Bezárás

Keresés

Bezárás

A tulajdonlás e világi illúziói – Avagy mi köze a ruhakölcsönzésnek a Föld megmentéséhez

Írta: Vanyovszki Mária

Magyarország egyik ismert divattervezője a napokban a Facebook oldalán fakadt ki, hogy az év végi események apropóján sok celeb menedzsere vagy stylist-ja keresi fel ruhakölcsönzési szándékkal és ő ebben nem hajlandó partner lenni, tekintve, hogy “Kölcsönruhákban parádézni, a csóró emberek előtt felvágni valamivel, ami nem is az övé... szerintem ez egyszerűen visszataszító.”
 
Amikor a divat, ill. a textilipar a környezetszennyezés egyik markáns tényezője és világszerte sokan pont azon dolgoznak, hogy a tömeggyártás és a fast fashion helyett a hazai (legyen az bárhol is) tervezők termékeit népszerűsítsék, a magasabb árak miatt akár a kölcsönzés lehetőségét is megteremtve a hétköznapi (úgy értem nem celeb) emberek számára is, ilyen kijelentést tenni nemcsak szakmaiatlan, hanem hatásvadász demagóg is.

A véleménnyel vitatkozni nem akarok, hisz annak a lényege pont az, hogy vélemény; a téma viszont nagyon jó apropót adott arra, hogy a ruhaipar és a környezetszennyezés kapcsolatáról, a tudatos vásárlás és öltözködés lehetőségeiről ezúttal ne csak a személyes blogon, hanem itt is újra szóljak pár szót.

A WWF felmérései alapján korunkban az olaj után a divat, ill. a textilipar a világ második legszennyezőbb tényezője. Ma ötször annyi ruhát veszünk, mint 30 évvel ezelőtt, miközben több mint 20.000 liter víz kell egy kg pamut előállításához, mely nagyjából egy póló és egy farmer anyagának felel meg, hogy aztán a túlfogyasztásnak köszönhetően pár év alatt a szeméttelepeken landoljanak ezek a ruhák tonnaszámra.
 
 
És akkor még nem esett szó a több mint 8.000 különböző kemikália alkalmazásáról, mely az anyagok előállításához szükséges, ill. a nagy, fast fashion márkák által igénybe vett tömeggyártás embertelen körülményeiről és a több mérföldes oda-vissza szállítás környezetkárosító hatásairól.
 

Egy személyes blog bejegyzésemben már írtam arról, hogy a környezettudatosság lényegét én elsősorban a média által sulykolt túlfogyasztással szembemenő egyszerűségre való törekvésben, a slow motion és a minél kevesebb költekezéssel járó életmódban látom, (lásd részletesen ott.) A kölcsönzés lehetőségével magam közel 20 éve nem éltem, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogok.

Nem mondom, hogy a vásárlás vagy a tulajdonlás ördögtől való dolog, de a túlfogyasztás, a felesleges darabok halmozása és a minden egyes alkalomra új, százezer forintos estélyi ruha vásárlása egy olyan úri luxus, amit, legyen az ember akármilyen híresség, celeb, sztár stb., nem a saját pénztárcája, hanem a föld védelme érdekében sem engedhet meg magának.

Ahogy a bevezetőben is írtam, a kölcsönzésnek egyre növekvő kultúrája van világszerte, és most nemcsak a vörös szőnyeges felvonulásokra gondolok, hanem azokra a vállalkozásokra is, melyek a szűkösebb pénztárcájú emberek számára is lehetővé teszik, hogy magasabb minőségű, tervezői, hazai márkát kölcsönözhessenek és viselhessenek. A menyasszonyi, szalagavatós és egyéb alkalmi ruhákkal ez tökéletesen működik évtizedek óta.

Az még egy külön cikket érdemelne, hogy milyen reklámértéke lehet az olyan megjelenésnek, amikor egy sokak által kedvelt híresség hangot ad annak, hogy milyen márkát választott. Üzlet, amire persze lehet nemet mondani.

A Földet amúgy megmenteni nem „kell”, mert - ahogy biológus öcsém már többször levezette számomra – az élet utat fog találni magának a szeméthegyen és betonrengetegen át is, de hogy mi, emberek akkor még ott leszünk-e, az kétséges. Főleg ha elismert és sokak által követett emberek év végén is a köszönet és a pozitív gondolatok helyett egyszerre sértik meg a „csórókat” és a „celebeket”, egymás ellen hangolva mindenkit, amikor a rosszindulatú nyilatkozatok a saját fajunk elleni támadásnak, a környezet átvitt és szó szerinti értelmében vett szennyezésének a legveszélyesebb eszközei.

Ahogy egy nyári rádió interjúmban nyilatkoztam, az egész világot megmenteni egy ember nem tudja, de a saját közvetlen környezetünkben mindig a jóra törekedve sokat tehetünk.
 
___________
Képek forrása:
1. http://worldwearproject.com
2. By rijans - Flickr: Dhaka Savar Building Collapse, CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26051590
3. https://deerfieldthrift.com
 

 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek