Bezárás

Keresés

Bezárás

ÁTLÁTHATÓAN - Kézműves cipők a fenntarthatóság jegyében

Vanyovszki Mária

Szilágyi Andrea, iparművész az Erlin Galeriában állította ki különleges cipőit. A kiállítás bepillantást enged a fenntartható cipőkészítés folyamatába, miközben a tudatos választás és viselés filozófiai magaslatait is érinti. Megtekinthetó augusztus 11-éig.
 
A párizsi Studio Berçot tanítvány sokéves nemzetközi tapasztalattal a háta mögött vágott bele a saját, kis szériás gyártásba és alapította meg NES cipő brandet. A lánya születésével beiktatott rövid szünet után 2015-ben adott új lendületet a márkának, de már 2008-tól tudatosan figyel a környezetkímélő cipőkészítésre. A Párizsból hozott kifinomult stílusjegyek mind a mai napig felismerhetők munkáin.
 

Legutóbbi kollekciója a SLOWNESS, lassúság nevet kapta, mely utal az emlékekre, a türelemre, a figyelemre, a részletek aprólékos kidolgozására, a munka tiszteletére, a jelenlétre. A megmaradásra, a változásra és az elfogadásra.
 

Háromhavonta készít egy-egy kapszula kollekciót, mely mindig pontosan tükrözi a tervező személyiségét, azt, ahol éppen tart a szakmai és a privát útján. A fő téma mindig is a stílus, a finomság volt. A fenntarthatóság lehetőségeinek keresése „csak” egy alap, egy munkametódus, ez határozza meg a hogyant.
 
Az így készült őszi-téli darabok között megtaláljuk a lábat körbeölelő, meleg csizmákat, a márka kényelmes, gumitalpú zárt cipőinek újratervezett változatait, és egy szinte új, tavaly nyáron indított vegán vonalat beemelve magassarkúak is készültek, melyeket természetesen növényi cserzésű vagy újrahasznosított bőrökből is meg lehet rendelni.
 

Nemcsak környezetbarát nyersgumit, növényi cserzésű bőrt, újrahasznosított bőrt és szőrt, hanem bársonyt, illetve műanyag és fa sarkakat is használt a kivitelezéshez.
 
 
Földszínek, finom vonalak és precíz formák jellemzik a kollekciót, melynek darabjai igazán teljessé tehetnek egy-egy őszi-téli ruhatárat.
 

Andrea Nyíregyházán gyártat, egy olyan kis üzemben, ahol az áramszükséglet egy részét napelemekkel biztosítják, ill. meggymaggal fűtenek.
 
 
A környezettudatosság nála ugyanakkor nem áll meg az anyagválasztásnál, ill. a gyártatás körülményeinek szigorú ellenőrzésénél. Az alkotói hozzáállás egy sajátos filozofikus értékrendben érvényesíti a fenntarthatóság elvét: „Szerintem minden embernek a saját lábára készített cipőt kellene viselnie, amiben a saját útját járja. Keresem, hogy mi az a pont, amitől személyesnek érezzük a tárgyat. Amikor kiválasztod a színt? Amikor valami élmény kapcsolódik hozzá? Erre utal pl. a rajzzal díszített, két, kiállított pár. Onnantól jobban vigyázunk rá? Érdekes-e az emberek számára, hogy a tőlem vett cipőket én életük végéig javítom? Legyenek-e a javításnak látható nyomai? Ahogyan az életünkben szembesülünk problémákkal, megoldjuk, majd később az egy újabb formában, egy másik szinten visszatér, így képezi le a cipő, a használódás, a javítás az élet morfológiáját is valahol. Ahogy haladunk előre az utunkon.”
 
Még több kép Andrea kollekcióiból:
 
 
Fotók: 
Szombat Éva
Kerekes Emőke
Alex Negulescu



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek