Bezárás

Keresés

Bezárás

A tehetség ereje – Mod'Art Diploma Divatbemutató 2016

írta: Vanyovszki Mária

Vallom, hogy a tehetség, annak megélése és így az önkifejezés minden ember lehetősége. A megnyilvánulás ebben az értelmezésben lehet bármi: nemcsak egy irodalmi vagy zenei mű, egy kép vagy egyéb kifejezetten művészeti alkotás, hanem akár egy harmonikus kert, egy tökéletes háztető, egy különleges frizura, egy mesterien kevert arckrém vagy akár egy fenséges húsleves is.

Néha csak a bátorság hiányzik a felismeréshez és a megengedéshez. Mert a kreativitás megélése az esetek többségében egy őszinte és mély levetkőzése az átlagos társadalmi normáknak, a megfelelési kényszernek, a közvetlen környezet elvárásainak; ahol nem egy materializálható cél és a minél nagyobb réteget meghódító siker az elsődleges vezérlő erő, sokkal inkább az önkifejezés és az alkotás élménye, ill. az üzenet megosztásának és az adni vágyásnak az öröme.
 

Mindez egy divatbemutató után fogalmazódott meg bennem ebben a formában, ahol a tervezők a felvonultatott ruhadarabokban és a mögöttük lévő koncepcióval tökéletes példát mutattak arra, ahogyan a kreativitás egy adott szegmensben (divat), és egy viszonylag leszabályozott keretben (vizsgamunka), de mégis nagyon szabadon tud megnyilvánulni; ahol egy percre sem az jut a szemlélő eszébe, hogy itt bárki bárkinek megfelelni akart volna, hogy itt valami norma érvényesülne...
 
   

Csütörtök este a BMC-ben lehettünk tanúi annak, ahogyan kilenc fiatal tehetség, a Mod'Art idén diplomázó divattervező évfolyama olyan új dolgokat tudott és mert alkotni „vizsga kollekció” címszó alatt, melyben nemcsak az öltözködés fogalmát értelmezték néha át, de a felvonultatott ruhák révén az egész show-t szinte már egy művészeti happening szintjére emelték, ami akár egy nemzetközi eseményen is megállta volna a helyét.
 
 
 
 
A párizsi Mod’Art International partneriskolája a divat, a ruházat és a vizuális megjelenés területén oktat, képez diákokat, Magyarországon kizárólagosan foglalkozik francia elvű divattervező képzéssel.
 
Idén kilenc hallgató végzett divattervező szakon. Személyenként egy-egy kapszula kollekciót készítettek el, ami öt sziluettet foglalt magába kiegészítőkkel együtt. A diplomázók ezeken a mini-kollekciókon keresztül mutatták be a három év alatt elsajátított, a francia elvárásoknak megfelelő szakmai tudásukat.

Öt női, három férfi és egy vegyes kollekciót láthattunk, továbbá a hallgatók a diploma kollekción kívül kaptak egy közös plusz feladatot is: el kellett készíteniük egy hatodik sziluettet, melynek témája a "Kortalan" trend volt, azaz egy Ethnic Mix öltözéket kellett tervezniük a 50 plusz-os korosztály számára, melyet nagyon vagány modellek mutattak be. A siker elsöprő volt.
 

 
A neveket már most érdemes megjegyezni:
FLOUNCE
PHILIPPE_
GULICSKA
AZIANO
FANNI BARDOS
WHYNOT Menswear
REKA MESICS
LYAVATH
ABIGAIL WIRTH

A felvonultatott kollekciók mindegyike egy erőteljes, egyedi világot képviselt; amikor a szakma pontos ismeretében és művelésében a művész már megengedi magának a szabályok és keretek feszegetését...
 
 

Az hogy az iskola nagyon jó szakmai alapot és támogatást nyújt, nem kérdés, de ezen túlmenően érezhető, hogy kivételesen erős egyéniségekről van szó, akiknek mindegyike mert önmaga lenni. Az együtt töltött 3 év alatt nyilvánvalóan hatottak egymásra, bár kifejezetten egységes arculatról nem beszélnék. A kilenc kollekció hasonlósága inkább csak olyan szinten érezhető, ahogy valószínűleg egymást inspirálva és bátorítva jutottak el az egészen egyedi kreatív megoldásokig és művészi ábrázolásokig.
 

A BMC tökéletes helyszín egy ilyen eseményhez; a kollekciókat megelőző kis videók, az élő zenei kíséret (Voice & Guitar) és a bemutatók alatti háttér zene, minden hibátlanul működött.

A koncertterem előtti részen a három év alatt készült, legjobban sikerült tervezői feladatokból összeállított kiállítást is megtekinthettük.
 

Terveink szerint a kilenc fiatalt és kollekcióikat a későbbiekben részletesen is bemutatjuk az oldalon.
 
Az iskola hagyományaihoz híven most is neves külső szakmai zsűrit kért fel a kollekciók elbírálására; így a magyar és a párizsi iskola igazgatói mellett többek között a következő magyar tervezőket: Tóth Bori (Maison Marquise), Léber Barbara (Barbara Leber), Forgó Napsugár (Napsvgar), Kasza Emese (Mei Kawa), Lakatos Sándor (Sandor Lakatos menswear), Kiss Márk (Kissmark).
_______________
A Salon fotóit a szintén nagyon fiatal és kellően bátor tehetség, Nerpel Nikoletta (Nerpel Photography) készítette.
 
További képeink:
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek