Bezárás

Keresés

Bezárás

A természet állandó megújulása mint örök inspiráció – London, New York és Jacquemus

Vanyovszki Mária

Míg a francia divathét alatt bemutatott kollekciókat a járványhelyzetre való reflektálás és ennek művészileg kifejezhető aspektusai jellemezték, az olaszok pedig a teljes optimizmus jegyében álmodták meg a jövő év tavaszi-nyári trendjeit, Londonban és New Yorkban a természetbe való visszavágyódást hangsúlyozták sokan.
 

London Fashion Week

Erdem
Zöld erdő hangulatában kelt életre az Erdem 2021-es tavaszi-nyári kollekciója, melynek ihletője Susan Sontag "A vulkán szerelmese" című romantikus regénye volt. A vállaltan feminista gondolatokat megfogalmazó írás főszereplője Emma Hamilton, aki egyszerű kovács lányaként, félárvából lett ismert modell, művész és egy híres szerelmi háromszög felvállalt hősnője. A kollekció gondolkodásra hív, hogy napjaink bizonytalanságában is tartsuk meg a hitünket. A lassított felvételeken csodás hangsúlyt kap a ruhák történelmi ihletése: a virágos jacquard, az újraértelmezett kardigánok, a görög-római szobrászat ihlette empire vonal, a puffos ujjak, a szalagok, a felvilágosodás korából napjainkba modernizált, feltűzött haj.
 
 
Burberry 
"A regenerációra gondoltam, a dinamikus ifjúságra, és arra, ahogy a természet folyamatosan újrateremti önmagát, mindig növekszik, fejlődik, él." - vallotta a kollekcióról és az annak bemutatására szolgáló videóanyagról a tervező, Riccardo Tisci. Míg az Erdem show-ján egy kvázi kifutószerűen egyenes vonalban, két fasor között vonultak a modellek, a Burberry lányai és fiúi egy rendezett szertelenségben kószáltak az erdőben. A performansz jellegű bemutatót Eliza Douglas művész és zenész élő koncertje kísérte, a műsor társ rendezője pedig Anne Imhof kortárs német művész volt. A megszámlálhatatlannak tűnő öltözéksorban a Burberry klasszikus jegyeit ultramodern, néha jelmezszerű öltözékek tarkították. A girbegurba talajon magassarkút viselő modelleket nem irigyeltem egy pillanatra sem.
 
 
 

New York-i divathét 

Zimmermann
A tavasz-nyár egyik legvágyottabb kollekcióját Vad Botanika címmel mutatta be a Zimmermann divatház. Légies sziluettek, bohém hatások, fodrok, puffos ujjak, szabadon hagyott has és dekoltázs, zárt nyaki rész, a divattörténet különböző korszakait felidéző, nőies vonalak váltakoznak az öltözéksorban.
A valós kültéri helyszín helyett a Zimmermann egy belső kifutón, tobzódó növénydekorációkban teremtette meg a természet hangulatát. A ruhákban visszaköszönő, növényi printek és formák az öltözék viselőjét is a természet alkotásává emelik.
A filmes stáb is kitett magáért: a látványos snitteknek és a varázslatosan használt lassításoknak köszönhetően teljesen magába szippant a videóanyag.
 
 
Jason Wu
Jason Wu a mexikói Tulum tájai ihlette pompás zöld környezetet teremtett egy a város fölötti tetőtérre. A tervező könnyen viselhető, színes, minimál vonalú kollekciót álmodott a világnak a tavaszi-nyári szezonra.
 
 

Plusz két kifutó

 
Jacquemus
A fiatalon világhírűvé vált Jacquemus divatheteken kívül és nagyjából elsőként, júliusban mutatta be 2021-es tavaszi-nyári kollekcióját, ami a „L'Amour” nevet kapta.
Jacquemus zsenialitása a komplex képalkotásában és a klasszikusokat újraalkotó különcségében rejlik. A korábban bevált levendula mező után most a búzamezőre vitte maroknyi, szerencsés közönségét, és kivételes filmes eszközökkel rögzítette a bemutatót a nagyvilág számára.
 
 
Peter Do
A Celine-nél is nyomot hagyó alkotó a New York-i divathét kezdete előtt mutatta be karantén alatt megálmodott kollekcióját. A bézs, barna, elefántcsont, kék és farmer keverékében olyan funkcionális darabok készültek, melyek egyszerre utalnak az urbánus lét és az egzotikus tájakra utazó kalandor ruhatárára. Az öltözékeket a merész rétegződések és az Editorial jellegű kreatív styling teszi még vonzóbbá.
A fenti, nagy büdzsékkel megalkotott színterekhez képest ez egy kis költségvetésű, nagyon letisztult, de a képzeletnek annál többet hagyó bemutató lett. A semleges, homogén háttér előtt példás koreográfiában vonuló modellek mögé és köré szinte bármilyen környezetet vizualizálhatunk a nagyváros nyüzsgésétől a szafari kavalkádjáig. Nagyon szépen filmezett, lassított felvételek rajzolnak életet a semleges háttér helyére. 
 
 
Valami ehhez hasonlót is el tudtam volna képzelni a hazai divathét pár bemutatójához. 
___
Nyitókép: Erdem by IMAXtree



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek