Bezárás

Keresés

Bezárás

Nemzetközi színvonalú magyar trendek az ELLE Fashion Show-n

szerző: Vanyovszki Mária

Életem első divatbemutatóján – sok évvel ezelőtt - modellként vettem részt, és akkor döbbentem rá, hogy hiába az öltözködés iránti rajongásom, a divatvilágnak ez a szerepe nem nekem való, maradok csak a „hétköznapok kifutóján”. Így mind a mai napig nagy csodálattal tekintek a modellekre, akik a kifutón végiglejtenek a néha nem éppen könnyű viseletnek számító kreációkban és lábbelikben, rengetegszer öltöznek át egy esemény alatt, és a próbák miatt amúgy is reggel óta talpon vannak, néha éhen, szomjan. Szóval lehet kritizálni a modelleket, de én mind a mai napig nagy tisztelettel tekintek rájuk, ahogy tettem azt a hétvégén is.

Péntek este a kétnapos ELLE Fashion Show szakmai napján megismerkedhettünk Valentine Gauthier legújabb párizsi öltözékeivel; Paolo Errico kollekciójának köszönhetően bepillanthattunk az olasz divat összetéveszthetetlen lendületébe és életvidámságába; majd megtekinthettük három lengyel tervező közös brandjének, az Elementy-nek az alkotásait is.
 
 
Az oldal tárgyához híven mi a hazai tervezők bemutatóiról fogunk részletesebben szólni.
 
Amúgy a magyar tervezők kollekciói semmivel sem maradnak el a francia vagy olasz divatházak munkáitól. Az a szép ebben a hivatásban, hogy ha mindenki mer önmaga lenni, akkor minden szezonban tud olyan öltözékeket alkotni, amivel egyedi tud maradni, és ezzel találja meg igazán a saját közönségét. Lehet bármilyen szűk is ez a kör, ha nem feltétlenül a mennyiségre kíván az alkotó törekedni, azt az ismertséget és szeretetet, amit ezzel az egyedi világgal talál meg, mindig meg is tud majd tartani.

Nagyon jó példa erre az est folyamán bemutatkozott három magyar márka, a Kata Szegedi, a KELE Clothing és a Nora Sarman, melyek mögött – még ha csak a magyar divattervezői palettát tekintjük is – három rendkívül különböző világot teremtő alkotó áll.

Szegedi Kata látványvilága innovatív, modern designt képvisel; viselője a városi, magabiztos, független nő, aki büszke egyéni stílusára, és fontosnak tartja egyediségének kifejezését a mindennapokban. A kontrasztok szeretete Kata minden munkájában megjelenik, sokat kísérletezik sziluettekkel, formákkal, textúrákkal és színekkel. Ez a játékos attitűd a nőies, 21. századi „power woman” jellemzője.
 

A 2016-17-es Kata Szegedi kollekció ismét a nagyvárosi lüktetést és a fiatalság kultúrájának ikonikus jegyeit viseli magán. A klubkultúra erősen hatással van a tervezőre, az éjszakai nyüzsgés, a durva ritmusok inspirálták a nagyon rétegzett, eklektikus öltözékeket. Ebben a szezonban sem maradhatott el a kortárs művészetből táplálkozó inspiráció; Jean Arp szobrainak formái köszönnek vissza az erőteljesen strukturált kabátokon, dzsekiken. A digitális printeket most először Nemes Márton fiatal magyar festőművész készítette; az ő munkássága az egyik legizgalmasabb mostanában a hazai művészeti szcénában, így igazán különlegesnek számít a vele való közös munka.
 

A klasszikus, nagy volumenű télikabátok mellett most sem maradhattak el a steppelt uniszex bomberek és a cut-out kis feketék sem. A texturált anyagok, az egyedi mintájú steppelések és printek a neonos színek váltakozása a márkára jellemző sötét árnyalatok ismét az individualista 21. századi erős nőt mutatják be.

A Kata Szegedi bemutatók zenei világa mindig egy rendkívül markáns extra réteget tesz hozzá a látványhoz, erősítve annak jellegét és üzenetét. Így - bár a fotók is egész jól visszaadják Kata munkáinak dinamizmusát -, mindenképpen érdemes a bemutatóit személyesen megtekinteni, ahol a művészetek (divat, képzőművészet, zene) találkozásának extra élményét kaphatja a néző. Ízelítőnek mini videónk elérhető itt.

A KELE Clothing 2011-ben indult útjára Kele Ildikó és Balázs Áron irányításával. A tervező és a márka sajátja, hogy Magyarországon egyedi módon kombinálja a tradíciókat, a fenntarthatóságot, a minőséget és a tudatos tervezést.
 
 
A KELE Clothing legújabb, 2016-os őszi-téli kollekciója a misztikum és a világegyetem varázslatának jegyében született. A ruhákat egytől-egyig Kárász Ilonkának William Maxwell The Heavenly Tenants, azaz A mennyei lakók című, gyerekeknek szóló fantasy-regényéhez készített illusztrációi inspirálták. A kötött ruhadarabok mind magukon viselik az éjszakai égbolt rejtélyes elemeit, a csillagjegyek kibogozhatatlan képeit és azoknak a gyerekkori éjszakáknak az emlékeit, amelyeket a szabad ég alatt töltöttünk hullócsillagokra vadászva. Ezek a varázslatos elemek elevenednek meg az éjszaka sötétkékje, a természet zöldje, a naplemente lágy árnyalatai, a reggeli fények játéka és a tiszta fehér kombinációjában, finom merinói gyapjú formájában. A kollekció azoknak készült, akik lélekben gyermekek maradtak.
 
 
A KELE Clothing öltözékei mozgás közben élnek igazán. Kicsit az volt a benyomásom a bemutató során, hogy viselői révén úgy kelnek életre Ildikó ruhái, ahogy a megrajzolt mesealakok kelnek életre egy animációban.

A Nora Sarman márka első kollekciója a 2011 őszi-téli szezonra készült el. Azóta minden általa tervezett darabban fellelhető a tervező jellegzetes stílusa, amelynek fő jellemzője a kislányosan bájos, mégis ösztönösen érzéki nő újrafogalmazása.
 

Sármán Nóra csipkéből és selyemből készült nőies ruháiban, blúzaiban mindig fellelhető a kézművesség egyszerisége. Az inspirációt az irodalom, a festészet, a mitológia és a mesék nőalakjai jelentik számára. A 2016-os őszi-téli kollekcióban a női ruhatár újrafogalmazására esik a hangsúly. A különleges alkalmak ruhatára ez, azoké a daraboké, amelyeket félve veszünk ki a gardróbból finom anyaguk, különleges megmunkálásuk miatt, viselésük pedig éppen ezért ünnep. Klasszikus kis feketék kapnak helyet benne, fehér selyemblúzok és bársony maxiruhák. A valódi főszereplők azonban a ruhák és blúzok alatt megbújó fehérneműk, a pókháló vékony csipkebody, a lágy selyemtrikó és csipkés szaténkombiné.  A színvilág a klasszikus fekete és fehér. A kézművesség ezúttal a megmunkálásban rejlik. A ruhákhoz egyedi tervezésű textília készült.
 

Nora Sarman kollekcióval zárni egy bemutatót olyan, mint a legvarázslatosabb mesével küldeni álomba gyermekünket. Míg Szegedi Kata elindítja az estét egy lüktető bulizós hangulatban, a Kele Clothing ruhái továbbvisznek minket egy fantázia birodalomba, hogy aztán a mesés álomvilág tiszta boldogságával és örömével zárják le a napot Sármán Nóri ruhái.

Gratulálunk a szervezőknek és a tervezőknek a harmonikusan felépített programhoz!
 
A SALON fotóit készítette: Horváth Adrienne
 
Fotóink Szegedi Kata kollekciójáról:
 
 
Fotóink Kele Ildikó öltözékeiről:
 
 
Fotóink Sármán Nóri kreációiról:
 
 
További képeink az estről:
 
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek