Bezárás

Keresés

Bezárás

Ikonok – Az elfogadás ünnepe az emlékezés jegyében

A Roma Napon ünnepelt: Vanyovszki Mária

Kisiskolásként volt egy nagyon jó barátnőm. Első ránézésre is eléggé különleges párost alkothattunk; én a szőke, hosszú hajammal, törékeny alkatommal, szinte világító fehér bőrömmel; ő az ébenfekete, rövid hajával, igazi kreol bőrével és sportos alkatával. Sokat tanultunk egymástól; a magunk kis eszközeivel mindig támogattuk és megvédtük a másikat.

A nyári szünet után alig vártam az iskolakezdést, hogy újra találkozzunk. Az első napon tudtam meg, hogy közben elköltöztek, és lehet, hogy soha többé nem fogom látni.

Tizenöt évvel később, már egyetemistaként vártam valahol egy távolsági buszra. Odajött hozzám egy picike, roma asszony, és megkérdezte, hány óra. Miután válaszoltam, tovább kérdezett, hogy ez és ez a busz honnan indul. Arra is mondtam valamit. Ekkor felnézett rám és rettenetes szomorúsággal azt kérdezte: “Nem ismersz meg, ugye?”.

Neki ekkorra már családja volt, gyerekei, és ugyanabban a nyomorúságos szegregált faluban éltek, ahova anno a szüleivel költöztek.
__________

Április 8-a Nemzetközi Roma Nap, a roma kultúra ünnepe, mely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is. Az Arany János u. 10-ben, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából szervezett rendezvény a Roma Sajtóközpont kezdeményezésében valósult meg civil összefogásban és non-profit eseményként. A program része volt a Romani Design 2016-os tavaszi, nyári kollekciójának bemutatója. Mi is ott voltunk.
 

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója apropóján ezúttal megemlékeztek a forradalom cigány hőseiről is, mivel ahogy Varga Erika, a Romani Design tervezője később nyilatkozta, a roma integrációhoz megfelelő befogadó közegre van szükség, melynek egyik fontos eszköze lehet a közös múlt megismerése. Az eseményeknek ez az aspektusa még nincs igazán feltárva, de az eddigi ismeretek szerint is '56 hőseinek öt-hat százaléka roma volt.

A Romani Design így nemcsak az IKON nevű, idei tavaszi-nyári kollekcióját mutatta be, hanem a külön ebből az ihletésből született kapszula kollekciót is; '56 cigány hőseinek portréit pixel dizájnban dolgozták fel, és ezek jelentek meg nyomatok formájában táskákon, pólókon, ruhákon.
 

Kedvencünk a Horányi Juli által viselt tüllszoknya a hozzá illő pólóval és az Oláh Gergővel közösen lejtett tánccal.
 

Az ünneplés a megemlékezés és az összefogás jegyében alakult, így a bemutató sem kifejezetten a kifutókhoz szokott program szerint valósult meg. Egyrészt a ruhákat nem modellek, hanem ismert hazai énekesek mutatták be, akik örömmel és ingyen tettek eleget a felkérésnek: Behumi Dóri, Bíró Eszter, Bocskor Bíborka, Danics Dóri, Horányi Juli, Keresztes Ildikó, Malek Andrea, Marge, Németh Juci, Pásztor Anna, Oláh Gergő, Sickratman (Paizs Miklós), Soma Mamagésa, Szalóki Ági, Tóth Gabi.
 

Ez és az ízes, roma ihletésű vagy kifejezetten roma zenék olyannyira meghatározták a hangulatot, hogy itt nem volt a kifutókra jellemző koreográfia szerinti standard bevonulás, megállás a fotósok előtt, majd pedig egy szabályos kivonulás. Itt mindenki úgy mozgott, pörgött, táncolt, énekelt, ahogy az hozzá és az általa bemutatott ruhához a legjobban illett.
Fantasztikus volt a hangulat, igaz, így egy jó fotót alig sikerült készítenünk, de az élmény mindenért kárpótolt.
 
Videóink megtekinthetőek itt és itt.
 
A Romani Design tavaszi nyári kollekciója hozta a megszokott színes kavalkádot, mely nemcsak a mintákban, de a formákban is megjelent. Olyan hagyományos elemeket alkalmaztak, mint a fejdísz, a mellény, a rakott, színes selyemszoknya, színes, mintás blúz, szalag a hajban stb.
 

A már említett fehér tüllszoknya mellett másik kedvencünk a Pásztor Anna által megpörgetett vörös mintás szoknya lakkbőr fűzővel, és a hosszú sárga szoknya, amit a rendezvényen mellettem ülő énekes barátnőm azonnal kinézett magának; következő koncertjére nagy szeretettel ajánlom.
 

Az egész ünneplésben volt valami magával ragadó egyszerűség, ahol nem a standardoknak való megfelelés volt a cél, hanem a mindenkit a maga egyéniségével kiemelő és elfogadó össznépi, örömteli együttlét.

A program az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.
 
A SALON videóit készítette: Petkovics Diána
Címkék: divatbemutató



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek