Bezárás

Keresés

Bezárás

Takarj be és menj el! - A jelen disztópikus jegyei DoraHegedus darabjaiban

Vanyovszki Mária

Nemrég fejeztem be Jeff VanderMeer Southern Reach trilógiáját, mely a kortárs, mély filozófiai sci-fi irodalom egyik izgalmas alkotása. Sok egyéb értéke és mondanivalója mellett nálam ékes példája az idő dimenzióról a térbelire való váltásnak, vagy úgy is mondhatnám, a disztópia jelenbe ágyazásának.

Kicsit ezt érzem most a DoraHegedus legújabb darabjaiban is. Az alábbi képeken látható, praktikusságuk mellett a disztópia jegyeit is magukon hordozó öltözékek arra irányítják a figyelmet, hogy a megnyugtató távolba vetített, negatív jövőkép illúziója helyett vegyük észre a mában lévő jeleket.

A MOME mesterszakos hallgatója az egyetemen kapta azt a feladatot, ami egyfajta formai tanulmányútnak is felfogható. Egy kabát és egy táska tervezése volt a végső cél, amik egy képzeletbeli kollekció darabjaiként is megállják a helyüket. Dóra a saját márkája arculatába illesztve kísérletezte ki a kollekció két központi elemét: egy hálózsákká alakítható táskát, illetve egy robusztus kabátot.

A táska praktikus kiegészítője lehet bármilyen túrának és fesztiválnak, de akár egy országhatárokon át menekülő személynek is.
 
 

A kabát gallér és kapucni rétegei megbonthatóak, csakúgy mint a kabát ujja, ami a karabiner-rendszereknek köszönhetően szintén variálható.
 
 
 
 
 
A láthatósági felület és a praktikus variálhatóság mellé készült többféle csuklyás megoldás, melyek viszont a rejtőzködés kiváló eszközei.
 
     

A kollekció másik izgalmas darabja a modell vállára kabátszerűen ráfekvő lepel. Ebben az esetben egy szabadon választott kortárs képzőművész alkotásaiból inspirálódva kellett a hallgatóknak takarókat tervezni. Dóra a düsseldorfi művész, Sebastian Wickeroth munkáiból indult ki, akinek nagyméretű installációit és szobrait különösen alkalmasnak találta a textil nyelvére való átültetésre.
 
 

A végső takarón ugyanaz a destrukció és rétegződés jelenik meg, mint a művész munkáiban. A létrejött felület ugyanakkor nemcsak látványos, de az eredeti takaró funkciót is ellátja: puha és kellemes tapintású. Az egyszerű használhatóság, a sötét színek és a látványos anyagtársítások elmagányosodó cyber világunk tökéletes kiegészítőjévé emelik.
 
Összes fotó:
 
 

DYSTOPIA / Divattervezés kutatás II./
Témavezető: Bráda Judit, Nagy Adrienn
Kreditek:
Modell: Anthony @wammodels
Fotó: Donka Panna
Smink: Varga Alíz

BLANKET PROJECT / Kísérleti stúdiumok: anyagtársítások /
Témavezető: Kele Ildikó, Révész Eszter
Kreditek:
Modell: Anthony @wammodels
Fotó: Donka Panna
Smink: Varga Alíz
 Hasonló bejegyzések