Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

Hogyan bicajozz szoknyában? - Csináld magad szoknyavédő otthon fellelhető alapanyagokból

Kocsis Angéla

Ahogy beköszönt a jó idő, azok is bicajra pattannak, akik a keményebb időjárásban mellőzik. A tavaszi napsugarakkal a bicajhoz hasonlóan a szoknyák is előkerülnek. Hogyan lehet e kettőt összehozni? Erről szól az alábbi történet és útmutató.
 

Előzmények

Nemrég valaki elvitte a bicajomat. Kölcsönvette, eltolta, megléptette, elkerekezett, elhajtott vele. Szerencsére a történet jó véget ért, 24 órán belül hazahoztuk az elkóborolt jószágot. Az elkötője ugyanakkor annyira a sajátjának érezte, hogy mire érte mentünk, a szoknyavédőket leszedte és eldobta. Akkor nem bánkódtam, örültem, hogy megvan a bicikli. 

A szoknyavédő ugyanakkor - a kormány előtt lévő kosárral együtt - a legfontosabb tartozéka a bicajomnak. Én ugyanis mindig szoknyában tekerek. Télen-nyáron, hóban, fagyban, kánikulában. Tényleg!
 
Szoknyavédő nélkül a bicajok becsípik, kiszakítják, összeolajozzák a szoknyákat. Általában mindig a legszebb, legfodrosabb, leglobogósabb darabok kerülnek veszélybe. Szóltam hát a férjemnek, mivel az előzőt ő szerezte, de kiderült, megszűnt a webáruház, ahonnan annak idején rendelte.


Mit lehet tenni? Szoknyavédő márpedig kell.


Már korábban szemeztem a színes kötéssel bevont, vagy horgolással egyediesített biciklis fotókkal. 
A szoknyavédő hiánya megteremtette az alkalmat, hogy ezúttal én is készítsek valami hasonlót. Alapanyagnak használt ruhákat és maradék textileket vettem elő, hogy igazán egyedi, újrahasznosított, hulladékmentes, színes szoknyavédőm legyen.
 

Ha neked is megjött a kedved az alkotáshoz, íme a recept: 

Kell hozzá néhány használt, kidobásra ítélt ruhadarab, olló, horgolótű. Ennyi.

A szoknyavédőhöz én most fürdőruhákat, szabási hulladék fürdőruhaanyagot, sportruhákat választottam, mert ezek jól bírják az időjárást. Ezzel a retextil technikával tulajdonképp minden fajta textilt újra lehet hasznosítani. (Erről a későbbiekben lesz részletesebb írás.) 
 

A teendő: 

A ruhadarabokról lefejtjük az összes kapcsot, gombot, cipzárt, masnit, stb. Levágjuk és szétfejtjük az összes varrást, kibontjuk a gumit, hogy csak a tiszta kelmedarabok maradjanak. 

Ezeket az anyagokat azután felvágjuk spirálisan. Ahogy a kakaós csigát esszük, (már aki úgy eszi, hogy kívülről bontja le sorban, a belső, legfinomabb rész felé haladva). Megkezdhetjük bárhol, és kb. ujjnyi szélesen vágjuk úgy, hogy soha nem megyünk ki a szélére. Mindig kanyarodunk. A sarkokat jó lekerekíteni; ezt előre, vagy akár utólag is megtehetjük.

Mikor jó sok anyagot felvágtunk, akkor jöhet a horgolás. Ehhez nem tudok útmutatót adni, mert én mindig free style-ban horgolok. A neten tugyanakkor bőven találtok jó mintaleírásokat.
 
A horgoláshoz 6-7-8-9-es horgolótűt ajánlok. Választhatsz bármilyet, ami kényelmes neked.

Ide illik nagyapám szállóigévé vált, örök érvényű mondása: "Úgy kell csinálni, hogy jó legyen."


A szoknyavédő horgolásában két tanácsot tudok megfogalmazni:

 
1. Először csinálj egy karikát, amit majd a tengely csavarjára fogsz ráakasztani. Ez után horgolj egy nagy tompaszög alakot. Váltogasd a színeket bátran. Csinálhatod a két oldalt egyformára is, de még jobb, ha különbözik. Mármint megcsinálni jobb, ha egymás után kétszer is elengedheted a fantáziádat, és alkothatsz megkötések nélkül, átéléssel, boldogan.

2. A méret: Horgolj, és mindig mérd hozzá a bicajodhoz, egy kicsit kinyújtva. Látni fogod, mikor jó, (kisebb kell, mint én gondoltam). 
 
 
A szoknyavédőt úgy erősítjük fel, hogy a két karikát a tengely két csavarjára akasztod, és fent a sárvédő fölött egyszerűen összefűzöd a két oldalt, mintha pl. cipőt fűznél be. 


És kész is! Most már nincs kifogás, szoknyában is lehet biciklizni!


Az én tanulságom a történetből

Ha valami elromlik, szükségessé válik a háztartásunkban, érdemes elgondolkodni azon, hogyan tudjuk megoldani új vásárlása nélkül. Ezúttal kifejezetten örülök, hogy nem kaptunk rögtön egy fekete, műanyag, kommersz, zörgős szoknyavédőt.  
 
Lehet, hogy több idő, ötlet és energiaráfordítás, de tudjátok, micsoda öröm az egyedi, csodás, saját készítésű, újrahasznosított és hulladékmentes szoknyavédő? 


Itt a tavasz, a szoknyák és biciklik ideje, most állj neki! 


Ha elkészítetted, küldj fotót a Kétfecske oldalnak, nagyon kíváncsi vagyok rá.
 
______
Az írás szerzője Kocsis Angéla, textil újrahasznosító, kreatív szabó, játszóházvezető. Kétfecske oldalán retextil témákban tájékozódhtasz, a Szoknyagyárában pedig újrahasznosított, zero waste szoknyáiból válogathatsz.
 
Weboldalai: szoknyagyar.huketfecske.hu
Facebook: facebook.com/ketfecske
Instagram: instagram.com/ketfecske
______________ 
Nyitókép: Gaál Anikó
Modell: Hegedűs Bori, énekesnő
 Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések