Bezárás

Keresés

Bezárás

Szivárványos szombatra virradunk holnap – Az asalon.hu Pride-os ajánlója

Vanyovszki Mária

Családtagjaimnak megígértem, hogy nagyon személyes dolgokat nem fogok írni; meg amúgy is, ezt az írást ilyen öltözék ajánlónak szánom; érintettségem ugyanakkor mindenképpen vállalni szeretném.

Mindig is nyitottan fogadtam bárkit, soha nem érdekelt a vallás, a bőrszín vagy éppen a szexuális irányultság. Viszont hogy ez utóbbi is mekkora teher, akkor fogtam fel igazán, amikor a hozzám egyik legközelebb álló ember csak sok év után merte magát előttem is vállalni. Aznap éjjel semmit, de utána is napokig csak keveset bírtam aludni. Állandóan az zakatolt a fejemben, hogy a világ egyik nagyon bigott, konzervatív és ítélkező, kis közösségében, ahol felnőttünk, hogy is tudhatott egy ekkora teherrel ilyen sokáig ennyire egyedül megbirkózni.

A Pride-ra nem ezért járok. Azt már lelátóról tapsoló, liberális értelmiségi koromban is megtettem. De hogy igazán miért is van értelme, talán ekkor fogtam fel igazán. Hogy azok a gyerekek, akik a világ bármelyik szegletében a másság terhével küzdenek, lássák, érezzék, hogy nincsenek egyedül. A Pride a tömeg és a szeretet erejével emlékeztet és segít. Minél többen vagyunk kint mi mindannyian mások – öreg, fiatal, sovány, kövér, szőke, barna, törpe, óriás, szülő, politikus, cégvezető vagy éppen apáca –, annál nagyobb az elfogadás és az üzenet hatása.

Az öltözködés, mint az önkifejezés egyik leglátványosabb és a mindennapokban is bátran alkalmazható formája sok lehetőséget tartogat erre a napra is. Én tavaly ilyen kis konszolidált piros-fehér-zöldbe öltöztem, meg is kaptam érte a magam beszólását egy jól szituált, biciklis úriembertől, idézem: "Genetikai selejt!".
 
 

Idén a következő márkák ruháit nézegettem:

A Je Suis Belle már a névválasztással hangoztatja azt az értékrendet, melynek missziójában alkotva a tervezőpáros az önbizalmat ruháival erősítve teszi szebbé és ezáltal boldogabbá a világot nap mint nap.
 
 
Öltözékeiket nőknek készítik, de sok olyan darabjuk van, amit férfiak is bátran bevállalhatnak, ill. szoktak is.
 
 

A Richard Alexander polgárpukkasztó grafikáival ellátott darabjait a diszkréten visszaszólós Pride vonulóknak ajánlom. 
 
A klasszikus szabásvonalakat exhibicionista formákkal elegyítő márka elsősorban férfiaknak szánja ruháit, de nála is szabad az átjárás, ill. egyéni megrendelésekre folyamatos a lehetőség minden nem számára.
 
     

Fanny Nagy azóta kedvencem, hogy két évvel ezelőtt egy kis műhely még kisebb sarkában egy függöny mögött szerényen meghúzódó, anyag és formavilága révén ugyanakkor üvöltő mintadarabjait megláttam.
 
 
Az újrahasznosítási technikák állandó innovációjában olyan vagány darabok kerülnek ki tőle, melyek extremitásukban is elegánsak maradnak, „szakadtságukban” is a luxust harsogják minden mozdulattal.
 
 

A Noen Design újabb és újabb kollekcióit meglátva csak kapkodom a fejem, most sem tudok dönteni, hogy a flitteres vagy a kötött vonalban nyomulva legyek egyszerre decens és szexi.
 
   

A kötött témánál maradva, de ezúttal a gyerekeiket elkísérő és támogató anyákra is gondolva a Süeltől fazonjában visszafogottabb, színeiben viszont annál feltűnőbb darabokat ajánlok:
 
     

A felsorolásból ki nem maradhat az itthon „My body, my rules” szlogenjével is ismertté vált Prieston by Noémi Nagy. A tavaly őszi divatnapokon prezentált testszínű bodyjait úgy díszítette és stylingolta, hogy a meztelenség minden szépségét idézze, a női kiszolgáltatottság érzetét ugyanakkor puskaporos körítéssel tartsa távol. Tökéletes Pride outfit.
 
  
 
Mivel szombatra esőt mondanak, mindjárt lehet választani tőle egy vízálló kabátot is, vagy korábbi ajánlónkból szemezgetni.
 
 
És a végére egy bónusz, Hegedűs Dóra mesterdiploma kollekciója, a Boys do cry. Az alig egy hónapja bemutatott öltözékegyüttes célja a genderelméletek és a viselettörténet alapvetéseinek segítségével felhívni a figyelmet a férfi-női szerepek sztereotipizálására, majd a „klasszikus” értelemben vett férfikép alternatíváira.
 
 
A kollekció a különböző férfi karaktereket veszi sorra és vegyíti, magában foglalva a férfias és nőies jegyeket, hogy aztán a társadalom által konstruált elvárásokat az alapvető, sokszor nem férfiasnak titulált tulajdonságokkal is szembeállítsa.
 
 
 
Ideális Pride öltözék. Nemcsak férfiaknak. 
A praktikusan szétgombolható, vízlepergető nadrágot máris kinéztem magamnak. 
 
____________
Képek a tervezők saját oldalairól.
Nyitókép: Penziás Nikolett, nyitottakvagyunk.huPride Budapest, 2015, amikor egyedül vonultam miniszoknyában és K. baseball sapkájában



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek