Bezárás

Keresés

Bezárás

Ápr. 16. ELLE Fashion Show 2016

Bombera Kriszta: „A divatban is a szabadság a legfontosabb”

A feminizmus és a divat összefonódása áll az idei Elle Fashion Show középpontjában, melyet április 15-16. között negyedik alkalommal rendeznek meg a Várkert Bazárban. A népszerű divateseményen a neves párizsi, milánói és lengyel tervezők mellett magyar kreátorok is bemutatják legújabb, 2016/17 ősz-téli kollekciójukat.

2016-ban a nőiesség teljesen mást jelent, mint húsz évvel ezelőtt, átalakultak a szerepek, az éles határok elmosódtak. A feminizmus szárnyra kapott, évek óta egyre népszerűbb a mozgalom, hiszen már régóta nem arról szól, hogy a nők le akarnák igázni a férfiakat és teljes egészében átvenni a szerepeiket. Nem kirekesztő, hanem felszabadító és éppúgy képviseli a nők, mint a férfiak érdekeit. Erről szól az Elle Magazin „We are women” – Nőiesség tabuk nélkül elnevezésű kampánya, melyhez 12 magyar közszereplő csatlakozott – köztük Bombera Krisztina, Lilu, Péterfy Bori és Juronics Tamás - a szabadság, az individuum szabadságáért. Erre a nyitottságra, sokszínűségre épít a népszerű divatbemutató is, melyet immáron negyedik alkalommal rendeznek meg.

„A feministákat sokszor úgy képzelik el, hogy rövid hajú, férfias külsejű, megsavanyodott nők, ez azonban közel sincs így. A régi feministák is nagyon nőiesek voltak, a maiak meg különösképpen divatosak. Úgy gondolom, ahogy az életben, úgy a trendekkel, divattal kapcsolatban is az önmagunkkal való azonosság, az önkifejezés a legfontosabb. A Várkert Bazárban is ez a szemlélet fog megjelenni a kreátorok alkotásaiban. Paolo Errico, milánói tervező például teljesen máshogy látja a mai nőideált, különböző tervezéseiben szoborszerrű vonásokat ötvöz a lágy, nőies vonalvezetéssel, ami különleges hatást kelt. Sok tervező önmagának, a saját alkatára szeret tervezni, de vannak olyanok is, akik a saját maguknak megálmodott testre készítenek ruhákat. Én mindig azt tanácsolom, hogy nem szabad vakon követni a divatot, inkább az egyéniség, alkat mentén kell válogatni, persze mindenbe bele lehet csempészni a trendeknek megfelelő színeket, formákat. Manapság már egyre nehezebb megállapítani, hogy férfi vagy nő tervezte-e az adott kollekciót, a divat területén a  nemek kezdenek összemosódni, bár érdekes, mert sokszor tapasztaljuk még, hogy a férfiak e téren sokkal inkább szeretnének a nőkhöz közelíteni, ami érdekes a feminizmus és a divat kölcsönhatását nézve” – mesél a divat és az önkifejezés kapcsolatáról Csík Melinda, az Elle Magazin divatszerkesztője.

„Számomra a feminizmus önrendelkezés, szabadság, esélyegyenlőség. Amikor a nő eldöntheti, hogy szeretne együtt élni magával és a környezetével, amikor nem mások határozzák meg a családi élet, anyaság, karrier kérdését sztereotípiák mentén. Nem hiszek élesen a nemi szerepekben, hiszen ezek tanult dolgok, melyeket sok esetben érdemes megszegni az együttélés öröme kedvéért. Gyakran a biológiai különbségekből téves következtetéseket vonnak le, holott az emberi értékek szerintem sokkal fontosabbak. Mai napig, ha két jelölt van egy állásra, akiknek a tudása, képzettsége azonos, csak a nemük eltérő, a férfi kapja meg az esélyt, mert a látszategyenlőség ellenére tudat alatt sok emberben ott él a megkülönböztetés. Miért gondolnak kevesebbet a nőkről? Én úgy hiszem, hogy az egyenlőség, a szabad önkifejezés mindenkit megillet az élet minden területén, így a divatban is” – fejti ki gondolatait a feminizmusról Bombera Kriszta, akinek nem is volt kérdés, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.
 
A szabadság eszménye végigkíséri majd a divatbemutatót: megjelenik Sármán Nóri nőies csipkemotívumaiban, Szegedi Kata nagyvárosias, függetlenséget kidomborító modern design-jában, a Kele Clothing misztikus, tradíciókra épülő kollekciójában valamint a neves külföldi tervezők munkáiban.
 
Április 1516-án tehát negyedik alkalommal vár mindenkit az Elle Fashion Show a Várkert Bazárban a női egyenjogúság jegyében.
 
További részletek:
http://www.ellemagazin.hu/ELLE-Fashion-Show/2016/03/09/Programok/ 
 Hasonló események