Bezárás

Keresés

Bezárás

Biopamut, hagyatéki vászon és preloved darabok a fenntartható divat napján

Vanyovszki Mária

Lett egy erős trendje annak, ahogy a fenntartható divathoz akar kapcsolódni mindenki. Ez most már nemcsak vásárlói szinten generál változásokat, hanem az ipari és gazdasági tendenciákban is. Igaz, egyelőre csak piciben. 
 
Ezt a tendenciát támogatta a Fenntartható Divat Napja, amit a Magyar Nemzeti Múzeumban a Henkel terméke, a Perwoll brand által szponzorált eseményként szerveztek meg. Csalár Bence szakmai támogatásával kifejezetten jó programmal sikerült megszólítani a közönséget.
 
A tematikus kerekasztal beszélgetéseket a divatrajongókat megszólító fashion show-k tarkították, a kupola teremben pedig kiegészítő tervezőkkel találkozhattunk akár személyesen is. Jelen volt Vágó Réka, Reményi Éva, a Vengru, a Mittersisters, a Tipton és Kerényi Virág is, akinek a show-jával záródott a nap.
 
A bemutatók sorát a vintage, preloved ruhákból készített összeállítások nyitották. Az öltözékek inspiráló példát szolgáltattak arra is, ahogy a kortárs darabokat időtlen, régi kincsekkel ötvözhetjük kifejezetten trendi látványt kreálva belőle.
 
Kertész Violetta, a LoveChild Vintage Budapest részéről, Szekeres Ingrid pedig a Szputnyik Shop-tól az egyik kerekasztal beszélgetésben is részt vettek, ahol a témát Hunyadi Bencével és Kiss Tibivel fűzték tovább.
 

Műhelymunka ihlette, képzőművészeti értékkel bíró, fenntartható darabok

 
Ezt követte a Printa tavaszi-nyári kollekciója, a "Canvas Atelier", aminek ihletője a fenntartható márka szitázó műhelyében használt, sok-sok alkotás nyomát őrző, színes festékekkel tarkított, fekete munkakötény volt. Ez utóbbi darabra utalt a kollekció záró, alkalmi öltözéke.
 
 
A véletlenszerű látványt idéző színes minták izgalmas megoldásokban jelentek meg a ruhadarabokon. Az összefoltozott vászon hatása természetesen egy kreatív folyamat eredménye.
 
 
Az öltözékek nagy része natúr és fekete pamutból készült. Ehhez egy új anyagot használtak, amit egy év alatt fejlesztettek ki és állítottak elő Törökországban, egy családi manufaktúrában kifejezetten a Printa számára. A biopamut az alapanyaga, a szövés viszont egy sűrű kétoldalas interlock, de lycra nélkül. A fejlesztés célja ugyanis az volt hogy elkerüljék a két oldal közé kerülő műanyag réteget. A sokoldalú, jó tartású, strapabíró pamut anyagból nemcsak lazább viseletű ruhákat, hanem elegánsabb darabokat is készíthetett a márka. 
 
 
A pamut darabok mellett a kollekció további, kreatív mintás vászonruha darabokkal egészült ki, ill. foltokkal díszített, újrahasznosított zakókkal.
 
 
 
Minden egyes szezonban öröm követni a márka kreatív fejlődését, alakulását. Majoros Zita, a Printa tulajdonosa és tervezője ugyanis a vállalkozást is fenntartható működésben viszi. Nem törekszik,a külső, számokban megfogható növekedésre, hanem az alkotói fejlődésben éli meg a kiteljesedést, amihez csodás csapatot alakított maga köré.
 
 

Szerelem, hagyaték, kézimunka, életöröm

 
Nagyon vártuk Amore.Kiss.Tibi debütáló kollekcióját is. Tibi nem új szereplő a hazai, kortárs designer piacon. A Je Suis Belle márkával, amit Dévényi Dalmával közösen vittek, több mint egy évtizeden át írták felül azt, amit az öltözködésről gondolunk. Artisztikus kreációikban mindig volt egy adag geg, és az újrahasznosítás már akkor része volt az alkotói folyamatuknak, amikor ez még nem volt trend.
 
Így nem meglepő, hogy a márka csendes megszűnése után Tibi úgy vitte ezt a vonalat tovább, hogy csakis újrahasznosításban gondolkodik. Saját alkotói örömigényeire építve ötvözi a divatot, a művészetet, a természetszeretetet és a gasztronómiát.
 
A most bemutatott öltözéksorban nem volt egy centiméter újonnan vásárolt textília sem. Minden anyag, amit Tibi feldolgozott, valamilyen történetet, múltbéli életet hordoz. Volt közte vidéki hagyaték, igazi stafírungos ládákból előszedett vászon, barátok régi cuccai és egyéb maradék anyagok.
 
 
Tibi szereti az elvonulós, meditatív kézimunkát, aminek köszönhetően a kollekció tele volt hosszú munkaórákkal készített, nagy hímzésekkel, feltűzött kövekkel és egyéb, izgalmas díszítésekkel.
 
 
A bemutató látványos gegje volt a lábbeli, amit Tibi hirtelen, last minute ötlettel rakott egybe azzal a megfontolással, hogy ezekhez a ruhákhoz nem passzolna a kifutóra egy cipőszponzor, vagy bármilyen váltogatott brand összeállítás.
 
 
A show hangulatát meghatározta az is, ahogy zene helyett madárcsicsergésre és a természeti hangokkal ötvözött egyéb zajok harmóniájára vonultak a modellek.
 
 
Az Amore.Kiss.Tibi debüt-ja ezzel vált kifejezetten emlékezetessé.
 
 
A következő show-ját a Nemzeti Múzeum helyett valami teljesen váratlan helyen, egy rétre vezető elhagyatott földút kanyarban tudnám elképzelni.
 
-----
Képek: zsibi.com
Show rendező: Szabó Pálma, Sonia Produkciós Iroda
 
A Fenntartható Divat Napján bemutató Cakó, Elysian és Kerényi Virág show-iról is hamarosan írunk.
 
További képek:
 
Printa
 
 
Amore.Kiss.Tibi
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek