, romantikus stílusjegyekkel. Jelen voltak a fodrok, sejtelmes tüllök, csipke, szatén és csillanó ékszergombok. Nőies báj, a gondosan megalkotott, finoman alakkövető sziluettek könnyed játékossága jellemzik az Il Bacio Collezione-t” – meséli Janik Anita.
 
 
________
Fotók: Petite.hu
 
A bemutató képei a kollekcióról:
 
 
 Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések