Bezárás

Keresés

Bezárás

Zsigmond Dora menswear - DESERTER, 2016. ősz-tél

Jugoszláv Királyság, 1937. december 31.

Az év utolsó napján családok és barátaik búcsúztatták az óévet, de a meghitt hangulatot beárnyékolta a meneküléstől való félelem és a bizonytalanság. A levegőben már ott vibrált a közelgő háború.
 
A ZSIGMOND DORA m e n s w e a r márka 2016-os őszi/téli kollekcióját a tervező egy személyes története inspirálta. A dédnagymama szökése a háború alatt Jugoszláviából Magyarországra adta az ihletet Dóra számára a kollekció megalkotásához, amely a dédnagymama és családja háború alatti történetét, valamint Magyarország melletti döntését dolgozza fel.
 
A meghitt családi pillanatot a menekülés okozta bizonytalanság zúzta szét. A kollekció a félelem, a menekülés és a bizonytalanság érzeteire reflektál. Az összetett sziluettek a menekültek réteges öltözékét adják vissza. A kényelmes alsó rétegek – ingek, pulóverek, garbók – puha pamutból, gyapjúból és lurexből készültek. Élénkségük és csillogásuk kölcsönöz némi ünnepi hangulatot a daraboknak, amelyek színei között a zöld, az indigókék, a fekete és az ezüstös szürke uralkodnak. Az emelkedett hangulatot az egyedi, kézzel készített pulzáló részletek fokozzák. A csillogó, díszített anyagokból védelmező formák születtek: gyapjúval bélelt kabátok, kapucnis, vízálló parkák. A felső rétegek darabjai piszkos szürke, mélylila és fekete színekből állnak, amelyek a deportálás okozta izgatottság érzetét tükrözik.
 
A tervező ötletei a dédnagymama történetének tragikus, szorongással teli érzésekből születtek. A tervezési folyamat során a személyes tárgyakhoz való kötődés átértékelése került szem elé. A szezon üzenete a szükségtelen tárgyak elhagyása, az igazi értékek megóvása, valamint a spirituális emlékképek átmentése volt.

A kollekcióról készült videó:
 
 
 

A lookbook képei:

 
 
Fotókreditek (lookbook-és kampányképek egyaránt)
Fotó: Alexandranova
Smink: Lázár Dóri
Haj: Tóth Zoltán
model: Vass Dániel
 

 Hasonló bejegyzések