Bezárás

Keresés

Bezárás

A koegzisztencia valóságai – CUKOVY 2017. ősz-tél

Vanyovszki Mária

Az áprilisi Mercedes-Benz Fashion Week kifutóján debütált a CUKOVY 2017-es őszi-téli kollekciója, majd az Elle divatnapjain láthattuk újra, melyről fotóink elérhetőek itt. A merész vonalak és vagány formák mögött ezúttal az egyidejű létezés tematikájában mélyültek el az alkotók.

A koegzisztencia fogalma többszörösen megidéződik az öltözéksor koncepciójában. Egyrészt a jövőt a múlttal összemosó inspirációs forrásban, ill. a gender fluiditás kérdéskörei kapcsán, másrészt pedig a CUKOVY Nő egyszerre szenzitív és határozott tulajdonságaiban. Mindemellett a márka által korábban lefektetett értékek és az újító szándék szimultán jelenléte is utal a kettősségre.

A sziluettek tervezése során a Vissza jövőbe című mozifilm volt a fő ihlető.
 
  
 
A film hangulata, látványvilága és a jelmezek formai kialakítása tükröződik vissza a kollekció darabjaiban. A futurisztikus vizuális világ és a nyolcvanas évek végének jellegzetes öltözködési stílusa, felszabadult, underground légköre, grunge-os lazasága keveredik az ízig-vérig nőies, urbánus és kortárs megoldásokkal.
 
 

Az öltözéksorozat kiemelkedő darabjai a télikabátok, melyek karakterjegyei az 1985-ben bemutatott scifi-komédia kulcsfiguráinak ruházatát ültetik át a modern nő ruhatárába, napjaink trendjeiből táplálkozva. A jellemző formai markerek közt említhetőek az ejtett vállak, az Y-sziluettek, az oversized kialakítások, a flitteres-glitteres kiegészítők, a dekonstruktivista eljárásokból eredeztethető részletek.
 
 

Alapanyagok terén a matt, illetve fényes steppelt orkán kapja a főszerepet, de a klasszikus és innovatív gyapjúszövetek, rugalmas gyapjú jersey-k, a természetes hernyóselyem, továbbá a fényes-metálos felületű textília és a matt, rusztikus kelme is a kollekció részét képezik.
 
 

Színhasználat terén is markáns tónusokkal dolgoztak a tervezők: az ezüstös szürke, a fekete, az olajzöld és a fukszia dominálnak. A glamúros csillogás jegyében a nyolcvanas évekre jellemző antracit glitter, fekete flitter és ezüst-levendula shanzsán is feltűnik a darabokon.
 
     

A márka AW 17-18-as kollekciója amellett, hogy hordozza legjellegzetesebb CUKOVY-jegyeket, egy új színt, gondolatvilágot irányoz elő egy kettős meghatározottságú, érett, intelligens öltözéksorozattal, mely egyszerre halad a kortárs trendek és a jövőbemutató elgondolások nyomvonalán.
 
Nyitókép: Ary László, asalon.hu
 
A lookbook képei: 
 
 
Photo: Balint Barna | Hair: József Sebestyén | MUA: Kinga Mara | Model: Alexandra Dobrai 
 Hasonló bejegyzések