Bezárás

Keresés

Bezárás

Aki a pokolból is mennyországot varázsol – Versace 2021. ősz-tél

Vanyovszki Mária

Donatella egy zseni. Miután Gianni halála után többször megjárta a poklot, olyan mélységekből tud merítkezni minden évben, hogy a többi divatház is szájtátva szemléli, hogyan lehet ennyire trendi, mégis mindenki másétól ennyire különböző kollekciókat alkotni.

A VERSACE 2021. ősz-télre tervezett öltözéksorát a Milan Fashion Week időintervallumában mutatták be, digitálisan. Ugye ez az éra, amikor nem utazunk, és már olyan mértékű a zűrzavar, hogy a tér helyett is idő lesz.

Míg az ősszel bemutatott tavaszi-nyári öltözéksorra egy idilli, tenger alatti világot álmodott az olasz nagyasszony, most beb@szta a népet rendesen egy labirintusba.

A négy fal közé zárt időszakainkat is bravúrosan idéző építmény a divatház új motívumának megtestesítője, ami printek formájában köszön vissza mindenféle anyagon és ruházaton, meg a csizmák, cipők talpain.
 

A lábbeliknél azonnal álljunk is meg egy pillanatra. Ismeritek a story-t, amikor Gianni kifejezetten kérte, hogy az új kollekciójához a bemutatóra lapos talpú cipőket készítsen az akkor még elsősorban styling feladatokat ellátó Donatella? A nőiesség princípiumát egészen másképp megélő kishúg egyáltalán nem fogadott szót, és a nagy mester kvázi a kifutón szembesült az égig érő sarkakkal, ami ellen akkor már nem tehetett semmit. A kollekciót viszont ez tette igazi szenzációvá.

Donatella azóta is a magassarkúk istennője. Az őszi-téli szezonra az ókori stadion színházak magasított talpú cipőit ötvözte a hatvanas, a kilencvenes, meg a kétezres évek platformjaival, egy egészen újszerű, Versace vagányságot alkotva belőle.
 


A modellek szemmel láthatóan imádják. És ha nem a számláim kifizetésén aggódnék épp, én is egyből vennék minimum három párat.


A férfi, női öltözéksorban lépten-nyomon visszaköszön az új print: ingeken, ruhákon, kabátokon, sálakon, kendőkön, táskán és az új trendet szabó lábbeliken is.
 

Nem tudom eldönteni, hogy a férfi, vagy a női kollekció az ütősebb. Ugyanúgy elalélok a dupla zakóktól, mint a színes, mintás harisnyákkal kombinált miniktől.
 
    

A csatokkal rögzített kendő és a fantasztikus smink csak hab a tortán.
 
 
Az egész film képileg is rendesen össze van rakva. Egy percig nem unalmas, egyszerre érezni a szigorúan szabott rendezettséget és a modellek spontán játékát.
 

A távoli, közeli, kis és nagy totál képeknek köszönhetően, esküszöm, többet ad, mint az élő kifutó élménye. Nem csupán vonuló babákat látunk, hanem karaktereket, akik élvezettel engedik bele magukat a szabad szerepekbe, ezzel egy egészen újfajta életet adva az öltözékeknek is.
 
 
A videó végére szánjatok egy percet, és állítsátok meg az utolsó képkockát, amikor Donatella a bravúros pózokban lemerevedett modellek fölött könnyedén kisétál.
 


És akkor rájöttök, hogy ez már megint egy csodálatos megemlékezés és tisztelgés '97-ben meggyilkolt bátyja, Gianni életműve előtt.

 


 

_____
Nyitókép: VERSACE - AW '21



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek