Bezárás

Keresés

Bezárás

Kerényi Virág ruhákat nézegettél ma már? - Ne csak nézegesd, éld is!

Vanyovszki Mária

Kerényi Virág kollekcióit akkor szoktam újranézni, amikor néha elfelejtem, hogy milyen erős is vagyok. 
 
A „divattervezés hazai Balmain-je”, a magyar fashion weekek „látvány-mágusa” a legutóbbi divathéten is olyan bravúros kollekcióval csapott a kifutóra, hogy ott, a kora délutáni órákban, a Várkert Bazár elsötétített termében egy negyedórára azt is elfelejtettük, hogy a Föld bolygón élünk.
 
Úgy tapasztaltuk meg a színek és anyagok végtelenjét, a látható világunk mögött feltételezett dimenziók váratlan lehetőségeit, hogy közben mégis hordható darabokat kaptunk. Az egészet újranézve már a képek is úgy töltik vissza az ember energiáit, ahogy nyári szárazság idején az esővíz lehel életet a tikkadó növényekbe.

A kristályokkal és kőberakásokkal erősen díszített, ütős fekete szett után olyan állatmintás és szivárványos kavalkád következett, amit egy állandó pörgésben alkotó fantáziája csak megenged.
 
 

A változatos anyaghasználat mellett Virág arra is mindig nagy gondot fordít, hogy az öltözékeket tetőtől talpig, a fejdísztől a csizmáig a rá jellemző látványorgiába rakja össze.
 
 
A sminkek és a hajak a szokásosnál is erősebb hangsúlyban harmonizáltak a szettekhez; úgy éltek külön életet, hogy az öltözékekhez tökéletesen passzoltak, mégis egy egyészen új embert varázsoltak minden lányból, aki Virág Kerényiben a kifutóra lépett. 
 
 
  

A bemutató után így mesélt erről Virág: „Szerencsés volt, hogy ma én voltam az első, mert így sokkal több idő jutott az előkészületekre. Nagyon szeretem a Titkos Berniéket (a vezető sminkmester - szerk.), hogy ennyire durván rá tudnak kattanni arra, amit én mondok, sőt, tovább tudják azt vinni. Úgy szoktam nekik átadni a mood-ot, hogy ha van annál még elborultabb ötletük, az is jöhet nyugodtan, és köszönhetően a plusz időnknek, ebben most nagyon ki is tudták élni magukat.”
 
  

Virág jelmezes, filmes alkotó, és ez jól látszik a bemutatóin is. Nincsenek hagyományosan vett szezonális kollekciói. Most szintén a meghívás apropóján kezdett "csak" bele a tervezésbe, ami aztán - ahogy ő fogalmazott - “ ezt az egész alkotási, örömködés folyamatot” elindította.

“Nekem soha nincs egy kifejezett vonal, koncepció, vagy trend, ami mentén haladok... Járok-kelek a városban, aztán amit meglátok és megtetszik, begyűjtöm, mint egy kis hörcsög, amikből aztán mindig nagyon alakul az egész: tulajdonképpen tök szépen felépíti magát maga a kollekció.”
 

Az idei őszi-téli öltözéksorban visszahozta például az állatmintákat, amiket viszont nem szokványosan élénk, színes darabokkal kombinált.
 

A kristályos berakások is Virág védjegyei, de mindig megújulva, más-más mintákban és formákban alkalmazza az öltözékeken. Az első look, Bella földöntúli, kristályos öltözéke több ezer óra kézimunka eredménye, ahogy a csizmák és a fejdíszek is.
 
 
Ez utóbbiban a korábbi hatalmas kiterjededésű darabok helyett a megmunkáltságában és díszítettségében ugyanolyan látványos, méretében ugyanakkor kifejezetten hordható viseletek készültek.
 
 
Virág az eddigi kollekcióiban is nagyon csajos vonalakat diktált (nagyon testhezálló, nagyon mini darabok), amiket ezúttal oversize dzsekikkel és kabátokkal ellensúlyozott, hogy így csempéssze be a „show-piece”, azaz kvázi filmes megjelenésekbe a hordható, utcai darabokat.
 
  

Engem maximálisan levett a lábamról minden darabjával, és alig várom, hogy újra lássam és viselhessem őket.
 
______
Képeink: Peter Jordanoff
 
Összes képünk a bemutatóról:
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek