Bezárás

Keresés

Bezárás

Miért van szükséged videóra? - 5 tipp, hogyan vágj bele

Olvasási idő: 3 perc

Tudtad, hogy a webes forgalom 74%-át a videók tették ki már 2017-ben is? Hogy a Facebookon 500 millió felhasználó néz videókat nap mint nap? Hogy ha egy hírlevélben videó található, 200-300%-kal nő az átkattintási arány?

Az utóbbi két hónapban hatványozott mértékben erősödött fel az online tér, a közösségi média és ezen belül a videó szerepe. Az emberek hangulatokra, érzelmekre, életérzésre vágynak. A kép és hangélmény összhangja mindennél hatékonyabb közvetítője az információknak.
 
Egy jó videó a hét minden napján, 24 órában dolgozik helyetted. A videó a vírusmarketing egyik leghatékonyabb eszköze, sokkal szívesebben osztunk meg egy frappáns, nem túl hosszú videót, mint egy cikket.


Akár szolgáltatásod, akár terméked van, ma már elengedhetetlen, hogy rendszeres videókkal jelenj meg.


1. Tipp – Kezdd költséghatékony megoldással!
Egy igényes és profi anyag elkészítése komoly technikai apparátussal nem olcsó mulatság, de nem szükséges azonnal ezzel kezdened. A HubSpot vizsgálata szerint a látogatók jobban szeretik a gyengébb minőségű, de hiteles videókat a kiváló minőségben elkészített, de mesterkélt videóknál. Az viszont nagyon fontos, hogy az így készített videó technikai hiányosságait kreatív ötletekkel és minőségi tartalommal kompenzáld.

Jó példa erre a Süel karantén reklámja, melyben a kijárási korlátozás ideje alatt kérdeztük a márka törzsvásárlóit otthonukban, Zoom alkalmazáson keresztül:
 

2. Tipp – Alakíts ki egy felismerhető, saját stílust!
Videóidnak legyen egy egységes hangulata, melyből azonnal felismerhető a vállalkozásod. Mindamellett hogy a már meglévő arculati elemeidet beépíted, a videó struktúrája és stílusa is legyen összhangban azzal az életérzéssel, amit a termékeiddel vagy szolgáltatásoddal tükrözni kívánsz. Egy orvosi, gyógyszerészeti témájú videó ne legyen vicces, sokkal inkább gondoskodó, törődő hangvételű. Ha olyan terméked, szolgáltatásod van, ami szorosan kapcsolódik a személyedhez, a közösségépítéshez, vállald magad!

3. Tipp – Figyelj az optimális hosszúságra!
Korábban végzett felmérések alapján a legnépszerűbb terjedelem az 1-3 perc, a második legnépszerűbb kategóriába pedig az egy percnél is rövidebb videók kerültek. Fontos tudni viszont, hogy a legtöbb időt a 10 perces és annál hosszabb videókkal töltjük. A teljes videó-nézésre fordított idő 49%-át ezek hasították ki okostelefonon, 70%-át táblagépen, 62%-át pedig asztali gépen.

Az ideális hosszúság minden esetben függ a videó tartalmától és jellegétől. A termékvideót, márkavideót, animációs videókat én egy perc alattira javaslom. Eseményről készült videók, színfalak mögötti anyagok, tippek és tanácsok az 1-3 perces kategória. A magyarázó videók, ügyfél vélemények, hogyan készül és ehhez hasonló bemutatók kerüljenek a 10 perces kategóriába.
 
Az ennél hosszabb videóknál javaslom, a tartalom és a vágás úgy készüljön, hogy az akár podcastként is megállhassa a helyét. Így akkor is átmegy az információ, ha nem tudják végig, a képernyő előtt ülve nézni, illetve igény esetén hanganyag megosztó platformra is kitehető.

4. Tipp – Szánj időt az utómunkára!
Azzal kezdtük, hogy nem szükséges azonnal komoly technikai apparátussal dolgozni. Az utómunka viszont annál fontosabb. A nyersanyagból kiszedett hasznos hang és képidő itt válik történetté, aminek íve és mondanivalója van. Mindez a hangulathoz illő, jogtiszta zenével és arculati elemekkel társítva nyeri el a végleges formát.

5. Tipp – Ne hagyd abba!
Ha már egyszer belevágsz a videós tartalomgyártásba, készíts/készíttess ilyen anyagokat rendszeresen. Terméked, szolgáltatásod jellegétől függően lehet ez heti, kétheti, vagy éppen havi. Fontos, hogy hangold össze a vállalkozásod tevékenységével (szezonális szolgáltatás, új termékek, akciók stb.), ill. az olyan egyéb tartalmakkal, mint a szöveges bejegyzéseid és a képanyagok.

+1. Tipp – Legyen mondanivalód!
Véleményem szerint nagyon fontos az, hogy mindig legyen egy olyan üzenet a videóidban, ami nem kifejezetten a potenciális ügyfelet és vevőt vadássza, hanem az embernek szól. Hogy amikor megnézte a videódat, azt érezze, az időért cserébe, amit rád szánt, kapott valamit: egy személyes történetet, egy-két szórakoztató percet, gondoskodást, jótanácsot, vagy akár katarzist.

Ha bármi kérdésed van, illetve szeretnél velem/velünk készíttetni videót, írj az info@asalon.hu címre.
__________
 
Szerző: Vanyovszki Mária
 
vanyovszkimaria.hu
+36306042901
maria.vanyovszki@gmail.com
 
____________
Felmérések forrásai:
https://highq.com/2017-the-year-of-video-marketing/
https://research.hubspot.com/content-trends-global-preferences
______
A nyitóképet készítette: Horváth Adrienne



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek