Bezárás

Keresés

Bezárás

Az olaszok szerint jövő tavaszra miden helyreáll – Milánóból jelentjük

Vanyovszki Mária

A februári sokk után, amikor a milánói divathét utolsó napjaiban, egyik pillanatról a másikra maradtak el bemutatók, majd az egész ország leállt, az olasz divatszakma nagyon kitett magáért. A járványhelyzet science-fiction hangulatára kevésbé reflektáló, sokkal inkább egy reményteljes, színes, tobzódó tavasz-nyarat álmodtak a világnak.

A szeptemberi Milan Fashion Week bemutatói arra is mintapéldával szolgálnak, ahogyan a digitális technika találkozik a fizikai kifutó élményével. A helyszínválasztások, a külső-belső terek kombinációja, vagy éppen a színpadias, fantázia világok megteremtése vágyott életekbe kalauzolja a nézőt. Mindeközben rámutat arra is, hogy a turista látványosság szempontjából gyakran szegényesnek minősített Milánónak igenis ezer arca van.

Valentino
A divatház Párizs helyett Milánót választotta a 2021-es tavaszi-nyári kollekció bemutatásának helyszínéül. A virágkompozíciókkal ékesített, ipari környezet eklektikus hatásában vonultak fel nagy számban a modellek. A külső és belső téren végigvezetett, többperces kifutón hosszan sétáltak Labrinth, brit énekes, dalszerző zongorával és két férfi vokállal kísért élő zenéjére a szellősen elhelyezett, népes közönség előtt. A férfi és női prêt-à-porter darabokat tartalmazó öltözéksor a fekete-fehér minimál vonalvezetéstől elindulva érkezik meg a színes, nagy kiterjedésű, légies ruhákhoz. Az egész show-t a helyszínnel, a dekorációval, a ruhák építkezésével és a zene hangulatával áthatja a romantika. A márka tervezője, Pierpaolo Piccioli finom érzékkel teremti meg a vágyott tavasz-nyár életérzést, ahogy a kortárs design-t éteri szintekre emeli.

 
Hugo Boss
"A Boss minden eddiginél lazább kollekciója" - ezekkel a szavakkal írta le a márka vezérigazgatója, Ingo Wilts a 2021. tavasz-nyárra tervezett öltözéksort. A lazább sziluettek mellett azonban továbbra is a precízen szabott darabok adják meg a hangot: az öltönyök és a blézerek, amiket nagyobb, estélyi szoknyákkal, nadrágokkal kombinálnak. Nagy kedvencek a kezeslábasok, illetve a halványkék, a nude és a sötétzöld kontrasztos árnyalatai. William Farr londoni művész absztrakt nyomatai artisztikus jegyeket hoznak be a Boss darabokba, a márka így mossa el a határokat a formális és az informális között. A külső-belső terek játékához a milánói Palazzo del Senato szolgált helyszínként.

 
Giorgio Armani
A tervező TIMELESS THOUGHTS címmel mutatta be a 2021-es tavaszi-nyári szezonra szánt darabjait. A nappali, mindennapos üzleti viselettől a vörős-szőnyeges megjelenésekig divatháztól megszokott finom mértékkel adagolja a lazán viselhető eleganciát.
 

Az új kollekcióval egy időben került ki az alkotó ars poeticáját több évtizedes munkásságán végigvezető dokumentumfilm. A korszakonként újrafogalmazott és friss gondolatokkal kiegészített misszió lényege, hogy ruháit a ne lart pour lart, világtól távol alkossa, hanem igazi embereknek, akik szeretik és viselik ezeket a darabokat. Armani szerint a divat nemcsak visszatükrözi a társadalom történéseit, de hatni is képes a jövőre, így fontos szerepe van a folyamatos fejlődésben. Az üzenetet hangsúlyozandó a show-n vonuló férfi és női modellek finom, reményteljes mosollyal mutatják be a jövő szezonra szánt időtlen darabokat.
 
 
Moschino
Az idei divathetek egyik legvarázslatosabb meglepetése volt a Moschino bábjátéka. A divatház tervezője Jeremy Scott saját bábu avatarjával találkozik össze, aki felkéri, hogy üljön le, és nézze a divatbemutatót. A szalonbemutatók terét idéző szűk körben a bábu nézők között felismerjük Anna Wintour és Edward Enninful hű mását, majd a kifutón első modellként, arany brokátban bevonuló Gigi Hadidét. Az összes többi bábu valós személyeket, influencereket és modelleket jelenít meg. A szenzációs alkotás a Jim Hensen stúdió munkáját dicséri, akikhez köthető Muppet Show is.
A “No strings attached” címen bemutatott kollekció hollywoodi filmes bája a Hitchcock filmek Grace Kelly által játszott karaktereit is megidézte számomra.
 

Versace
„Valami felkavaró dolgot akartam létrehozni, ami összhangban lehet azzal, ami mindannyiunkban megváltozott. Számomra ez egy új világról való álmodozást jelentett. Olyan vibráló színekből és fantasztikus lényekből álló világot, amelyben mindannyian békésen, együtt élhetünk. Ennek a kollekciónak vidám optimista, álmodozó, pozitív lelkülete van… Olyan ruhák ezek, amik örömet okoznak neked." - vall a márka alkotója, Donatella Versace. Az ihletésében felfedezhető bátyja, Gianni 1992-es „A tengeri kincsei” címen bemutatott kollekciója előtti tisztelgés is.

A kifutó díszletéül szolgáló világhoz egész mitológiát teremtettek. Az ősi szobrokkal és dór oszlopok romjaival megkreált tér a Versacepolis, ahol mindenféle lények élnek együtt békésen.

A történet: Medúza egykor Athén legszebb nője volt. Varázsa nem maradt észrevétlen Athénétől, aki féltékeny dühében száműzte Medúzát. Versacepolis egy utópikus település a tenger fenekén, ahol a karizmatikus Gorgon jelenleg uralkodik. Birodalmát erős és magabiztos férfiak és nők lakják.

A gondolatisághoz jött még az a tény, hogy az óceán több mint nyolcvan százaléka teljesen feltáratlan és ismeretlen az ember számára. A hold felszínének sokkal nagyobb százalékát tanulmányozták és rögzítették, mint az óceán fenekét. Donatella Versace ezért a mélykék vizek rejtélyébe álmodta azt a fantáziavilágot, amibe napjaink egymástól elidegenedő világából helyezné át az emberiséget.

A víz ugyan lehet durva, de tisztíthat, megnyugtathat és frissíthet is. A csendet sugárzó vízi-világ kontrasztjaként vibráló színeket, mozgalmas printeket használt a tervező. Megjelenik a természet, az atlétika, a csábítás, a szerelem, a fantázia egy olyan hedonista olvasztótégelyben, melynek végső üzenete az optimizmus és remény a jövőben.

Az álmodozás nem menekülés, hanem egy rendkívül emberi és tagadhatatlanul valós folyamat.
Versacepolisban a divatház saját mitológiája mesterien ötvöződik az ókori korok hiedelmeivel és napjaink ismeretlen világaival.


 
Prada
A több nagy márkát és divatházat megjárt Raf Simons tervezte a Prada most bemutatott, 2021-es tavaszi-nyári kollekcióját. A zseniálisan kivitelezett virtuális show-ban felvonultatott ruhákkal az alapokhoz kívántak visszatérni. A többkamerás, szépen filmezett anyaghoz Richie Hawtin aka Plastikman zenéjét választották.
Az alább megtekinthető videó második részében, a show után Miuccia Prada Raf Simons-szal folytatott beszélgetésében tárja fel az együttműködés és a kollekció részleteit.


Dolce & Gabbana
Kevesen tudják a rongyrázást olyan mesterien művészi szintre emelni, mint a Dolce & Gabbana. A 2021-es tavaszi-nyári kollekció show-ja, nemcsak ruhákban, de dekorációban is tobzódik a színekben és mintákban. A Sicilian Patchwork néven bemutatott öltözékek az olasz sziget ezer arcát hivatottak megidézni, a kézművesség és a hagyományok tiszteletével. A minden ízében gazdagságot sugárzó színorgiához a zenét viszont nagyon kevésnek éreztem.
 
 
Alberta Ferretti
A divatház 2021-es tavaszi-nyári bájosan szexi öltözéksora tele van finom kelmékkel, légies ruhákkal, bohém blúzokkal, melyek egyszerre hozzák a természetközeliség vágyát és az urbánus életérzést. Feketék, fehérek, bézsek és kellemes pasztell árnyalatok édes romantikájába öltözhetünk Alberta Ferretti ruhatárával.
 


Fendi
Van abban valami éteri, amikor divatbemutató kortárs komolyzenével indul. A Fendi show-ján kialakított díszlet és a hozzá társított zenék kicsit színpadias, mégis ultramodern és könnyed atmoszférát teremtettek, ami tökéletesen passzolt a divatház ruháihoz. Az öltözéksor nem hivalkodó, mégis erősen vonzó sziluettekből áll, amiket a természetes anyagok és a textúrák finom játéka tesz még értékesebbé. A kollekció ihletését azok az meghitt pillanatok adták, amiket Silvia Venturini Fendi a családjával töltött Rómában.




_____
Nyitókép: Versace by IMAXtree



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek