Bezárás

Keresés

Bezárás

Ha a méhek kipusztulnak…

Vanyovszki Mária

Einstein egyszer azt mondta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését. Bár a téma újra és újra előkerül, bilógusok szerint a tendencia elég rossz irányt mutat: 30 ezerre becsülik a kihalásra ítélt fajok számát, az összes faj 20 százaléka halhat ki a következő 30 évben.
 
Nemes Gyula anarchista akciófilmje, a Zero egy méhészről szól, aki fellázad a rendszer ellen, hogy megvédje a méheit. Nem meglepő módon a tavalyi bemutatkozás idején kevés moziba jutott el a történet, állami forgalmazási támogatásra sem számíthatott. Eljutott viszont több fesztiválra, ill. a napokban vetítik Indiában, Örményországban és Uruguayban.
 
Kép a filmből 

Itthon Fullánk! címmel egy alternatív vetítéssorozat indul. Október végétől egészen különleges helyszíneken fogják bemutatni a filmet: többek közt méhészet, romkocsma, irodalmi kávéház és utcai helyszín is szerepel a listán. A film rövidített, „punk verziójával” élőzenével kísért vetítésre is sor kerül majd az eredeti filmzenét feljátszó zenészekkel és a zeneszerzővel, Márkos Alberttel.
 
Kép a filmből 
 
A művészetek közötti átjárást jól példázza az is, hogy egy fiatal divattervező Mileji Claudia a filmből ihletődve készítette el „Honey” nevű kapszula kollekcióját, melynek apropóján kérdeztük a tervezőt:

- Máskor is előfordult már, hogy egy filmnek ilyen ihlető hatása legyen rád?
Mindenféle művészet nagy hatással van rám, a filmek világa különösen. Ennek a filmnek mind a mondanivalója, mind a látványvilága, az aktualitása, óriási hatással volt rám. Az egyetemen konkrétan a már az elkezdett, féléves projektemet változtattam meg a film miatt, miután megnéztem, mert akkora élmény volt számomra. Úgy éreztem nem tudok elmenni mellette, mint tervező…
 
 
 

- Hogyan idézed meg a mondanivalót?
Számomra nagyon fontos, hogy egy művész foglalkozzon egy társadalmi jelenséggel, problémával, és meséljen el egy adott történetet, akár személyes történetet. Nem szeretem a mögöttes tartalom nélküli divattervezők kollekcióit sem, ez számomra ipari szintű. Igyekeztem az erőteljes geometrikus, szigorú formákkal hangsúlyozni a ruhákat, a filmben rejlő provokativitást kifejezve ezzel. A méhek által kedvelt hexagon mint forma, és mint textúra jelenik meg a ruhákon. Érdekesnek gondolom az organikus formákat egy teljesen mű hatású anyaggal párosítani. Akár a film, amely egymásnak egészen ellentmondó gondolatokkal foglalkozik…
 
 

- Milyen anyagokkal dolgoztál?
A film tartalmára reflektálva, tudatosan merev, műanyagokkal, poliészterekkel, hálóval, lakkal, többféle neoprénnel dolgoztam.
 
 

- Mesélj a méhviaszt/lépsejteket idéző ruháról?
Először papírból próbáltam megszerkeszteni a ruhát, majd kérdéses volt térbeli lesz-e a ruha. Mivel cél volt a viselése is, maradt síkbeli. A hexagonok egyesével vannak kivágva, és összevarrva, egy adott ritmus szerint.
 
 

- A fekete és a fehér dominál a kollekcióban, nagyon kevés kékkel. Miért?
Szeretem a kontrasztokat, a filmre pedig nagyon jellemző a szélsőséges érzelmek áradata, úgy éreztem így tudom a leginkább kifejezni, megtartva az opart és popart vonalat a divat világában.
 

- Terveztek-e olyan vetítést, ahol a ruhákat is bemutatnátok? Vagy akár vásárlási lehetőség?
Igen, úgy tudom, tervben van divatbemutatóval összekötött vetítés is. Az elkészült mintakollekció vásárolható, rendelhető, és ha jól informált vagyok, kaphatóak méhecskés pólók is!
 
A film trailere:
 

Zero előzetes from Playtime on Vimeo.

A Fullánk! nyitóeseményére és a Zero első vetítésére október 22-én, a Gödör klubban kerül majd sor, DJ Palotai fellépésével.

A Zero lakásvetítésekre is igénybe vehető. Teljes felszereléssel házhoz is viszik a készítők, így magánszemélyek megkeresését is örömmel fogadják. 
 
Nyitóbuli:
https://www.facebook.com/events/140257426714686/ 
 
A film elérhetőségei: 
 
https://www.facebook.com/zerofilm2015/
http://www.zerofilm.hu/
https://www.instagram.com/zero_film_official/
 
A kollekció képei:
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek