Bezárás

Keresés

Bezárás

Viselj szoknyát két hétig! - Gardróbkihívás a női test és lélek egészségéért

Vanyovszki Mária

Gyerekkorom óta a szoknyák és ruhák bűvöletében élek, amitől a divattrendek sem tudtak eltántorítani. Voltak és vannak ugyan próbálkozásaim nadrággal, de mindig is inkább ruhás lány maradtam.
 
A 45. szülinapom apropóján szeretném megosztani minden nővel azt az élményt, amit a szoknya és ruha rendszeres viselése ad a mindennapokban és hosszútávon a női lélek és test egészségesen tartásában.
 
Erre találtam ki a 
»Viselj szoknyát két hétig!« 
kihívást, amit ha végigcsinálsz, garantáltan több változás fog elindulni az életedben.
 
 
A öltözködés nemcsak egyedülálló kommunikációs és önkifejezési eszköz, hanem egy biztonságos tere a külső, belső változtatásoknak is. Ha valamit változtatunk az öltözködésünkben, kipróbálunk új dolgokat, kimozdulunk a komfortzónánkból, az hatással lesz életünk egyéb területeire, sőt a belső fejlődésünkre is. 
 
Coach munkámban, amikor az ügyfél számára nehéz belevágni valami újba, megtenni az első lépést, változtatni a hiedelmeken vagy a rossz szokásokon, rendszeresen alkalmazok olyan technikákat, hogy nem a konkrét problémában, hanem az életének egy aprónak tűnő rutinjában kezdjük el a változtatást. Ez egy bevett pszichológiai módszer: egy kis változás több egyéb dolgot indíthat el, és így más életterületekre is kihathat. 

Az öltözködés egy különösen hatékony terepe az ilyen változtatásoknak. Egy biztonságos játszótér, ahol bátran próbálgathatsz új dolgokat, élve az öltözködés kommunikációs és önkifejezési lehetőségeivel is.

Anélkül, hogy most társadalomtörténeti okfejtésbe kezdenék, csak finoman emlékeztetnék mindenkit arra, hogy több ezer éve élünk a Földön, és mi nők nadrágot tulajdonképpen csak Coco Chanel óta, azaz alig 100 éve viselünk rendszeresen. Az emancipáció eme vívmányának megvannak a maga pozitív hatásai, de az utóbbi években mintha kicsit túltolódott volna.

Egy ideje figyelem Budapest bel- és külvárosi utcáit és meglepődve mértem fel, hogy a nők 80-90%-a nadrágot visel, alkattól, kortól függetlenül. Miközben egy szűk nadrág keveseknek áll igazán jól, és így a nyári melegben egyre kényelmetlenebb is lehet.


Az elkövetkező napokban arra fogok biztatni minden nőt – nemcsak itt, az asalon.hu kampányában, hanem a mindennapjaimban is - , hogy nadrág helyett viseljen ruhát vagy szoknyát.

 
Említettem, hogy a születésnapom adja a kihívás apropóját. Az eddig eltelt 45 évemet több tragikus esemény tarkította, amiknek a nehézsége ellenére is a női öntudatom, testi és lelki egészségem jól meg tudtam tartani. Mai bölcsességemmel ebben nem kis jelentőségét látom annak, hogy előszeretettel viselek ruhákat és szoknyákat, így maradva hű a vágyaimhoz, és minden viszontagság után hamar visszatalálva önmagamhoz és a belső igényeimhez.


Szóval miért is érdemes a kihíváshoz csatlakozni?

Az elkövetkező napokban folyamatosan publikálok majd írásokat a témában, megszólaltatok szakembereket, tervezőket, bloggereket, de addig is álljon 7 érv, miért érdemes a kihívást kipróbálnod:

1. A közhiedelemmel ellentétben a szoknya, ruha viselése kényelmesebb, mint a nadrágé. Ez igaz a szaladgálós napokra és a hosszú üléssel járó irodai munkákra, illetve nemcsak a nyárra, hanem a télre, őszre is. Viselheted kényelmes cipővel, vagy akár gumicsizmával, télen, pedig thermo alsóneművel és bakanccsal vagy csizmával. Egy meleg helyre érkezés után, például hosszú órákig meleg irodában ülés esetén a szoknya alól sokkal könnyebb levenni a plusz rétegeket is, mint a nadrág alól.

2. A nadrággal ellentétben egy szoknya, ruha nem szorítja le a csipőt és a combot, nem vág be kellemetlen helyeken, hanem könnyedén körülöleli női idomainkat.
 
 
3. Változatos derék és csipő formáinkra, (mert ahány nő, annyi alkat), sokkal könnyebben találunk megfelelő méretet és fazont ruhában és szoknyában, mint nadrágban.

4. Nőies idomainkon a különböző fazonoknak és hosszoknak köszönhetően a szoknya / ruha bármilyen testalkaton sokkal mutatósabb, könnyedebb, csinosabb és nőiesebb mint egy nadrág.
 

5. A szoknya / ruha viselése jót tesz a testi egészségnek. A nadrágok, különösen a szűk farmerek viselése túlzott nyomást gyakorol a kismedencei szervekre. A vér stagnálása ebben a zónában a női szféra különböző rendellenességeinek kialakulásával járhat. Nőgyógyászati statisztikai adatok igazolták, hogy több női szervi probléma vezethető vissza a kényelmetlen nadrágviseletre.

6. Egy szoknyában vagy ruhában egyre közelebb kerülünk a nőiességünkhöz. A háromszög forma, a lábak közötti nyitott tér az anyaföld irányába erősíti ezt a kapcsolódást magunkhoz és segít a női szerepeinkben való harmonikus kiteljesedésben, így járulva hozzá a lelki egészséghez.
 
 
7. A ruha és a szoknya nőies, elegáns és gyönyörű. Kitűnik a tömegből és hozzájárul a szívet melengető utcaképhez… Minden nő teljesen másképp közlekedik egy áramló szoknyában, mint nadrágban. Nem is jár, hanem siklik. Kecsesen. 

+ egy tipp:
Ha társat keresel, vagy a párodnak szeretnél jobban tetszeni, akkor is ajánlott a gyakori szoknya/ruha viselése. 
A szoknya és ruha viselése a férfiakra is teljesen másképp hat. Míg a nadrág haverrá avanzsálja a nőt, a szoknya és a ruha viselése mellett a férfiak összekapják magukat és sokkal inkább úriemberként kezdenek viselkedni.

A kihívás részletei:
1. Hivatalosan 2022. május 20-án indul, de bármikor csatlakozhatsz. Az a lényeg, hogy 14 napig minden nap válassz a nadrág helyett szoknyát vagy ruhát!

2. Ha teheted, viselj otthon is ruhát, szoknyát, kimonót, köntöst, ami nyitott a föld irányába, kényelmesen körbeöleli a csípőd és fedi a lábakat, ahogy te szereted!

3. Este, elalvás előtt vedd végig a napod és dicsérd meg magad!

4. A 14 nap után írj beszámolót, amihez a következő kérdéseket veheted alapul:

- Mi volt nehéz az elején/közepén/végén, és hogyan változott ez a 14 nap alatt?
- Milyen volt a környezeted visszajelzése?
- Mit adott neked a 14 nap élménye?
- Mi változott benned a kihívás végére?
- Mi az, amit mostantól másképp fogsz csinálni, mint 14 nappal ezelőtt?

Ha van kedved, küldd el a beszámolód egy-két fotóval, vagy fotó nélkül az info@asalon.hu címre. A visszajelzéseiteket megosztva újabb nőket inspirálhatunk a nőiesebb öltözködésre.
________
A fotókat készítette: Nerpel Nikoletta.
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek