Bezárás

Keresés

Bezárás

Készen áll-e a világ egy színesbőrű nő amerikai elnökségére? - Kamala Harris útja

Vanyovszki Mária

Tizenhat évvel ezelőtt indult először nő az amerikai elnökválasztási folyamatban. Hillary Clinton a demokrata előválasztáson akkor alulmaradt Barack Obamával szemben. Az eredményhirdetés után rezignáltan konstatáltam: a világ sokkal inkább fel van készülve egy színesbőrű, férfi vezetőre, mint egy fehér nőre.

Persze nemcsak ez volt a döntés hátterében, de mégis erős üzenetértéke volt annak, hogy a világ egyik legnagyobb hatalmú országa, ahonnan az újkori demokrácia és gazdasági fejlődés vívmányai érkeznek, még nem nyitott a női vezetőre.

Clinton aztán 2016-ban ugyan eljutott a jelölésig, de Trump-pal szemben alulmaradt. Kitartása és munkássága így is rendkívül sokat tett azért, ahol most tartunk.

 

Idén ugyanis Joe Biden lemondásával nemcsak nő, de ráadásul színes bőrű nő lehet az új demokrata jelölt.

 

Az egész amerikai választási rendszer olyan, mint egy szappanopera. Lehet itt a számokat meg a rendszer működését elemezni, de a gazdasági és politikai esélyek mellett nagy ereje van a média manipulációs erejének, ki miben és kinek hisz, mikor ki a hangosabb, és ebből mit hall meg a "nép". Akárcsak egy szappanoperában.

A filmes hasonlatnál maradva ebben a cikkben a történet női főszereplőjét nézzük meg közelebbről.

 

A színes gyerekkor

Kamala Harris anyja, Shyamala Gopalan (1938–2009) Tamilnáduból, Indiából érkezett az Egyesült Államokba, 19 évesen. Orvosbiológus lett, aki a mellrákkutatásban tevékenykedett. Kitartásban és önmegvalósításban lányainak szép példát mutatva ugyanabban az évben doktorált, amikor Kamala született.

 
Kamala Harris édesanyjával 
 

Ambíciózus, úttörő tudósként is ragaszkodott ahhoz, hogy gyerekeinek a hindu mitológiából származó neveket adjon; így segítsen megőrizni a kulturális identitásukat. (Kamalának egy lánytestvére van, Maya, aki jelenleg az MSNBC politikai szakértője. Unokahúga, Meena az Uber korábbi stratégiai igazgatója, míg sógora, Tony West a cég korábbi tanácsadója volt.)

Apja, Donald J. Harris (1938–) a Stanford Egyetem közgazdasági professzora, 1961-ben érkezett Jamaicából.

Kamala Harris bevándorlók lányaként sokszínű közösségben nőtt fel.

Akkoriban Berkeley-ben egy faji szegregáció megszüntetését támogató programot folytattak. Ennek következményeként őt is áthelyezték a Thousand Oaks Általános Iskolába, amely túlnyomórészt fehér gyermekek iskolája volt.
Erre utalt 2019 nyarán, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok első vitájának második estéjén. Keményen támadta Bident, hogy korábban elismerően beszélt két, a szegregációt támogató szenátorról, akikkel a 70-es és 80-as években dolgozott együtt, és amiatt is, hogy a 70-es években kezdő szenátorként maga is ellenezte az úgynevezett buszoztatást, azaz amikor színesbőrű gyerekeket vittek olyan iskolákba, ahol többségében fehér diákok tanultak, és fordítva.

 
„Volt egy kaliforniai kislány, aki tagja volt a második osztálynak, amit integráltak, és minden nap buszoztatták az iskolába. Az a kislány én voltam”mondta.
 
Kamala Harris 1971-ben, 7 évesen 
 

A Harris gyerekek a kiemelt oktatás mellett egy afroamerikai templomban tagjai voltak a helyi kórusnak. 
Az anyja bevezette őket a hinduizmus világába is; egy közeli hindu templomba is jártak, ahol Harris szintén énekelt. A sokszínű gyerekkornak az is része volt, amikor meglátogatta anyai ági nagyszüleit Csennaiban (akkoriban Madrász). Kamala Harris elmondása szerint nagyban befolyásolták nagyanyja progresszív nézetei a nők jogairól és a demokráciáról. 

Szülei hétéves korában elváltak. Kamala Harris erről az időszakról azt mesélte, hogy amikor hétvégenként meglátogatták apjukat Palo Altóban, a környékbeli gyerekeknek nem volt szabad velük játszani, mert ők „színesbőrűek” voltak. 

Tizenkét éves korában Montréalba költöztek, Kanadába, mivel anyja a McGill Egyetemhez tartozó Zsidó Kórházban fogadott el egy kutatói-professzori állást. 

 

Karrier kezdetek

1982-ben a Howard Egyetemre ment, amely egy történelmileg fekete többségű egyetem Washingtonban. Diákéveit is aktívan töltötte: gyakornok volt Alan Cranston szenátor alatt, elnöke volt a közgazdász társaságnak, és a vitacsapat vezetője is volt.

1986-ban diplomázott politikatudomány és közgazdász szakon. 
Ezután visszatért Kaliforniába, és jogi szakra járt a Kaliforniai Egyetemen San Franciscóban. 1989-ben doktorált.

1990-től 1998-ig helyettes ügyész volt Alameda megyében. 1994-ben tartott egy hat hónapos szünetet karrierjében.

1998 februárjában Terence Hallinan felvette San Francisco helyettes kerületi ügyészének. A bűnügyi osztály vezetője lett, ahol öt másik ügyész dolgozott alatta. A csoport gyilkosságokkal, betörésekkel, lopásokkal és szexuális zaklatások ügyeivel foglalkozott. 2000-ben nézeteltérései voltak Hallinan asszisztensével, ezért kilépett hivatalából.

2000 augusztusában állást kapott a San Franciscó-i városházán, ahol a város főügyésze, Louise Renne alatt dolgozott, és gyermekbántalmazási ügyekkel foglalkozott. Innen indult a főügyészi posztért, melynek kampányában Renne is támogatta.

Hét évig, 2004 és 2011 között volt San Francisco főügyésze, mely időszakból több erőszakos bűncselekmény felgöngyölítése fűződik a nevéhez. Ekkoriban kezdett kiállni azért is, hogy a halálbüntetés helyett az életfogytiglani börtönbüntetést alkalmazzák.

2011-től 2017-ig Kalifornia legfőbb ügyésze volt. Ebből az időszakból a nevéhez fűződik a közbiztonság megerősítése, nemzetközi bűnszervezetek, kábítószerkereskedelem és embercsempészeti ügyek felgöngyölítése.

 

Neki köszönhető a „meleg- és transzpánik”-ra való hivatkozás, mint jogi érv megtiltása.

A „meleg- és transzpánik”-ra  való hivatkozást a védelem előszeretettel használta olyan esetekre, amikor a többségitől eltérő szexuális megnyilvánulás (pl. azonos neműek csókolózása) a védencben olyan mértékű „pánikot” vált ki, ami miatt agresszív tettét nem tudja kontrollálni. Kalifornia állama elfogadta Harris iindítványát, amellyel az első állam lett az Egyesült Államokban, amely tiltja, hogy a bíróságon erre hivatkozzon a védelem.

 
Férjével és annak egyik lányával
 

2013-ban ismerte meg férjét, Douglas Emhoffot egy közös barátjukon keresztül. Emhoff ügyvéd. Ügyfelei között volt pl. a Walmart és a Merck.

2014. augusztus 22-én házasodtak össze Santa Barbarában. Emhoff-nak előző házasságából (Kerstin Emhoff-fal) két lánya van, akiket Kamala Harris-szel együtt is neveltek.

Emhoff 2017-ben csatlakozott partnerként a DLA Piperhez, és a cég washingtoni és kaliforniai irodáiban dolgozott. Miután bejelentették, hogy Kamala Harris Joe Biden alelnökjelöltje lesz az Egyesült Államok 2020-as elnökválasztásán, szabadságot vett ki a DLA Pipernél.


2017-2021: Az Egyesült Államok Szenátusában

Több mint 20 évnyi szenátusi szolgálat után Barbara Boxer szenátor bejelentette, hogy nem indul az újraválasztásért 2016-ban. Harris egy héten belül bejelentette a jelöltségét. A kampányának kezdete óta őt tartották esélyesnek. 2016 februárjában Harris elnyerte a Demokrata Párt szavazatainak a 78%-át és ezzel a jelöltséget. Három hónappal később Jerry Brown kifejezte támogatását, amihez júliusban Barack Obama elnök és Joe Biden alelnök is csatlakozott. A június 7-i előválasztáson a szavazatok 40%-át nyerte el. A demokrata Loretta Sanchez volt az egyetlen ellenfele a kongresszusi választáson. 1914 óta ez volt az első szenátusi választás Kaliforniában, ahol nem indult republikánus jelölt. Harris a szavazatok 60%-át megszerezve legyőzte Sanchezt. Győzelme után megígérte, hogy megvédi a bevándorlókat Donald Trump megválasztott elnök irányelveitől, és hogy 2016 végéig legfőbb ügyész fog maradni.

 
 
 

A 2020-as elnökválasztás

Kamala Harris sikertelenül indult a 2020-as előválasztáson a demokrata elnökjelöltségéért folytatott versenyben. Sokáig az egyik legesélyesebbnek tartották, de 2019 decemberében visszalépett a versenytől, pénzügyi okokból. 2020 márciusában kifejezte támogatását Joe Biden felé.

 

2021-től: Az Amerikai Egyesült Államok alelnöke

Miután Joe Biden megnyerte a 2020-as elnökválasztást, Harris 2021. január 21-én lépett hivatalba az Amerikai Egyesült Államok alelnökeként. Az első női alelnök, valamint az első afroamerikai és az első indiai-amerikai származású alelnök. Charles Curtis (1929–1933) óta az első színesbőrű alelnök. Curtis és Barack Obama után a harmadik személy, aki elérte a legmagasabb pozíciók egyikét, és nincsenek európai felmenői.

 

2024 - Demokrata elnökjelölt?

Joe Biden visszalépése után Kamala Harrist, a jelenlegi alelnököt javasolta maga helyett. Harris hamarosan beszédet tart Houstonban az Egyesült Államok tanárszövetségének gyűlésén. Hivatalosan még nem elnökjelölt, erről a Demokrata Párt augusztusi jelölőgyűlése dönt. Csütörtökön ugyanakkor a houstoni gyűlés után Washingtonba repül, ahol tárgyal az izraeli miniszterelnökkel, ami növeli jelöltségének politikai súlyát.

A média megjelenések alapján már több befolyásos és anyagi támogatást is biztosító híresség állt mögé, akk eddig Bident támogatták.

Én már csak azon gondolkodom el nagyon, hogy Donald Trump, a modern demokrácia egyik legkérdőjelesebb személyisége, a nőket látványosan nem tisztelő, adócsaló, korrupt figura most harmadjára indul elnökválasztáson, és ebből kétszer nőt indítanak vele szemben. 

Kamala Harris elképesztő pályát tolt végig, és a neheze talán csak most kezdődik.

„Kamala, lehet, hogy sok mindent te csinálsz először, de biztosítsd, hogy ne te legyél az utolsó.”  Édesanyja elhíresült bíztatásával zárom én is soraimat.

 
 
____
Képek: whitehouse.gov



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek