Bezárás

Keresés

Bezárás

« Vissza

„Sokaknak a szoknya vagy ruha »kiöltözésnek« számít” – Balla Gabi, stílustanácsadó

Vanyovszki Mária

Balla Gabit egyszer láttam overálban, ezt leszámítva szinte mindig szoknyában vagy ruhában, és persze színekben. A stílustanácsadóként ismert Gabi elkötelezett híve a fenntartható divatnak is. Plázában évek óta nem vásárol, saját stúdiót működtet, ahol a hazai alkotók termékei mellett nagy igénnyel válogatott, használt, vintage darabokat is vásárolhat a látogató.
 
Gabi azon kevés stylist és öltözködési tanácsadó közé tartozik, aki turkálóba is gyakran jár az ügyfeleivel. A fenntarthatósággal kapcsolatos elveiről és egyéb munkáiról többet olvashattok a weboldalán. A #viseljszoknyát kampányom apropóján én most elsősorban a szoknyás, ruhás tapasztalatairól kérdeztem.

Nálad hogyan alakul a szoknya-nadrág aránya?
Nekem a szoknyaviselet teljesen természetes része az életemnek. Gyerekkorom óta vegyesen voltak nadrágjaim és szoknyáim egyaránt. A családomban is azt láttam, hogy a nők inkább szoknyát hordanak, biztosan ez is formálta a szokásaimat. A szoknya nekem lehetőség a változatos öltözködésre, egyértelműen nőiesnek érzem és én szeretek klasszikusan nőiesen (is) öltözni.
 
Fotó: Peszeki Dorka
 
A környezetedben hogy látod, milyen arányban viselnek a nők szoknyát, ruhát, nadrágot?
Még mindig rácsodálkozom, hogy évről évre mennyire kevés nő jár szívesen szoknyában. A téli időszakban a harisnyaviselet tart vissza sokakat, a nyári időszakban olykor épp az, hogy nincs vastag harisnya, ami elfedi a lábakat. A lenge egyrészesek sok esetben nyáron még praktikus okokból szóba jöhetnek, de a különálló szoknyák viselete egyre ritkább tapasztalatom szerint.
 

A fiatal generációtól nem egy esetben hallottam, hogy a szoknyás szett „kiöltözésnek” számít.

 
Fotó: Halmai Gyöngyi
 
Nekem, aki 80%-ban inkább szoknyát hordok télen-nyáron, ez nagyon furcsa.

Télen inkább két harisnyát veszek fel szoknyával, mint egy merev farmert, amiben fázom, és még unalmas is hosszú távon. Nyáron pedig élvezem az anyagok és színek sokszínűségét libbenésben, variálásban egyrészesekben és szoknyákban is.
 
Fotó: Halmai Gyöngyi
 
Mi a tapasztalatod stílustanácsadóként, mikor fordul valaki szakemberhez?
A hozzám fordulók zöme valamiféle fordulóponthoz ért, legyen ez életkor, életszakasz: egyetemista időszakból munkába állás, kisgyermekkel való otthoni létből újra munkába járás, vagy csak "elég volt a farmer-pólós anyuka szettekből" váltásra igény. Előfordul olyan is, aki középkorúként úgy érzi, végre eljött az idő, hogy magával foglalkozzon és ehhez kér segítséget.
 
Fotó: Halmai Gyöngyi
 
Természetesen van, aki kortól függetlenül pusztán kíváncsiságból érkezik, hogy egyáltalán mit tud mondani neki egy stílustanácsadó. Hálás vagyok, hogy kamaszoktól kezdve a zömében a harmincasok, negyvenesek korosztályán át egészen 70 éves korig vannak vendégeim.
 
Előbbiek miatt is látom, hogy a szoknyaviselet háttérbe szorulása nem kizárólag generációs kérdés.
Manapság a praktikum az életünk sok területén elsőbbséget élvez, és olykor hajlamosak vagyunk ebben a "kényelmes" zónában maradni, (ami a számos, mindennapi teendő és külső tényező mellett valahol érthető is). Azonban nem egy olyan visszajelzést kapok, hogy a tanácsadások hatására megjött a kedv - és a magabiztosság - a szoknyákhoz.
 
Fotó: Peszeki Dorka


A hétvégéről két példa:

Gardróbrendezésen jártam, és az egyik cél az volt, hogy több szoknyát hordjon a gardrób tulajdonosa. Átnéztük a készletet, és lapult ott néhány alkathoz, életformához is passzoló darab. A mélyről szem elé tettük őket, kerestünk hozzá passzoló felsőket, és így remélem, előbb nyúl majd utánuk Kriszti.

Másik eset, épp tegnap kaptam pár hét után a visszajelzést. Korábban Tündi elképzelhetetlennek tartotta, hogy szoknyába bújjon, a szekrényében nem is volt talán egy darab sem. A szín,- és alkattanácsadást követően nemrégiben vett magának egyet, hordja és szereti is! Olyan jó volt olvasni!

Mit tanácsolsz annak, akinek egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés ruhája van, miért és hogyan kezdjen hozzá?
Ismerje meg, fedezze fel saját szokásait, életformáját! Nézze meg, melyik az a terület, ahol és amikor el tudja képzelni - jó esetben szívesen venne fel - szoknyát. Ezzel máris leszűkítheti, hogy milyen anyagok jöhetnek szóba, akár a fazon választás is eldőlhet, hiszen egy szűk ceruza szoknya és egy lazább fazon is más élethelyzetet feltételez. Amennyiben valakinek kétségei lennének fazonokat, hosszt illetően, egy szimpatikusnak vélt stílustanácsadó biztosan örömmel segít a szoknyához vezető úton.
 
Fotó: Halmai Gyöngyi
 
________
Nyitókép: Peszeki Dorka



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések