Bezárás

Keresés

Bezárás

3. Globális Fenntarthatósági Divathét – 2018.április 11-13., Budapest

Harmadik alkalommal ad otthont Budapest a Globális Fenntarthatósági Divathétnek
 
A fenntartható divat világában immár nemzetközileg is ismert esemény a Globális Fenntarthatósági Divathét (angolul: Global Sustainable Fashion Week, GSFW), ami a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának kezdeményezésére jött létre. Rövid idővel az életre hívása után 2016-ban már közel 15 országból csatlakoztak a GSFW programjaihoz és az eseményt záró öko-divatbemutatóhoz, ezt követte a 2017-es, hasonlóan nagy létszámú, sikeres rendezvény, ahol Olaszország volt a díszvendég.

Az eseményen az etikus és fenntartható divat aktuális kérdéseivel foglalkoznak, mint öko-tudatos alapanyagok és környezet kímélő gyártási technológiák alkalmazása, körforgásos divat, zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, újra hasznosítás, slow fashion, a divatipar hatása a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségessége, a fogyasztók szerepe a fenntartható divatban, a tisztességes kereskedelem (fair trade). A 2018-as programon ugyanakkor a társadalmi felelősségvállalás, a szociális érzékenyítés szükségessége is előtérbe kerül. Ezt a témát járják körül a különböző országok tervezői, szervezetei, akik művész csoportokat, helyi munkaerőt is bevonnak a munkájukba. Közülük sokan élnek megváltozott munkaképességgel vagy vannak olyan élet szakaszban, hogy csak ez a kreatív munka tudja pozitívan megváltoztatni az élethelyzetüket.

A 3. GSFW konferenciájának és divatbemutatójának előadói:

Ahmed Zubair Pakisztánból a hagyományok, a fenntarthatósági szempontok és a modern technológia összekapcsolásáról beszél a férfi ruhagyártásban. Fawad Noori a GIFT pakisztáni egyetemről pedig a digitális textil nyomtatásnál a hagyományos motívumok felhasználását mutatja be.

A hagyományőrzéshez kapcsolódik a bangladeshi kiemelt előadó, Habib Ahasan témája is a régi Khadi technológiáról, amely kézi hímzésű, természetes alapanyagú textíliáival nulla karbon lábnyomot hagy maga után.
Az Oxfordban élő Sruthi Nagulavancha a hagyományos, indiai szövőszékeken, kézzel készült indiai szári anyagokat gondolja újra. Blézereket, majd a maradékokból kiegészítőket készít, ezzel is a körforgásos divat koncepcióit követve.

Racso Jugarap, Fülöp- szigeteken született, Belgiumban élő művész és tervező rattan nyakkendőt készít a rattan hulladékok újrahasznosításával és még a csomagolásnál is követi az öko szempontokat, munkát adva a helyi közösségeknek, olyan asszonyoknak, akik koruk miatt már nem találnak munkát.

Cristine Omollo kíváló divattervező Kenyából jól példázza azt a társadalmi felelősségvállalást, hogy a periférián élőknek is segítséget lehet nyújtani a kreatív munkába való integrálással – például makramé készítés, textiltechnika oktatás stb. - esélyt kínálva egy jobb életre.

Edlira Sulaj tervező Albánia kulturális örökségét is bemutatja a viseletekben, hogyan lehet a modern öltözködésben ötvözni a folklórt, a tradicionális kézművességet, a hímzéstfenntartható módon, és erre oktatja a jövő generációját is.

A panelbeszélgetésekhez csatlakoznak olyan indonéz szakemberek is, akik fogyatékkal élőket vonnak be az öko-textiliák készítésébe, a kifutón pedig Mira Indria indonéz tervező fogja bemutatni az indonéz tradicinonális, u.n. “kebaya” ihlette kollekcióját, természetesen kizárólag öko anyagokból.

Julia A. Müller Németországban élő tervező ANNAMARIAANGELIKA márkáját a slow fashion jegyében tervezi Peruban, az ottani művész csoportok bevonásával, nagyon sok családnak biztosítva megélhetést a kizárólag öko, alpakka alapanyagú, az ottani hagyományos kézi feldolgozással készülő kötött termékek gyártásával.
A magyar Kovács Kinga tervező „Vigyél színt az életedbe!” nevű projektjét mutatja be a konferencián, ahol a ruhákba Braille írással belehímzik a ruhák színeit, hogy az olvasható legyen a gyengén látók számára is. A projektben közreműködött Lengyel Zsófia, látássérült parasportoló, a magyar válogatott tagja, aki a 3. GSFW arca, a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület Ability Fashion Teamjének tagja.

Szentesi Réka, a Mod'Art oktatási igazgatója, a Fashion Revolution magyarországi kampány menedzsere előadásában a divat átláthatóságának szükségességére hívja fel a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás témaköréhez kapcsolódva.

Panelbeszélgetés keretében Erdei T. Lilla csipkekutató régi magyar csipkékből nyújt ízelítőt, melyhez kapcsolódóan Nelli Molinari míves nemesfém csipkeékszerekké alakított magyar csipkéket mutat be.

Dr. Monika Zabel USA-ban és Németországban élő tervező az etika és fenntarthatóság viszonyáról beszél. Számára fontos, hogy az öko divat is megjelenjen a luxus kategóriában és a művészetekben is. 2017-ben tervezőként elsőként kapta meg a Rucka Artist in Residence díjat Lettországban az u.n. Urban Pilgrims projektjével, mely kapszula kollekciót nálunk is bemutatja.

Dr. Jocelyn Chen tajvani előadó témája a tervezés és fenntarthatóság viszonya. A professzor a Fu Jen Katolikus Egyetem Textil- és Gyártásszervezési tanszékén a Divattervezési Szak igazgatója. Ez az egyetem néhány éve bekerült a világ első tíz divattal foglalkozó egyetemi tanszéke közé és Budapesten két vezető munkatársával örömmel ismerkedik meg a hazai hasonló felsőoktatási intézmények vezetőivel is.

Idén a kiemelt témák közé tartozik a divatipar és a klímaváltozás, ehhez kapcsolódik Vittorio Giomo a GSFW főtanácsadójának előadása, aki a GSFW képviseletében csatlakozott a UNFCCC Climate Action in Fashion Dialogue platformjához, melyben a legfontosabb divatipari cégek, szervezetek tevékenykednek, valamint Heidrun Sigfusdottir izlandi tervező előadása, aki ismert környezetvédő aktivista. Ő a tudatos vásárlás szükségességére hívja fel figyelmet, és közben vizsgálja, hogyan hatnak a fogyasztói szokások a klímaváltozásra. Partnere az Izlandi Környezetvédelmi Szövetség.

Nelly Hayek előadása a svédországi Boråst, valamint az ACTE-t képviseli (European Textile Collectivities Association) és arról tart előadást, hogy mennyire fontos a társadalmi összefogás nemcsak egyéni, hanem városi, de kormány szinten is ebben a témában.

Krain Tamás az Innovatex Zrt.-től az Expert Network on Textile Recycling, azaz a ENTeR nevű EU-s projektet ismerteti az előadásban, melynek célja a hulladékmennyiség csökkentése annak érdekében, hogy megakadályozza a nem megújuló erőforrások kimerülését a textiliparban, innovatív szolgáltatások közös ajánlása alapján. Így a hulladékgazdálkodás és -optimalizálás, az életciklus- tervezés (vagy az ökotervezés) fontos szerephez jut.

Az esemény kiemelt szakmai támogatója a fenntarthatóságban élenjáró olasz RadiciGroup. Maria Teresa Betti előadásában szintén foglalkozik a körforgásos gazdaság témájával és a fenntarthatóság mérésének fontosságával a divatiparban és példákon ismerteti a LCA (Life Cycle Assessment), életciklus-elemzési módszert.

Oroszország 2018-ban elsőként jelenik meg a GSFW-en, Olga Johnson Antonova, tervezőként, kurátorként a fenntartható divat és a művészetek összekapcsolásén fáradozik. Az ő ajánlásával mutatkozik be Julia Neva Szentpéterváron élő orosz tervező, akit a Neva folyó szeretete és a keleti filozófia ihletett meg egy érdekes újrahasznosított kollekció tervezésében.

A tervezők egy része az április 12-i konferencián, illetve komplett kollekcióval az április 13-i esti nemzetközi divatbemutatón fog bemutatkozni.

Mivel Bulgária az EU soros elnöke, a GSFW 2018. április 11-i sajtótájékoztatóján a Bolgár Kulturális Intézettel közösen kerül sor Dilyana Bozadzhieva merinói gyapjúra festett képeinek, valamint Albert Baruch és Emil Yordanov fotóművészek divatfotóiból rendezett kiállítás megnyitójára.

Két bolgár divattervező, Kalina Kuzmanova és a Balkan Fashion Week alapítója, Elena Alexy is bemutatkozik az integrált – az Abillity Fashion Team fogyatékkal élő tagjai közreműködésével – 2018. április 13-án, 19 órakor a Millennium Centerben szervezett öko divatbemutatón. A kifutón az alábbi tervezők ruhái szerepelnek még: Christina Omollo (Kenya), Juliya Neva (Oroszország), Mira Indria (Indonézia), valamint Krivanics Ágnes, Szépligeti Ági, Körtvély Adrienn öko ruha kompozíciói.

A 3. GSFW egyik kiemelt vendége Marco Lucietti, a Copenhagen Fashion Summit stratégiai tanácsadója. A 3. GSFW fő támogatói: Mellow Mood Hotels, RadiciGroup, VOSZ, KAVOSZ Zrt, BKIK és a Bolgár Kulturális Intézet.
 
 

Az esemény programja elérhető itt:
http://www.fashionhungary.com/global-sustainable-fashion-week-2018/
http://www.divatliga.hu/globalis-fenntarthatosagi-divathet-2018/

Regisztráció: http://www.divatliga.hu/regisztracio/ 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek