Bezárás

Keresés

Bezárás

Sarah Burton több mint két évtized után távozik az Alexander McQueen divatháztól

Vanyovszki Mária

Sarah Burton kreatív igazgató több mint két évtized közös munka után hagyja el az Alexander McQueen divatházat, melyről a bejelentés hétfőn, szeptember 11-én érkezett a többségi tulajdonos Kering csoporttól. A divathétre tervezett 2024-es tavaszi-nyári párizsi bemutatóval zárják a sikeres együttműködést.
 
Sarah Burton 14 évet dolgozott Lee Alexander McQueen mellett azelőtt, hogy 2010 májusában, a névadó, kreatív zseni halála után pár hónappal a divatház kreatív igazgatójává nevezték volna ki.
 
Miután átvette a vezetést, Sarah Burton elképesztő elkötelezettséggel és hitelességgel tudta továbbvinni a McQueen örökséget. A közönség és a szakma egyaránt elismerően fogadta a kollekcióit. Az egyik legjelentősebb divattervezőnek számít mind a mai napig. Beiktatása utáni egyik legnevezetesebb munkája volt például Katalin hercegné menyasszonyi ruhája, amikor hozzáment Vilmos herceghez.

Kivételes látásmódja és kreativitása széles körben ünnepelt tervezővé tette, miközben új szintre emelte a brit divatházat is.
 
Gianfilippo Testa, az Alexander McQueen vezérigazgatója így vall róla a mostani nyilatkozatban:
 
"Szeretnénk kifejezni mérhetetlen hálánkat a Sarah-nak, amiért ilyen fontos fejezetet írt az Alexander McQueen Ház történetében. Sarah hozzájárulása az elmúlt 26 évben kitörölhetetlen nyomot hagy a divatház életében".

François-Henri Pinault, a Kering elnök-vezérigazgatója a következőket mondta:
 
"Mérhetetlenül hálás vagyok Sarah-nak, és szeretném személyesen megköszönni neki az elmúlt két évtizedben végzett munkáját... Saját tapasztalatával, érzékenységével és tehetségével Sarah továbbfejlesztette az ikonikus ház művészi kifejezésmódját. Megtartotta és folytatta Lee örökségét, a részletekre való odafigyelést és egyedi víziókat, hozzáadva saját, személyes, magas színvonalú stílusát és kreatív érzékenységét."
 
Sarah Burton vallomása pedig így hangzik: "Nagyon büszke vagyok mindenre, amit csináltam, és az Alexander McQueen hihetetlen csapatára. Ők a családom, és ez volt az otthonom az elmúlt 26 évben. Szeretnék köszönetet mondani Francois-Henri Pinault-nak. hogy hitt bennem és felajánlotta ezt a csodálatos lehetőséget. Mindenek fölött ugyanakkor szeretnék köszönetet mondani Lee Alexander McQueennek. Olyan sokat tanultam tőle, és örökké hálás leszek neki. Alig várom a jövőt és a következő fejezetet, és mindig magammal fogom vinni ezt a kincset érő időszakot."
 
Utódjáról későbbre ígérte a bejelentést a divatház.
 

Mit jelent Sarah Burton sikere a szakmában?

Amikor Lee Alexander McQueen 40 évesen öngyilkos lett, sokan tartottak attól a szakmában, hogy a márka nem tud túllépni a tragédián. Sarah Burton akkoriban a női ruhákért felelt a divatháznál, 1996 óta dolgozott McQueen-nel, amikor a nagy hírű londoni Central Saint Martins divattervező képzésének elvégzése után gyakornokként kezdett a márkánál. Nemcsak hiteles utódja lett, de történelmet is írt teljes munkásságával.
 
2011-ben, alig egy éven belül, hogy a márka kreatív igazgatója lett, Sarah Burton megalkotta a walesi hercegnő elefántcsont csipke esküvői ruháját, amely híresebb lett, mint bármelyik McQueen által tervezett ruha. Sarah Burton munkáit azóta is gyakran választja a hercegnő nagy horderejű eseményekre, többek között Harry herceg és Meghan Markle esküvőjére 2018-ban, valamint II Erzsébet királynő tavalyi temetésére.
 
Sarah Burton azzal is történelmet írt, hogy nőként emelkedett egy magasan pozicionált divatház élére egy olyan iparágban, amelyet még mindig nagyrészt férfiak uralnak.
 
Abban is ő segítette az Alexander McQueen-t, hogy a divatrajongók által kedvelt márkából modern luxusházzá váljon.
 
Férfi-, női és kiegészítő kollekcióiban a kézművesség iránti tisztelet - drámai gyöngyök és egyéb díszítések - keveredett a sötét glamour-ral és a borotvaéles szabásvonalakkal, amelyeket korábbi főnöke, barátja és mentora is nagy szeretettel alkalmazott.
 
Sarah Burton 2011 novemberében elnyerte az év tervezője díjat a British Fashion Awards-on.

2012 áprilisában a Time magazin a 100 legbefolyásosabb ember közé választotta, 2012. június 16-án pedig a brit divatiparért tett szolgálataiért megkapta a Brit Birodalom Rendjének kitüntetését (OBE).


Váratlan fordulat

Sarah Burton távozását megelőzően több iparági változást jelentettek be, pl. Gabriela Hearst távozását a Chloé-tól, Jeremy Scottét a Moschino-tól és Alessandro Michelé-ét a Gucci-tól (amely szintén a Kering tulajdonában van). Az ő lépésére azonban a divatiparban sokkal kevésbé számítottak, talán azért is, mert mindenki épp a New York-i divathéttel volt elfoglalva.
 
Távozása felvet olyan kérdéseket is, hogy ez vállalati vagy személyes döntésből indulhatott, mivel a világjárvány utáni iparági átrendeződés és a kínai gazdasági lassulás okozta változékony évek után újjászerveződésben vannak a luxus divatházak is.
 
A Kering, amely 2001-ben 51 százalékos részesedést vásárolt az Alexander McQueenben, épp átalakítja szervezetét és portfólióját. A konglomerátum Maureen Chiquet-t, a Chanel korábbi vezérigazgatóját nevezte ki az igazgatótanácsába, Francesca Bellettinit, a Saint Laurent vezérigazgatóját pedig a Kering márkák portfóliójának vezérigazgató-helyettesévé.
 
Múlt héten François-Henri Pinault úr azt is közölte, hogy családi irodája többségi részesedést vásárolt a Creative Artists Agency-ben, Hollywood egyik legnagyobb tehetségkutató ügynökségében.
 
Év elején pedig a francia luxuskonszern megvásárolta a Creed nevű luxusillatmárkát, valamint a Valentino 30 százalékos részesedését.
 

A változásra a kreatív szférában is szükség van

Bár egy Alexander McQueen kaliberű divatháznál folyamatosan van lehetőség a változásra és a megújulásra, abban biztos vagyok, hogy több mint két évtized ugyanabban a közegben felemésztheti a kreatív energiát. Sarah Burton egyéni, lelki jólétében kifejezetten jó döntés váltani, és ilyen kivételes tehetséggel, tapasztalattal és fantasztikus referenciákkal bármit is csinál, azt az egész világ  epekedve fogja üdvözölni.
 
---
Személyes Alexander McQueen élményem pont a bejelentést megelőző napon postoltam Instagramra. Véletlen vagy megérzés, mindegy is; életem egyik legmenőbb ruhaélménye.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Vanyovszki (@asalon.hu)

 
----
Nyitókép: Kering
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek