Bezárás

Keresés

Bezárás

A párizsi olimpia formaruha nyertese már megvan - A mongolok mindent visznek

Vanyovszki Mária

Párizs nemcsak a divat, idén az Olimpia városa is lesz. A sportvilág négyévente megszervezett ünnepe mindig tartogat meglepetéseket, de amit idén a mongolok formaruha terén produkáltak, az a teljes divatvilágot felkavarta.
 

Az apró részleteiben igényesen kidolgozott öltözékek mintha nem is egy sporteseményre, hanem az Haute Couture divathétre készültek volna.

A hagyományos viseletet összehasonlíthatatlan bravúrral egyszerre ötvözték a minimál design-nal és a Couture technikákra hajazó kézimunkával.

A megnyitó ünnepségre készült formaruhákat a Michel & Amazonka divatmárka tervezte. A márkát 2015-ben alapította a testvérpár, Michel és Amazonka Chougala, akik korábban a Mongolian Airlines számára is terveztek már formaruhákat. Ott ugyanezt a bravúrt sikerült megvalósítaniuk, ahogy a feltűnést és a minimál design elemeit ötvözve alkottak a szemnek is jóleső öltözékeket.

2020-ban és 2022-ben már ők készítették Mongólia sportolóinak az olimpiai formaruhákat. Ekkora visszhangot azonban még egyik munkájuk sem váltott ki.

 

„Még mindig sokkos állapotban vagyunk” - mondta Batbaatar Munkhbaya igazgató és operatív vezető az ulánbátori Michel & Amazonka műhelyből a GQ számára a Zoomon keresztül adott interjújában.

 

A történet érdekessége, hogy eredetileg nem őket kérték fel a tervezésre. Februárban kereste meg őket a Mongol Nemzeti Olimpiai Bizottság, hogy az előző, általuk kiválasztott cég visszamondta az üzletet. Mivel korábban Tokióra és Pekingre már a Michel & Amazonka készítette a ruhákat, kétségbeesésükben hozzájuk fordultak. A csapatnak így mindössze három hónapja volt, hogy a ruhákat elkészítsék.

 

Az inspirációt a mongol Naadam Fesztivál adta, ami egy nemzeti sportesemény. A júliusban megszervezett rendezvény megnyitó ünnepségére viselt hagyományos ruházat volt a kiindulópont, ami ugyanakkor sokkal színesebb. Az olimpiára ezeket az elemeket egy visszafogottabb stílusba öltötték. A döntés hátterében a párizsi melegebb időjárás állt. Ezért választottak világos színeket, mint a fehér és a szürke. Az arany és az ezüst mintázat pedig az olimpiai lángra hivatott utalni.

 

 

A hímzések is tele vannak szimbolikával.

A kilenc fehér zászló motívuma a Naadam ünnepét idézi, ami a kezdet szimbóluma. Az olimpia logója mellé a különböző természeti képekkel együtt felkerültek a hegyek mintázatai, amik a kemény munkát és a kitartást jelképezik.

 
 

“Aranyszállal van hímezve, mert azt kívánjuk, hogy a mi ruhánk aranyérmet hozzon.” - vallotta a tervező.

 

A sziluetteket a mongol deel - évszázados hagyományos ruhadarab - ihlette. A zászlóvivők - férfiak és nők - mind deelt viselnek, és ezen felül mellényt, ami az ünnepekre és versenyekre választott hagyományos öltözék.

 
 
A “kollekció” érdekessége, hogy a formaruhához, több kiegészítő tartozik: erszényes táskák, övek, lógó fülbevalók, hegyes buryat-kalapok és hasított csizmák. A Mongol Nemzeti Olimpiai Bizottság kérése ugyanis az volt, hogy a teljes megjelenést vegyék figyelembe. Azaz legyenek kalapok, kényelmes cipők, fülbevalók és funkcionális kiegészítők, mint pl. táskák a hölgyeknek, amikben magukkal vihetik a mobiljukat és egyéb kiegészítőiket, miközben a darab elválaszthatatlan része az öltözéknek.
 
 

A kreatív folyamatra - ahogy fentebb írtam - mindössze három hónap állt rendelkezésre. Ez idő alatt elkészültek a tervek, beszerezték az anyagokat, összegyűjtötték a kiegészítő elemeket, és előkészítették a hímzéseket. A varrás egyenruhánként körülbelül 20 órát vett igénybe. Összesen 120 garnitúra egyenruhát készítettek, 70-et a férfiaknak és 50-et a nőknek. Ez magában foglalja az olimpiai és a paralimpiai játékokat is.

 

Gyönyörű példája ez annak, amikor a szűkös határidő nem megfojt, hanem szárnyakat ad a kreatív energiáknak.

 
A divatvilág odavan a kollekcióért, a testvárpárhoz folyamatosan érkeznek a nemzetközi megkeresések, ami nem csoda, hisz messze kiemelkednek az összes nemzet felhozatalából.
 
A cikkhez készített előzetes szemlém alapján sajnálattal konstatáltam, hogy a nemzetek mennyire kevés energiét fektetnek a megjelenés igényességébe. Pedig egy ekkora lehetőséget elszalasztani, nagy kár. Ahogy a mongol példa is mutatja, egy egész nemzet nyerhet abból, ha felfigyelnek a tervezői és ruhaiparára.
 
A nagy nemzeteket leszámítva egy rendes fotóanyag sem készül, pedig abba a hatalmas büdzsébe, amit egy ilyen esemény protokollja megkíván, simán beleférne egy fotós sminkes, stylist és fodrász teammel kiegészítve, ahogy lám a mongolok is tudták prezentálni gyönyörű munkájukat.
 
MAGYARORSZÁG

Sajnos a magyar formaruhák idén nem versengenek a legjobb címért. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a májusi bemutatón többek között azt mondta, a ruházat nem minden, a magatartás és a viselkedés is lényeges. És mivel a Párizsban szereplő sportolók tízmillió magyarnak és egy tizenötmilliós nemzetnek lesznek a képviselői, arra kérte őket, viselkedjenek úgy, hogy példaképek legyenek a fiatalok számára.

Szerintem azért a formaruhákba is lehetett volna egy kicsit több kreatív "viselkedést " tenni. Lám a mongolok igényessége máris meghódította az egész világ szívét. 

Mivel az eseményről sem sajtóanyagot, sem profi fotókat, sem pedig meghívást nem kaptunk, ezzel a képpel tudunk szolgálni, melynek forrása a Magyar Olimpiai Bizottság oldala:

 
 
A kényelmi ruházatot a Heavy Tools, a hivatalos ünnepi öltözetet az olimpikonoknak a Roland Divatház, míg a parasportolóknak a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. biztosítja. A magyar paralimpikonok sportruházatát a Tisza gyártja és szállítja.

 

A nagy nemzetek közül számomra a kanadaiak vitték el a pálmát:

1. Kanada 

(Credit: Lulumelon) 
 
 
(Credit: Left on Friday)
 
2. Franciaország
 
Berluti
 
Stephane Ashpool x Le Coq Sportif
 
3. USA 
 
Polo Ralph Lauren
 
 
 
A kelet-közép európai blokkban még gondokodom:
 
Románia 
 
Tervező Olah Gyarfas, gyártó Pandora Prod. Romania. Stylist és fotós nem volt.
 
Forrás: cosr.ro
 
Csehország
 
 
Az öltözékek formavilága a cseh ballonkabát, színvilága pedig a franciák előtt tisztelet. A ruhadarabok az ALPINE PRO és Jan Černý tervező együttműködésében készültek.
 
Szlovákia
 
 
Az öltözékek a Čataj történelmi régió ihletésében készült. Tervezője, Peter Čanecký, jelmez- és színpadtervező professzor, gyártó az ő hivatalos szűllítója a 4F.
 
Stb.



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek