Bezárás

Keresés

Bezárás

Az old money esztétika haute couture szexualitása – ALAÏA SUMMER-FALL 2024

Vanyovszki Mária

Állítólag Pieter Mulier nagy álma vált valóra azzal, amikor 2021-ben az ALAÏA divatház kreatív igazgatója lett. A belga designer azóta is úgy viszi tovább a divatház örökségét, hogy ezt az elérhetetlennek tűnő álmot formálja számunkra minden darabban valósággá.

A legújabb kollekciót a párizsi haute couture divathéten a Rue de Marignan-on található butikjában mutatta be a divatház, ami így a régi szalonbemutatók hangulatát is idézhette volna.
 
A hátteret biztosító környezet látványa ugyanakkor egyszerre hatott ékszerdobozként és laborként.

A smink nélküliség hatását keltő make-up-ok, a szelíden textúrált, szintén a természetesség tökéletességét hangsúlyozó hajak lenyűgöző összhangban tették még erősebbé az öltözékek mestermű effektjét.

A kézimunka iránti tisztelet, az öltöztetés alázata találkozott itt a mostanában oly felkapott old money esztétikával, amihez Pieter bravúrosan társította az általa megkreált, haute couture szexualitást.
 
Nem véletlen, hogy az öltözékek egyike másika máris megjelent a filmes vörös szőnyeges vonulásokon.
 
 
A biztonságot és gazdagságot hangsúlyozó, emelt ívú cipőformák, a szelíd, eleganciát sugalló árnyalatok, a geometriai alakzatokban megkreált táskák, és a hatalmas ékszerek sem tudták elbillenteni a ruhaköltészet makulátlan egyensúlyát.
 
 
Kevesen tudnak így minit formázni, hogy az elegáns maradjon; ruhát oldalt teljesen felsliccelni, hogy az sejtetően szexi legyen; és szőrmét leopárd mintával társítani, hogy az elegánsan visszafogott maradjon.
 
 
 
 
 
 
Ez az az alkotási mód, aminél indokoltnak érzed, miért kerül annyiba, amennyibe.
 
 
 
 
Ahogy Monsieur Mulier és csapata dolgozik, az a törődés és a kézművesség tiszteletében újradefiniált, mai couture magasiskolája.
 
Backstage
 
"Erre a bemutatóra azt akartam, hogy mindannyian összejöjjünk, hogy mindent közelről nézzünk meg - közel egymáshoz, közel a ruhákhoz." - nyilatkozta Pieter Mulier.
 
 Az ékszerdoboz és labor hatású "kifutó"
 
"A 2024-es nyári őszi kollekció az egyszerűségről és a tisztaságról szól, arról, hogy a kevesebb többet jelent - az intimitásról, a lényegre való redukcióról, arról, hogy ebben megtaláljuk a szabadságot és a találékonyságot. Ez egy döntés, egy választás, nem a minimalizálás, hanem a fókuszálás, a lehetőségek kiterjesztése". - vallja az alkotó.
 
 
 
 
A kollekció fő vezérmotívumát egyetlen merinói gyapjúfonal adta, melyet egy évig folyamatosan fejlesztettek és manipuláltak azokra a különleges hatásokra, amiknek révén buborékformát keltenek az öltözékeken. Finoman kötött anyagokká szőtték, csomózták, bolyhosították.
 
 
 

Egy haute couture divatház létjogosultságát ez alapozza meg: hogy a meglévő anyaglehetőségeket tovább fejlesztve, új megnyilvánulási formákat kikísérletezve járul hozzá a szakma hagyománytisztelő innovációihoz.
 
_____
Képek: Maison Alaïa
 
Galéria további képekkel:
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek