Bezárás

Keresés

Bezárás

Ilyen volt az első hazai digitális divathét – 2021. tavasz-nyár kifutója videókon

Vanyovszki Mária

A járványhelyzettel nagy átalakulások indultak el a divatiparban. Miközben főleg a működtetést érintő változások és a lassulás szükségességéről lehetett hallani, a szakmát körbeölelő kreatív szféra szárnyalni kezdett.

A közönséggel futó bemutatók helyett egyik pillanatról a másikra digitális tartalomban, videóanyagokban kellett gondolkodni. A szükségből erény lett, fantasztikus alkotások születtek, konkrétan új műfajok kezdtek kialakulni. Olyan digitális bemutatók és prezentációk jöttek ki, melyek az eddig megszokott, kísérletező fashion filmek stílusát is meghaladva, a klipes, művészfilmes és digitális art performanszos formákat újraértelmezve hozták az adott brand jegyeit.

A kijárási tilalmak idején a nyári divathetek kizárólag digitális bemutatkozást tettek lehetővé. A szeptemberi New York - London – Milánó - Párizs tengely résztvevői már választhattak, maradnak az online keretei között, vagy a szigorú szabályokat betartva, de mégis inkább fizikai bemutatót szerveznek. Ez utóbbiakról is látványos videók készültek.

A Magyar Divat és Design Ügynökség a tavasszal elmaradt őszi-téli kollekciók bemutatóját szűkkörű trunk show-k keretében szervezte meg, a jövő tavaszi-nyári darabokat viszont kizárólag digitálisan mutatta be a napokban.


A MAGYAR DIGITÁLIS FASHION WEEK


Helyszínek
A romantikus, látványos, nagy csilláros, fehér fényű Festetics Palota volt az egyik, az indusztriális, újpesti OFF Kultúrszövőgyár, sötét hangulatú, fekete hátterű belső tere a másik.
Két ennyire különböző helyszínen megosztani a divathéten bemutató hazai tervezőket nem egyszerű, és a végeredményt nézve nem is biztos, hogy a kreatív koncepció része volt a márka stílusához igazítani a választást.

Modellek
Többségében tapasztalt, gyakorlott modellek léptek a kamerákkal körbebástyázott kifutókra, így hozták is a tőlük megszokott, profi formát. Mégis van egy olyan érzése a nézőnek, hogy ezek a modellek nagyon magukra lettek hagyva. Míg egy élő show alatt a közönség energiája és a modellek erre való reakciója extra dinamikát ad az egész vonulásnak, a felvételeken a visszacsatolás hiánya érezhető. 
 
Koreográfia
A szervezők biztosra mentek, és a márkák saját stílusához igazított, egyedi koreográfiák helyett maradtak a standard vonulásnál. Mivel a valóságban megélt kifutós élmény varázsát videón lehetetlen visszaadni, érdemes lett volna ezt a hiányt némi filmes rendezői munkával pótolni, a márka stílusára jobban rászabni. A show-kat egymás után nézve fárasztóvá, egy idő után monotonná válik a látvány.

Forgatás
Nézőközönség hiányában kifejezetten videóra dolgoztak, több kameraállásból, szép mozgásokkal látványosan ruhacentrikus képek készültek. A vágásban előfordulnak önmagukért való, szép játékok, mint például a sötétben eltűnő egyik modellből a másikba való alakulás.

Zene
Egy élő show alatt több zeneváltást is be szoktak iktatni, ami szintén extra dinamikát ad az élményhez. Ezeken a videókon márkánként egy zene kíséri végig a show-t, ami megfelelő zeneválasztás esetén jól működik, de sajnos van olyan anyag, ahol egy idő után kifejezetten disszonánssá, vagy éppen unalmassá válik.


Nézzük a kollekciókat!


Virág Kerényi
A filmforgatásokon edződött, de amúgy is korlátlan fantáziával megáldott Kerényi Virág a karantén ideje alatt felfokozott alkotói energiákkal vetette bele magát a táska, fejdísz és ruhakészítésbe. A most bemutatott táskahangsúlyos öltözéksor hozza a tőle megszokott merészséget. Gazdagon díszített darabjai a kortárs magyar öltözködési kultúra komfortzónáit visszafogottabban feszegetik, termékei eladhatóbbakká váltak. Ruhái és kiegészítői napról-napra újabb hírességeken jelennek meg.
 

ZIA
A ZIA márka a HFDA mentorprogramjának köszönhetően Milánóban is bemutatkozhatott. A tervező, Csizmazia Anett törekvése, hogy fenntartható darabjai egy életre szóljanak. Stílusát az ellentétek találkozása fémjelzi. Kortárs és klasszikus jegyeket párosít. A tavaszi-nyári kollekció öltözékeiben a természetközeli stílus találkozik az urbánus viselettel.
 
 

Elysian
Az éteri Eylsian szintén Milánóban mutatta be jövő tavaszi-nyári kollekcióját. Youtube-ra az erről készült felvétel került fel. Bódis Boglárkával februárban beszélgettem Milánóban, a tőle megszokott szerénységgel mesélt olasz sikereiről, a tavaly elnyert díjáról és a nemzetközi értékesítésekről.
 


SentimentsCouture
Joó Beatrix most bemutatott kollekciója a trópusok esztétikáját idézve a Szép remények kultikus filmjéből inspirálódott. A couture darabokat a magas minőségű anyagok használata mellett a kontrasztos társítások, csipkék, fodrok, selymek, flitterek jellemzik.
 
 

Abodi
Abodi Dóra most bemutatott kollekciójával folytatja a korábban megkezdett saját mitológia építését, melyhez ezúttal képzőművész nagyszüleinek munkájából és szerelméből merített inspirációt. A hagyomány és a fenntartható innováció kivételes ötvözésében egyfajta futurisztikus barokk stílust teremt, amiben a klasszikus nőiesség mitikus szerepvállalással társul. Mintáiban a TWIN UNISUS karaktere mellé újabb és újabb fantázialények kerülnek elő, melyhez nagyszülei Erdélyben végzett kutatásait vette alapul. A márkát jellemző többrétegű dualitás megjelenik a show-t kísérő zenében is.
 

 
The Four
A THE FOUR márka alkotásai egyedi vizuális megoldásokkal reagálnak aktuális kérdésekre. Izgalmas szabású ruháikat többlet jelentéssekkel ruházzák fel. Az elegáns anyagvilág retróhatású modern darabokkal társul az öltözéksorban.
 

Mero
Merő Péter és Deér-Merő Bianka márkáját a női lét végtelen tiszteletére építette fel. Akár az ünnepi alkalmakra, akár az üzleti megjelenésekre tervezett ruháikat nézzük, lágy, derékhangsúlyos formavilág, ízlésesen válogatott anyagok és alkat-független szabásvonalak jellemzik. Öltözékeikkel hozzájárulnak a sikeres, dinamikus nő megteremtéséhez.
 
 
Kata Szegedi
Szegedi Kata folytatja a tőle megszokott, innovatív, modern dizájn újraértelmezését. A kollekció darabjai szemkápráztató látványvilággal az éles sziluetteken keresztül hozzák a lazaság és az erő kontrasztos dinamikáját.
 

Aeron
Az Aeron évek óta magabiztos kézzel gyártja jól eladható darabjait, melyekben a hordhatóság, a fast fashion brandek által diktált rapid öltöztethetőség találkozik egy olyan kreatív designer szemlélettel, mely a brandet és annak ruháit megszeretteti az emberekkel.
 

Cukovy
Az utóbbi kollekcióiban a variálható, magas minőségű pufi dzsekikre specializálódott Cukovy is Milánóban mutatta be tavaszi-nyári kollekcióját. Mindennapjaink igényeiből inspirálódva készülnek a ruhadarabok cserélhető elemei, ami nemcsak a praktikumot erősíti, de ezzel a vásárlók is részeseivé válnak egy végtelen alkotási folyamatnak.
 


Szemezgetés Közép-Európa alkotóitól


A Budapest Central European Fashion Week törekvése, hogy nevéhez hűen a szomszédos országok válogatott, kortárs designereinek kollekcióit is időről-időre bemutassa. A járványhelyzetre tekintettel ezeknek a tervezőknek nem a fentiek szerint leszervezett helyszínek adták meg a digitális anyag kereteit, hanem ki-ki lehetőségeihez mérten, de annál nagyobb kreativitással nyúlt a feladathoz. Ezekben az esetekben a felvezetőben leírt műfaji határok feszegetését láthatjuk, ahogy különböző artisztikus látásmódokkal nyúltak a kamerához és a vágóprogramhoz.

ROUSSIN (UA)
 


JEAN GRITSFELDT (UA)
 

NADYA DZYAK (UA)
 


DOMINIKA KOZÁKOVÁ (CZ)
 

 
EDYTA JERMACZ (PL)
 

ODIVI (CZ)
 
 
A legvégére hagytam NINI "bemutatóját". Mivel ez nem egy bemutató, hanem egy rövid interjú a tervezővel, Molnár Ninivel, nem illeszkedik a digitális show-k sorába. Bízom benne, hogy hamarosan egy show jellegű anyagot is láthatunk a márkától.
 
 
____
A nyitóképen Abodi ruhái láthatóak.
Fotók: BCEFW/HFDA
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek