Bezárás

Keresés

Bezárás

„Boys do cry” – DoraHegedus őszi-téli kollekció

Vanyovszki Mária

Tizenkét évesen sírtam először azért, hogy mennyivel könnyebb lenne, ha fiú lennék, és négy évvel ezelőtt utoljára… 
 
Napjaink társadalmi és kulturális berendezkedésében már egyáltalán nem könnyebb férfinak lenni. Sőt! Miközben mi nők folyamatos változásainkban újra meg újra definiáljuk magunkat; helyünkről és szerepeinkről beszélgetünk egymással, szakemberrel, magazinok címlapjain és egyéb nyilvános fórumokon, a férfiak évtizedek óta bizonytalanodó szerepeihez alig akad valami kapaszkodó. 

Nyáron, egy öltözékajánlóban tettünk említést először Hegedűs Dóra mesterdiploma kollekciójáról, mely viselettörténeti kutatásokra épülve, a divat nyelvén vizsgálja a nemi szerepek alakulását, majd rámutat a „klasszikus” értelemben vett férfikép alternatíváira.

Mennyire kell megfelelniük a férfiaknak a társadalom által konstruált elvárásoknak?

Lehet ez ellen úgy lázadni, hogy kifejezik érzelmeiket?

Egyáltalán, megengedett számukra, hogy sírjanak?

 
 

Férfikarakterek nyomában

 
Hegedűs Dóra divattervező célja, hogy felhívja a figyelmet a „klasszikus” értelemben vett férfiről alkotott kép megváltozására, a férfi-női szerepek sztereotipizálására és a férfiakról kialakult kép idealizálására.

„Legújabb kollekciómban a különböző férfikaraktereket vettem sorra, célom az volt, hogy megvizsgáljam a modern férfi feminin és maszkulin vonásait, és megmutassam, hogy a férfias és nőies karakterjegyek között nem kell éles határokat húzni, még akkor sem, ha sokszor úgy érezzük, ezt várná el tőlünk a társadalom.”
 
 
 

Kifinomult streetwear

A divat nyelvére lefordítva a különböző anyagminőségek utalnak a feminin és maszkulin jegyek társítására: a lágy, könnyed esésű, nőiességre reflektáló fodros és túlzó sziluettek és hímzések keverednek a klasszikus férfias öltönyszövettel, tweed anyagokkal és a sportos, utcai viseletként is funkcionáló, karakteres formákkal.
 
A kollekció jellegét a színek és minták tobzódása is meghatározza, így helyet kapnak az élénk pirosak, sárgák, zöldek valamint a csíkos, a skót kockás és a florális mintázatú anyagok is. A megfelelő összhatás érdekében kifejezetten a kollekcióhoz gyártott anyag készült, melynek mintaelemeit William Morris preraffaelita művész alkotásai képezik, melyek mind a ruhák bélésén, mind az ingeken és felső ruházatokon megjelennek.
 
 
„A hangsúlyos fodrok mellett a kollekció tervezésekor beemeltem a szintén feminin asszociációt keltő fűzéseket. Az eredeti funkcióját megtartottam – miszerint a sziluett manipulálását segíti – és olyan klasszikus férfi vagy streetwear ruhadarabokon alkalmaztam, mint a szövetkabát, bomberdzseki vagy a nadrágok szárai.”
 
 
 

Századokon átívelő inspirációk

A „Boys do cry” inspirációival egészen a reneszánszig nyúlt vissza a tervező, aki a korokon átívelve tanulmányozta a férfidivat változásait, ihletet merítve a 15. század derékhangsúlyos öltözékeiből, a barokk hatalmas fodraiból és gallérjaiból, a rokokó extrém túlzásaiból, és a 18-19. század fordulóján megjelenő dandy úrifiúk öltözködéséből.
 
 
A kollekcióban a történelmi korok inspirációi vegyülnek az 1960-70-es évek posztmodern gondolkodásával, melyben már nem lehet uralkodó stílusokat megkülönböztetni; a dekonstrukció és újrakonstruálás, az intertextualitás, a határok összemosódása, az én-központúság, valamint az erős identifikáció és az önkifejezés igénye vált jellemzővé, s ez a korszellem a tervező munkájában is tetten érhető.
 

A posztmodern szabadság

„A kollekcióm tervezésekor elsősorban olyan ismert karakterek jelentettek ihletforrást, akiket a posztmodern korszak ikonikus alakjaiként tartunk számon, megjelenítve mindazt, melyet kollekciómmal én is képviselni szeretnék. Az a fajta szabadságvágy és lázadás, a feminin és maszkulin karakterjegyek összemosása, amit az olyan zenei szubkultúrák mint a rock’n’roll testesít meg – így Mick Jagger, David Bowie, Patti Smith, vagy később az 1980-90-es években Nick Cave, Kurt Cobain vagy a Joy Division – alapjaiban határozzák meg a kollekcióm identitását.”

A streetwear és a high fashion jegyeket is magába foglaló kollekció darabjai a férfi és női szerepek között húzódó éles határokat is elmossák, így az öltözékek között mindenki találhat az egyéniségéhez illő darabokat, legyen szó extravagáns fűzős nadrágról, vagy virágmintás bomberdzsekiről.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KREDITEK
Fotó: Martin Wanda
Modellek: András | The Roster Management, Aron | Face Model Management, Daniel Vass
Smink: Schneider Anna
Haj: Tóth Zoltán
 
 Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló bejegyzések