Bezárás

Keresés

Bezárás

Mi a bajom a Golden Globe fekete ruháival?

Vanyovszki Mária

Elvileg semmi, hisz a ruhák szépek, az őket viselő nők gyönyörűek, a figyelemfelkeltésből pedig sohasem elégA színválasztást azonban borzalmasnak tartom.
 

Én pirosba öltöztettem volna mindenkit.


Annak idején, amikor Kálmán, majd nem sokkal később apám is meghalt, egy idő után csak feketét bírtam viselni. A pszichológusom az öltözködésemből le tudta követni egyre romló állapotomat. Szépen el is magyarázta, hogy egyáltalán nem véletlen ez, hogy a legtöbb kultúrában a gyász színe egy nem szín, azaz a fekete, vagy néha a fehér. Mert a szenvedő lélek így rejtőzik el a külvilág elől. Egy szín - egy sárga, de főleg egy piros - viseléséhez erő kell.

Amikor a saját #metoo incidensem után találkozóra hívtam egy jogász barátomat, hogy elmeséljem neki és tanácsot kérjek tőle, mitévő legyek, újra feketében voltam. Kvázi férfinak öltözve rejtettem el mindent, ami a nőiességemre utalna: ócska nadrág, ormótlan pufi dzseki, hajam elrejtve, Kálmán baseball sapkája az orromig húzva. A cipőmről ismert csak fel.

Szóval a kifogásom a fekete ellen, hogy pontosan azt az összetört lelkiállapotot idézi fel, amikor magadat hibáztatod mindenért, nem látsz kiutat semmiből és legszívesebben élve temetnéd el saját magad.

A Golden Globe-on a cél elvileg az volt, hogy szolidaritást vállaljanak a szexuális zaklatás és erőszak áldozataival. Ilyen értelemben végül is a célt elérte, mert a fekete minden áldozatban visszaidézheti azt a borzalmas állapotot, amiből végre talán kimászott, vagy még keresi hozzá a kapaszkodókat.

Egy ilyen eseményen én a ruhákat is azzal az erővel vérteztem volna fel, amit a felszólaló sztárok a beszédeikben is hangoztattak. A szolidaritást a girlpower energiákkal újraértelmezve nem velünk síró, hanem a nyomorúságos állapotunkból kirángató, határozott, erős, csupa vöröset viselő nőkkel jelképezve.


Az élet, az erő, a lázadás, a kiállás, a felvállalás többszörös gesztusa és örökre emlékezetes látványa teremtődhetett volna így meg.

 
De úgy tűnik, egy kislány néha több érzelmi intelligenciával bír, mint nemzetközi események szervezői és sztárjai. A nyitóképet ugyanis szomszédomék kislánya, Dorka rajzolta rólam nem sokkal azután, hogy látott hazaérkezni szomorúan, és így próbált felvidítani, hogy tökéletes személy ábrázolással lerajzolt az egyik piros ruhámban, amiben korábban láthatott.
_______
 
Nyitókép: Demény Dorka
 Hasonló hírek