Bezárás

Keresés

Bezárás

Hamarosan kezdetét veszi a Fashion Revolution Week!

A Fashion Revolution Week hívószavai 2022-ben a PÉNZ - DIVAT - HATALOM. E tematikát a jelenleg is zajló ukrán háborús helyzet miatt a Fashion Revolution Hungary kiegészíti a BEFOGADÁS - TÁMOGATÁS - SZOLIDARITÁS jegyében megvalósuló programokkal és aktivitásokkal.

Az FRW a világ legnagyobb divataktivista mozgalmát tömörítő kampány, amely minden évben az indiai Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos akciót. Idén a kampány április 18-24. között zajlik, legfontosabb célja pedig, hogy a divatrendszer újragondolására ösztönözzön egy igazságos, méltányos, fenntartható jövő érdekében a társadalom és a bolygó számára.
 

Az aktuális téma alapja, hogy a mainstream divatipar a munkaerő és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül. A gazdagság és a hatalom kevesek kezében összpontosul, miközben a növekedés és a profit mindenek felett áll. A nagy márkák és kiskereskedők túl gyorsan túl sokat termelnek, így a túlfogyasztás mérgező körforgásába juttatva az embereket. Eközben a ruháinkat készítő emberek többsége nem kap elég fizetést ahhoz, hogy kielégítse alapvető szükségleteit.
 

A Fashion Revolution arra szólítja fel a világ polgárait, hogy együtt álljanak ki egy forradalmian új divatrendszerért, inspirálják a tervezőket, segítsék a gyártókat, hogy fenntartható megoldásokat találjanak. Fontos továbbá, hogy a ruhákat készítő dolgozók a megfelelő bérezés mellett humánus munkakörülmények között dolgozhassanak, a fogyasztók pedig kellő mennyiségű információk birtokában legyenek ahhoz, hogy mérlegelhessék vásárlási döntéseiket és megvizsgálhassák ruháik valódi értékét. A Fashion Revolution arra buzdítja a divatforradalomban részt venni kívánó polgárokat, hogy írjanak a helyi politikai döntéshozóknak a kifogásolt kérdésekről, követeljenek nagyobb átláthatóságot a divatellátási láncban, támogassák az úttörő kisvállalkozásokat stb.
 

Az Ukrajnában dúló háborús helyzet miatt a FRW-kel kapcsolatos előzetes programtervezetet a Fashion Revolution Hungary csapata újragondolta annak érdekében, hogy támogathassa a szomszédos országból menekülő édesanyákat és gyermekeiket. Számukra nyitott műhelyek formájában kreatív foglalkozásokat szerveznek, továbbá olyan eseményeket hívnak életre, amelyek lehetőséget biztosítanak a donációra is, támogatva ezzel az itteni megélhetésüket.
 


Fashion Revolution Hungary programok a FRW alatt:


Ápr 18-24., 11:00-18:00 (hétköznap) – WEALL pop-up store (a bevétel 30%-át az ukrán menekülteknek adományozzák) // Blanca Store, Debrecen, Piac utca 60.

Ápr.19., 14:00-tól – Réthy Fashion and Violinda márkák kreatív workshopjai ukrán menekült anyáknak és gyermekeiknek // Pinkponilo, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 14.

Április 22., 14:00 - 16:00 – KofferButik, Kinga Kovacs, d'Elhougne Zsuzsanna foglalkozásai ukrán menekült édesanyáknak és gyermekeiknek // Budapest, Közgazdasági Politechnikum

Április 22., 17:00-20:00 – Foltini neszesszer és pénztárca készítési workshop használt ruhákból és lakástextilekből // Felhőtáncoló Kreatív Műhely, Sopron, Várkerület 19.

Április 23., 9:00 - 11:00 – Rest Revolution workshop, melynek célja, hogy megtanuljunk pihenni, lelassulni. // PIZSI Showroom, Budapest, Pozsonyi út 36. (A program előzetes jelentkezéssel és befizetéssel látogatható.)

Április 23., 12:00 - 18:00 – Fashion Revolution Pop-up Market – vásár, kerekasztal-beszélgetés és eladások fenntartható divattal a központban // Szimpla Kert, 1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Ápr. 24., 9:30-tól – Kétfecske környezettudatos divatbemutató (fellép Hegedűs Bori, aki koncertjein a Kétfecske háromszor átalakított, újrahasznosított ruháját viselte és Tempfli Erik, a Dal döntősei, illetve reggeltől „Helyi Zöld" ökovásár várja az érdeklődőket) // Rajka Kúria, 9224 Rajka, Kenderes utca 3.

Ápr. 24., 10:00 - 13:00 – Cirrhopp textilékszer készítő workshop, ahol színes, puha, fémmentes, mosható textilékszereket lehet készíteni a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve. // Bartók Pagony, 1114 Budapest Bartók Béla út 5.

(Workshopjaink támogatója az Unicon Zrt., mely több műhelynek, tervezőnek, gyártónak is felajánl újrahasznosítható anyagokat a Fashion Revolution Week alatt karitatív célokra.)

A FRW eseményei között szerepelnek további kreatív, újrahasznosító workshopok és beszélgetések. A soproni OMG Design Store körébe tartozó tervezők például olyan hulladék anyagokat ajánlottak fel, amelyekből a Second Love Store tulajdonosa, Sütő Krisztina közreműködésével új kollekció készül, az értékesítésből befolyt összeget pedig az UNICEF Magyarország jótékonysági szervezetnek ajánlják fel. Medgyesegyházán, a Boldog Otthon Alapítvánnyal karöltve szervezett programon a fogyatékkal élők helyzetére hívja fel a figyelmet Sajtos Enikő, aki maga is fogyatékkal élőként újrahasznosítással készíti kollekcióját édesanyja támogatásával.

Kecskeméten a munkaruházattal foglalkozó Rose Kft. ügyvezetője az ottani gyártókkal karöltve szervez programot. Ezzel csatlakoznak a FRW alatt indított beszélgetés-sorozathoz, melynek címe: “Tabuk nélkül a textil- és konfekcióiparról - iparági helyzet a gyártók szemszögéből”. A különböző elméleti narratívák helyett a Fashion Revolution Hungary célja, hogy megszólítsa a már hosszú évek tapasztalatával rendelkező üzemek, gyárak és érdekképviseletek vezetőit és lehetőséget biztosítson munkájuk megismerésére. Ezt szolgálják a - nemcsak a szakmai közönség felé nyitott - gyárlátogatások és kerekasztal-beszélgetések is. Fontos ugyanis, hogy aktív párbeszéd jöjjön létre az iparág jövőjének alapjait képviselő gyártói oldal, valamint a döntéshozók között a Fashion Revolution kiemelt témáiról. A beszélgetések háziasszonya többek közt a FRH ország-koordinátora, Mányiné dr. Walek Gabriella, a FR nemzetközi, úgynevezett Policy Making Group tagja, valamint Hannaerné Szabó Anna, a VOSZ Textil és Ruházati Ipari Szekciójának elnöke.

A Fashion Revolution Hungary keresi az együttműködéseket további hazai szervezetekkel, vállalatokkal, tervezőkkel, influencerekkel, akik számára a fenntartható divat fontos, és a jelenlegi menekülthelyzet megsegítésére felajánlásokat tudnak tenni.

A kiemelt kampányhéten jelenik meg a Fashion Revolution legfontosabb kiadványa magyarul, az úgynevezett White Paper.

Főbb kérdések/hashtagek:
1. #WhoMadeMyClothes (Ki készítette a ruháimat?)
2. #LovedClothesLast (A ruha, amelyet szeretünk, tovább tart)
3. #WhatsInMyClothes (Milyen anyagot tartalmaz a ruhám?)
4.#SolidarityforUkraine #RefugeesFromUkraine #FRHforUkraine
facebook.com/fashionrevolutionhungary | instagram.com/fashionrevolutionhungary
A programok egyeztetésével, lebonyolításával kapcsolatos kérdésekben a hungary@fashionrevolution.org e-mail címen lehet érdeklődni.
 
Címkék: fashionrevolutionHasonló hírek